« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-11 20:23:31
Temat: Ciasto drozdzowe!!!!Zlitujcie sie, to moja pierwsz zachcianka - 8 m-c ciązy:)))))))
Mam ochotke na ciasto drozdzowe z wielka i pyszna kruszonka, ale nigdy tego
nie robiłam.
Prosze o sprawdzony przepis taki co mi na 100% wyjdzie!
Na sama mysl o kruszonce na tym ciescie - cieknie mi i dzidzi slinka!!!!
Pozdrawiam
Monika i dzidzia oczywiscie:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-12 07:18:40
Temat: Re: Ciasto drozdzowe!!!!Pierwszy przepis już podawałam kiedys i nawet doczekal sie jakichs
pochlebnych slow - nic dziwnego -P.Janasowa wygrała nim konkurs ciast
dożynkowych, drugi to z mniamniama, co prawda tu z lukrem a nie kruszonką,
ale możesz zawsze użyć tej z poprzedniego przepisu
1) DROZDZOWKA Z WIECLAWIC Pani Janasowej
Skladniki:
Ciasto:
70 dag maki tortowej (+ 5 lyzek)
5 jajek ( 3 cale ; 2 zoltka)
8 dag drozdzy
1 szklanka mleka
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
10 dag oleju
1/2 lyzeczki soli
1 zapach pomaranczowy
Kruszonka:
1/4 kostki (zimnej) margaryny
3 lyzki cukru pudru
4 lyzki maki tortowej
1 cukier waniliowy
Cukier, mleko, drozdze i maka (5 lyzek) rozmieszac i odstawic do
wyrosniecia. Gdy zaczyn wyrosnie, dodac reszte skladnikow i wyrabiac reka 30
minut (tak w oryginale, ale ja pochodzę z pokolenia "leniwych" i uzywam do
tego mojego mocnego miksera-5-7 minut tymi skręcanymi koncówkami do
wyrabiania). Odstawic do wyrosniecia. Gdy potroi objetosc wylozyc na
wysmarowana forme, odstawic do wyrosniecia na 15 minut, zagnieść składniki
kruszonki i posypac nia ciasto. Piec 30-35 minut w 180`C (sprawdzac
patyczkiem).
2) http://www.mniammniam.pl/pu.php?u=7&p=1191#opinie
smacznego
ita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-12 07:18:57
Temat: Re: Ciasto drozdzowe!!!!Mam tą samą przypadłość co ty tyle że wcześniejszą fazę.
Znalazłam ten przepis w archiwum. Tam wszyscy zachwalali, że nigdy nie
zdarzyło się żeby nie wyszedł. Sama właśnie biorę się do roboty.
pozdrawiamy
Placek drożdżowy wielkopolski,
Rozczyn: szklanka letniego mleka, 8 dag drożdży, łyżeczka cukru, łyżka
mąki. Rozcieramy drożdże z cukrem, rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę mąki
i stawiamy w ciepłym miejscu, by wyrósł.
Ciasto: 75 dag mąki krupczatki przesiewamy do dużej miski. Rozpuszczamy w
rondelku pół kostki masła. Do mąki dodajemy szklankę cukru, mieszamy,
wlewamy wyrośnięty rozczyn, 2 całe jaja i 5 żółtek. Wszystko mieszamy
łopatką lub mikserem. Dodajemy szczyptę soli, 2.5 łyżki oliwy z oliwek,
paczkę cukru waniliowego, dalej mieszamy. Po trochu wlewamy masło, cały czas
mieszając. Wrzucamy garść rodzynek. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy
zacznie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę: 1/3 kostki masła,
1 całe jajko, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, otarta skórka z jednej
cytryny. Siekamy kruszonkę nożem i zagniatamy szybko końcami palców.
Smarujemy sporą blachę masłem i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto na blachę,
posypujemy kruszonką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę z ciastem
stawiamy w pobliżu nagrzewającego się piekarnika - ciasto musi jeszcze
trochę podrosnąć. Wstawiamy placek na 20 minut do nagrzanego piekarnika -
powinien mieć kolor złoty. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest
upieczone - powinien być suchy. Jeśli nie jest, zostawiamy ciasto na jeszcze
parę minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-12 09:06:45
Temat: Re: Ciasto drozdzowe!!!!ja drozdzowe robie tak:
troszke drozdzy rozpuszczam w letnim mleku dodaje 2-3 lyzki cukru, szczypte
soli i troche maki, mieszam, -- ma wyjsc cos o konstynencji ciasta
nalesnikowego. Odstawiam w cieple miejsce i czekam az podrosnie.
jak urosnie wlewam do miski, dodaje jajka (zaleznie od tego ile ich mam w
lodowce -- od 3 do 5) dodaje make, cukier, i wyrabiam reka az ciacho bedzie
odchodzic od reki. Na koniec dodaje troszke rozpuszczonego masla i dalej
mieszam i mieszam. (jak kto lubi mozna dodac bakalie -- np rodzynki)
odstawiam ciasto do wyrosniecia.
jak wyrosnie przekladam do formy leciutko opruszam maka przykrywam
sciereczka i odstawiam do wyrosniecia.
Jak podrosnie do nagrzanego piekarnika i piec. jak zacznie sie rumienic
wyjac, posypac kruszonka (maka utarta z cukrem i maslem) i upiec do konca.
Ciezko mi podac jakiekolwiek miary do przepisu -- mama pokazala w taki
wlasnie sposob mi jak sie robi drozdzowe, jej zas babcia, itd...
nie zdarzylo mi sie, zeby ciacho nie wyszlo:)
Izza
--
Izabela Kopij
i...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-12 10:37:01
Temat: Re: Ciasto drozdzowe!!!!Bardzo dziekuje za przepisy i zabieram sie do pracy:))))
Zycze milego dnia
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-13 17:15:18
Temat: Odp: Ciasto drozdzowe!!!!--
Pozdrawiam
Jan M
Uzytkownik "Izabela Kopij" <i...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:bost76$29ru$1@foka.aster.pl...
| ja drozdzowe robie tak:
| troszke drozdzy rozpuszczam w letnim mleku dodaje 2-3 lyzki cukru,
szczypte
| Izza
| --
| Izabela Kopij
| i...@p...onet.pl
Robimy prawie identycznie poza posypywaniem kruszonka, ktora dajemy przed
wlozeniem ciasta do piecyka - ale wydaje mi sie, ze Twoj sposob jest lepszy
bo ciasto napewno nie opada ??? Prosilbym o potwierdzenie moich przewidywan
bo jedynym mankamentem naszej technologii jest wlasnie opadajace na srodku
ciasto :(((.
Pozdrawiam Jan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-17 16:51:55
Temat: Re: Ciasto drozdzowe!!!! - relacja z porażki i pytaniaDnia 12.11.2003 08:18, Użytkownik zuczek napisał :
> Pierwszy przepis już podawałam kiedys i nawet doczekal sie jakichs
> pochlebnych slow - nic dziwnego -P.Janasowa wygrała nim konkurs ciast
> 1) DROZDZOWKA Z WIECLAWIC Pani Janasowej
Zabrałem się dzisiaj za pieczenie tego ciasta. Była to moja pierwsza
drożdżówka w życiu i ... porażka :-( Nawet wiem dlaczego - pomyliłem się
przy odmierzaniu mleka i wlałem go za dużo w stosunku do reszty
składników. Później z racji braku doświadczenia w tym zakresie ... nie
wpadłem na to, że ciasto jest zbyt rzadkie. Cierpliwie przeszedłem
wszystkie etapy (muszę przyznać, że drożdżówka wymaga cierpliwości).
Wyciągam po 35 minutach z piekarnika - patyczek wychodzi czysty, ciasto
ma piękną skórkę ... odczekałem aż przestygnie - jakieś 45 minut by mi
przypadkiem nie zrobił się zakalec od krojenia ciepłego i ... ukroiłem a
tam ciasto niedopieczone :-(( od spodu. Próbowałem jeszcze je dopiekać
ale ... po kilku próbach ... poddałem się i ciasto trafiło do ...
Pytania:
1. Jakiej konsystencji powinno być wyrobione ciasto drożdżowe ? Czy da
się to jakoś określić słowami ?
2. Metoda sprawdzanie dopieczenia patyczkiem niestety nie sprawdziła się
bo ... (mym zdaniem) patyczek był "oczyszczany" przez dopieczony wierzch
ciasta. Czy jest inna metoda sprawdzania dopieczenia ?
3. Do pieczenia używam kuchenki mikrofalowej tzn. nie mikrofal tylko
termoobiegu - czyli wychodzi z tego niemalże konwencjonalny piekarnik z
jednym małym wyjątkiem. Tortownicę (cóż, kuchenka nakłada pewne
ograniczenia) stawiałem bezpośrednio na szklanym talerzu. Czy Waszym
zdaniem powinienem wstawiać ażurową podstawkę tak by spód tortownicy też
był ogrzewany powietrzem a nie za pośrednictwem szklanego talerza ?
Efekt uboczny był taki, że w całym mieszkaniu pachniało pięknie ciastem
drożdżowym... :-) więc za kilka dni chyba ponowię moją drożdżówkową
przygodę. Liczę więc na ewentualne uwagi i z góry za nie dziękuję.
Pozdrawiam :-)
--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-18 08:28:56
Temat: Re: Ciasto drozdzowe!!!! - relacja z porażki i pytaniaWojciech Ściesiński <w...@N...prv.pl> napisał(a):
> 1. Jakiej konsystencji powinno być wyrobione ciasto drożdżowe ? Czy da
> się to jakoś określić słowami ?
>
Ciasto powinno sie zagnieść w kulkę, być elastyczne i sprężyste i mieć
błyszczącą powierzchnię.
Kasia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-19 18:27:35
Temat: Re: Ciasto drozdzowe!!!! - tym razem sukcesDnia 17.11.2003 17:51, Użytkownik Wojciech Ściesiński napisał :
> Dnia 12.11.2003 08:18, Użytkownik zuczek napisał :
>
>> Pierwszy przepis już podawałam kiedys i nawet doczekal sie jakichs
>> pochlebnych slow - nic dziwnego -P.Janasowa wygrała nim konkurs ciast
>
>
>
>> 1) DROZDZOWKA Z WIECLAWIC Pani Janasowej
>
>
> Zabrałem się dzisiaj za pieczenie tego ciasta. Była to moja pierwsza
> drożdżówka w życiu i ... porażka :-(
Niezrażony poniedziałkową porażką wczoraj tj. we wtorek ponownie
zakasałem rękawy i upiekłem drożdzówkę tym razem dokładniej odmierzając
składniki :-).
Co prawda późno było i już nie zmierzyłem się z kruszonką a ciasto po
upieczeniu polukrowałem. Już prawie zjedzone - zyskało bardzo dobre
recenzje.
Tak więc dziękuję za ten przepis :-)
Pozdrawiam :-)
--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-21 07:31:06
Temat: Odp: Ciasto drozdzowe!!!! - relacja z porażki i pytaniazależy do czego to ciasto jest potrzebne jezeli na buleczki,makownik to
takie zeby dało sie wałkowac na placek też nie może być za żadkie bo po
urośnięciu opadnie a jak cos dajemy na wierzch tym bardziej ciężki ser to
musi być tak gęste żeby się nie lało.
Użytkownik KasiaA <k...@N...gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bpcl88$c35$...@i...gazeta.pl...
> Wojciech Ściesiński <w...@N...prv.pl> napisał(a):
>
> > 1. Jakiej konsystencji powinno być wyrobione ciasto drożdżowe ? Czy da
> > się to jakoś określić słowami ?
> >
>
> Ciasto powinno sie zagnieść w kulkę, być elastyczne i sprężyste i mieć
> błyszczącą powierzchnię.
>
> Kasia
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |