Data: 2004-04-10 07:33:57
Temat: Re: Chleb - odstajaca skórka
Od: "Marek Powichrowski" <m...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Niestety, na zakwasie chleba nie robiłem jeszcze. Na razie
> rozpracowuję zaczyn.
> Ale może "odświeżenie" tego wątku ma sens?
> Pytanie - zakwas całkowicie żytni, ale czy chleb też?
> Czy dodałeś drożdże oprócz zakwasu?
Zakwac calkowicie zytni :
0,5 litra cieplej wody (lekko parzy w reke), 2,5 dag drozdzy, lyzka miodu.
Wymieszac wszystko razem i dodac 250 dag maki zytniej (bialej). Odstawic w
duzym naczyniu na 8 godzin. Poczatkowo rosnie bardzo a potem opada (nie
nalezy sie tym przejmowac).
>
> Odstawanie skórki - po prostu chleb pękł z boku i część
> skórki podniosła się?
> Taki efekt następuje, kiedy struktura chleba jest zbyt napięta.
> Rozrywa więc skórkę. Przed pieczeniem można naciąć
> lekko powierzchnię chleba nożem.
> To może być spowodowane trochę za wysoką temp.
> pieczenia (skórka się zrumieniła, a chleb jeszcze rośnie)
> Może być też za dużo cukru/miodu (ma to wpływ na tworzenie się
> skórki).
> Ale w praktyce nie miałem takiego problemu, więc to teoria.
Chleby pszenne, ktore pieke na tym zakwasie wyrastaja cudnie.
>
> A może skórka odstaje - coś na kształt bąbla, pod spodem pęcherz
> powietrza?
> Taki efekt występuje, kiedy chleb urósł zbyt mocno, przerósł formę,
> to co nad formą piecze się szybciej - zwłaszcza skórka.
> Ograniczyć ilość składników (myślę że głównie chodzi o drożdże).
To jest jakas mysl. Dzieki.
Pozdrawiam i Wesolych Swiat wszystkim kuchennym grupowiczom.
Marek
|