Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: Izabela Kopij <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto drozdzowe!!!!
Date: Wed, 12 Nov 2003 10:06:45 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 22
Message-ID: <bost76$29ru$1@foka.aster.pl>
References: <borgga$37j$1@news.onet.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: 62.121.100.189
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7Bit
X-Trace: foka.aster.pl 1068628006 75646 62.121.100.189 (12 Nov 2003 09:06:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 Nov 2003 09:06:46 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179070
Ukryj nagłówki
ja drozdzowe robie tak:
troszke drozdzy rozpuszczam w letnim mleku dodaje 2-3 lyzki cukru, szczypte
soli i troche maki, mieszam, -- ma wyjsc cos o konstynencji ciasta
nalesnikowego. Odstawiam w cieple miejsce i czekam az podrosnie.
jak urosnie wlewam do miski, dodaje jajka (zaleznie od tego ile ich mam w
lodowce -- od 3 do 5) dodaje make, cukier, i wyrabiam reka az ciacho bedzie
odchodzic od reki. Na koniec dodaje troszke rozpuszczonego masla i dalej
mieszam i mieszam. (jak kto lubi mozna dodac bakalie -- np rodzynki)
odstawiam ciasto do wyrosniecia.
jak wyrosnie przekladam do formy leciutko opruszam maka przykrywam
sciereczka i odstawiam do wyrosniecia.
Jak podrosnie do nagrzanego piekarnika i piec. jak zacznie sie rumienic
wyjac, posypac kruszonka (maka utarta z cukrem i maslem) i upiec do konca.
Ciezko mi podac jakiekolwiek miary do przepisu -- mama pokazala w taki
wlasnie sposob mi jak sie robi drozdzowe, jej zas babcia, itd...
nie zdarzylo mi sie, zeby ciacho nie wyszlo:)
Izza
--
Izabela Kopij
i...@p...onet.pl
|