Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Marek Powichrowski" <m...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb - odstajaca skórka
Date: Sat, 10 Apr 2004 09:33:57 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 41
Message-ID: <c587vv$l32$1@korweta.task.gda.pl>
References: <c545kj$5ig$1@korweta.task.gda.pl> <c5716r$s5i$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 169-4.82-139.bia.tkb.net.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1081582399 21602 82.139.169.4 (10 Apr 2004 07:33:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Apr 2004 07:33:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198008
Ukryj nagłówki
> Niestety, na zakwasie chleba nie robiłem jeszcze. Na razie
> rozpracowuję zaczyn.
> Ale może "odświeżenie" tego wątku ma sens?
> Pytanie - zakwas całkowicie żytni, ale czy chleb też?
> Czy dodałeś drożdże oprócz zakwasu?
Zakwac calkowicie zytni :
0,5 litra cieplej wody (lekko parzy w reke), 2,5 dag drozdzy, lyzka miodu.
Wymieszac wszystko razem i dodac 250 dag maki zytniej (bialej). Odstawic w
duzym naczyniu na 8 godzin. Poczatkowo rosnie bardzo a potem opada (nie
nalezy sie tym przejmowac).
>
> Odstawanie skórki - po prostu chleb pękł z boku i część
> skórki podniosła się?
> Taki efekt następuje, kiedy struktura chleba jest zbyt napięta.
> Rozrywa więc skórkę. Przed pieczeniem można naciąć
> lekko powierzchnię chleba nożem.
> To może być spowodowane trochę za wysoką temp.
> pieczenia (skórka się zrumieniła, a chleb jeszcze rośnie)
> Może być też za dużo cukru/miodu (ma to wpływ na tworzenie się
> skórki).
> Ale w praktyce nie miałem takiego problemu, więc to teoria.
Chleby pszenne, ktore pieke na tym zakwasie wyrastaja cudnie.
>
> A może skórka odstaje - coś na kształt bąbla, pod spodem pęcherz
> powietrza?
> Taki efekt występuje, kiedy chleb urósł zbyt mocno, przerósł formę,
> to co nad formą piecze się szybciej - zwłaszcza skórka.
> Ograniczyć ilość składników (myślę że głównie chodzi o drożdże).
To jest jakas mysl. Dzieki.
Pozdrawiam i Wesolych Swiat wszystkim kuchennym grupowiczom.
Marek
|