« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-26 17:48:00
Temat: Ciasto do pizzyWitam!
Czy ktos zna tajemnice ciasta do pizzy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-26 17:59:28
Temat: Re: Ciasto do pizzyWitaj O.D. - nie zdziw sie, jesli nikt nie odpowie na Twoje pytanie - pada
ono tutaj srednio raz na tydzien i grupa wyczerpala juz swoje poklady
entuzjazmu dla tego tematu ;-) (choc byc moze sie myle i ktos posluzy Ci
rada). Na wszelki wypadek jednak przesylam gotowca z linkami do archiwum
grupy:
Sprawdzone przepisy na ciasto znajdziesz w archiwum pod adresami:
http://www.kuchnia.3miasto.pl/6588.htm
http://www.kuchnia.3miasto.pl/2649.htm
http://www.kuchnia.3miasto.pl/2867.htm
http://www.kuchnia.3miasto.pl/3089.htm
http://www.kuchnia.3miasto.pl/3090.htm
http://www.kuchnia.3miasto.pl/4270.htm
oraz kolejne przepisy - tym razem na ciasto + dodatki znajdziesz na liscie:
http://www.kuchnia.3miasto.pl/all_p.htm
Jesli chcesz sie dowiedziec czegos wiecej i masz troche czasu , przestudiuj
nastepujace watki:
Ciasto do pizzy ???
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.rec
.kuchnia&tid=2173938&aid
=7841257
Pizza: ciasto włoskie/Pizza Hut/Telepizza
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.rec
.kuchnia&tid=1662863&aid
=5918913
przepis na dobrą Pizzę?
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.rec
.kuchnia&tid=1620916&aid
=5726520
Pizza
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.rec
.kuchnia&tid=1806118&aid
=6447684
watek w ktorym pada istotna porada uzywania do wypieku pizzy cegiel
szamotowych - polecam !!!
piec do pizzy w domu
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.rec
.kuchnia&tid=2036214&aid
=7314694
jesli lubisz dywagacje kulinarno-filozoficzne polecam watek:
Typy maki
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.r
ec.kuchnia&aid=8081091
To tyle - zycze milej lektury
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-27 08:16:27
Temat: Re: Ciasto do pizzyja robie to tak:
- 1,5 szklanki maki
- 2 dkg drozdzy
- 3/4 lyzeczki soli
- 1/4 lyzeczki cukru
- 1 lyzeczka oliwy
- 1/3 szklanki cieplej wody
- wszystko razem wymieszac na jednolita
mase / polowa sukcesu to dlugie miesznie -
reka / - musiszmiec konsystencje
sredniomiekka
- odstawic do wyrosniecia /teoretycznie
powinno sie podwoic
- wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrobic
/rekami/ i uformowac okragly /uwazam ze
ksztalt tez ma wplyw na efekt koncowy/
placek grubosci okolo 0,5 cm i odstawic
jeszcze na ok. 15 min. do wyrosniecia
- pozniej to juz cala reszta dodatkow w/g
gustu
- piec w wysokiej temperaturze /min. 250
st. C/ okolo 12 min.
PS. moja znajoma ma pizzerie i twierdzi ze
ma temp. w piecu okolo 350 st C
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-27 11:01:10
Temat: Re: Ciasto do pizzyPrzed wyrosnieciem dobrze jest ciasto pozadnie stluc o blat kochenny...To w
zasadzie chyba caly sekret...
Pozdr.
almada
"kw" <k...@a...wbc.lublin.pl> wrote in message
news:3B61235A.1108B294@avalon.wbc.lublin.pl...
> ja robie to tak:
> - 1,5 szklanki maki
> - 2 dkg drozdzy
> - 3/4 lyzeczki soli
> - 1/4 lyzeczki cukru
> - 1 lyzeczka oliwy
> - 1/3 szklanki cieplej wody
>
> - wszystko razem wymieszac na jednolita
> mase / polowa sukcesu to dlugie miesznie -
> reka / - musiszmiec konsystencje
> sredniomiekka
>
> - odstawic do wyrosniecia /teoretycznie
> powinno sie podwoic
>
> - wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrobic
> /rekami/ i uformowac okragly /uwazam ze
> ksztalt tez ma wplyw na efekt koncowy/
> placek grubosci okolo 0,5 cm i odstawic
> jeszcze na ok. 15 min. do wyrosniecia
>
> - pozniej to juz cala reszta dodatkow w/g
> gustu
>
>
> - piec w wysokiej temperaturze /min. 250
> st. C/ okolo 12 min.
>
> PS. moja znajoma ma pizzerie i twierdzi ze
> ma temp. w piecu okolo 350 st C
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-27 11:02:40
Temat: Re: Ciasto do pizzy
Użytkownik "almada" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:3b614a23@news.vogel.pl...
> Przed wyrosnieciem dobrze jest ciasto pozadnie stluc o blat kochenny...To
w
> zasadzie chyba caly sekret...
Z takich tajemnic to jeszcze moze byc kolejnosc łączenia składnikow-
-jak sie oliwe dodaje porcjami, w miare wchlaniania jej przez ciasto
(najpierw krotko zagniesc make z drozdzami i woda), to ciasto jest
delikatniejsze
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |