Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.o
net.pl!not-for-mail
From: "zuczek" <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto drozdzowe!!!!
Date: Wed, 12 Nov 2003 08:18:40 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 39
Sender: z...@p...onet.pl@vf80.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <bosmsa$91r$1@news.onet.pl>
References: <borgga$37j$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: vf80.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1068621514 9275 80.50.233.80 (12 Nov 2003 07:18:34 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Nov 2003 07:18:34 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179067
Ukryj nagłówki
Pierwszy przepis już podawałam kiedys i nawet doczekal sie jakichs
pochlebnych slow - nic dziwnego -P.Janasowa wygrała nim konkurs ciast
dożynkowych, drugi to z mniamniama, co prawda tu z lukrem a nie kruszonką,
ale możesz zawsze użyć tej z poprzedniego przepisu
1) DROZDZOWKA Z WIECLAWIC Pani Janasowej
Skladniki:
Ciasto:
70 dag maki tortowej (+ 5 lyzek)
5 jajek ( 3 cale ; 2 zoltka)
8 dag drozdzy
1 szklanka mleka
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
10 dag oleju
1/2 lyzeczki soli
1 zapach pomaranczowy
Kruszonka:
1/4 kostki (zimnej) margaryny
3 lyzki cukru pudru
4 lyzki maki tortowej
1 cukier waniliowy
Cukier, mleko, drozdze i maka (5 lyzek) rozmieszac i odstawic do
wyrosniecia. Gdy zaczyn wyrosnie, dodac reszte skladnikow i wyrabiac reka 30
minut (tak w oryginale, ale ja pochodzę z pokolenia "leniwych" i uzywam do
tego mojego mocnego miksera-5-7 minut tymi skręcanymi koncówkami do
wyrabiania). Odstawic do wyrosniecia. Gdy potroi objetosc wylozyc na
wysmarowana forme, odstawic do wyrosniecia na 15 minut, zagnieść składniki
kruszonki i posypac nia ciasto. Piec 30-35 minut w 180`C (sprawdzac
patyczkiem).
2) http://www.mniammniam.pl/pu.php?u=7&p=1191#opinie
smacznego
ita
|