Data: 2003-11-12 07:18:57
Temat: Re: Ciasto drozdzowe!!!!
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mam tą samą przypadłość co ty tyle że wcześniejszą fazę.
Znalazłam ten przepis w archiwum. Tam wszyscy zachwalali, że nigdy nie
zdarzyło się żeby nie wyszedł. Sama właśnie biorę się do roboty.
pozdrawiamy
Placek drożdżowy wielkopolski,
Rozczyn: szklanka letniego mleka, 8 dag drożdży, łyżeczka cukru, łyżka
mąki. Rozcieramy drożdże z cukrem, rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę mąki
i stawiamy w ciepłym miejscu, by wyrósł.
Ciasto: 75 dag mąki krupczatki przesiewamy do dużej miski. Rozpuszczamy w
rondelku pół kostki masła. Do mąki dodajemy szklankę cukru, mieszamy,
wlewamy wyrośnięty rozczyn, 2 całe jaja i 5 żółtek. Wszystko mieszamy
łopatką lub mikserem. Dodajemy szczyptę soli, 2.5 łyżki oliwy z oliwek,
paczkę cukru waniliowego, dalej mieszamy. Po trochu wlewamy masło, cały czas
mieszając. Wrzucamy garść rodzynek. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy
zacznie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę: 1/3 kostki masła,
1 całe jajko, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, otarta skórka z jednej
cytryny. Siekamy kruszonkę nożem i zagniatamy szybko końcami palców.
Smarujemy sporą blachę masłem i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto na blachę,
posypujemy kruszonką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę z ciastem
stawiamy w pobliżu nagrzewającego się piekarnika - ciasto musi jeszcze
trochę podrosnąć. Wstawiamy placek na 20 minut do nagrzanego piekarnika -
powinien mieć kolor złoty. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest
upieczone - powinien być suchy. Jeśli nie jest, zostawiamy ciasto na jeszcze
parę minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
|