| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-12-11 20:51:06
Temat: Re: Ciasteczka Kruszyzny/inne mozliwosciTe ciasteczka robilam wielokrotnie z serem i z kminkiem, jak rowniez z
pasztetem, lub z plasterkiem kielbasy, i bardzo dobrze smakuja. Rowniez
robilam te ciastka same bez nadzienia i dopiero po upieczeniu uzywalam
ich do "kanapek" na jedno ugryzienie, np. z pasta z lososia, 3
ziarenkami czerwonego kawioru i szczypta koperku po srodku. Albo z musem
czekoladowym czy cytrynowym scisnietym pomiedzy dwoma ciastkami, jak
sandwich.
Uzywam masla zamiast margaryny i jasne piwo. Robilam z ciemnym, ale dla
mnie bylo ono zbyt obecne w smaku.
Jesli ma sie malakser, nie trzeba sie bawic z tarciem zamrozonego masla
na tarce; tak samo wychodza, gdy wlozy sie do malaksera make, schlodzone
maslo pokrojone na 2 cm kostke, i dolewa sie piwo jednoczesnie
naciskajac guzik 2-3 razy przez 3 sekundy. Te powstala kruszonke zlepiam
w kule i rozwalkowuje miedzy dwoma platami pergaminu. Potem schladzam.
Potem odklejam pergamin i kroje na kawalki. W ten sposob nie trzeba
podsypywac maka i ciasto jest jeszcze delikatniejsze i rozwarstwia sie
prawie jak francuskie.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-12-12 08:23:29
Temat: Re: Ciasteczka Kruszyzny/inne mozliwosci
Magdalena Bassett napisał(a):
ciasto jest jeszcze delikatniejsze i rozwarstwia sie
> prawie jak francuskie.
czy mimo tego mozna je udekorowac? (polewa, lukier...)
nie jest ZA delikatne???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-12-12 16:29:15
Temat: Re: Ciasteczka Kruszyzny/inne mozliwoscikaskA wrote:
> Magdalena Bassett napisał(a):
> ciasto jest jeszcze delikatniejsze i rozwarstwia sie
>
>>prawie jak francuskie.
>
>
> czy mimo tego mozna je udekorowac? (polewa, lukier...)
> nie jest ZA delikatne???
>
Nie lukrowalam - ciasto jest bardzo delikatne, moze jesli bedziesz
dekorowac bez dotykania, tylko polewajac, to wyjdzie, ale jak mowie, nie
probowalam.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |