Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto na chleb żytni

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto na chleb żytni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2009-10-26 23:03:48

Temat: Re: Ciasto na chleb żytni
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 26 Oct 2009 15:39:25 -0700 (PDT), jilet napisał(a):

> On 26 Paź, 23:19, XL <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Mon, 26 Oct 2009 08:15:07 -0700 (PDT), jilet napisał(a):
>>
>>> A ja dodaję do drożdżówki troszeczkę oliwy extra vergine, bo wtedy
>>> dłużej jest świeża jak
>>> robię na całą dużą blaszkę.
>>
>> Akurat ze swieżością nie mam problemu - i tak ciasto znika w jeden dzień ,
>> jak się zlecą wszystkie harpie ;-)
>>
>>> A do kruszonki cynamon dość dużo ok
>>> łyżeczki na 100g każdego składnika ...mmm uwielbiam
>>
>> Cynamon? - nie próbowałam. I w tej ilości??? Hmmm...
>>
>> --
>>
>> Ikselka.
>
> Uj... to nie wiesz co tracisz :)
> To jest tak:
> 100g masła
> 100g maki
> 100g cukru

OK, to rozumiem, ale napisałaś uprzednio "A do kruszonki cynamon dość dużo
ok
łyżeczki na 100g każdego składnika", to sobie obliczylam, że np na 3
składniki po 100g kazdy dajesz w sumie 3 łyżeczki cynamonu :-D


> 1 łyżeczka cynamonu - w sumie to względnie gustu ja lubię dużo :) - to
> do zamrażary na jakiś czas, kruszonka będzie lepsza - kranczipsowa :P
> Cynamonem bym "nawet kiełbasę posypywała" LOL ...mmm ten smak ...i
> aromat

Dotychczas tolerowałam cynamon tylko w śmietanie do naleśników, w śliwkach
w occie, w jabłkach w szarlotce i zapiekanych z masłem i ryżem, także w
dyni zapiekanej z masłem i śmietaną... Ale może otworzę dla niego jeszcze
nowe bramy zastosowań - waśnie mi się pomyślało, że jadłam kiedyś u kogoś
śledzie, do których ku mojemu zdziwieniu dodaje się cynamon, ale dzis już
nie wiem, gdzie dzwonią :-)
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2009-10-27 01:50:07

Temat: Re: Ciasto na chleb żytni
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:u5kgkucqx9rb$.iawqfl0h75bu$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 26 Oct 2009 15:39:25 -0700 (PDT), jilet napisał(a):
>
> > On 26 Paź, 23:19, XL <i...@g...pl> wrote:
> >> Dnia Mon, 26 Oct 2009 08:15:07 -0700 (PDT), jilet napisał(a):
> >>
> >>> A ja dodaję do drożdżówki troszeczkę oliwy extra vergine, bo wtedy
> >>> dłużej jest świeża jak
> >>> robię na całą dużą blaszkę.
> >>
> >> Akurat ze swieżością nie mam problemu - i tak ciasto znika w jeden
dzień ,
> >> jak się zlecą wszystkie harpie ;-)
> >>
> >>> A do kruszonki cynamon dość dużo ok
> >>> łyżeczki na 100g każdego składnika ...mmm uwielbiam
> >>
> >> Cynamon? - nie próbowałam. I w tej ilości??? Hmmm...
> >>
> >> --
> >>
> >> Ikselka.
> >
> > Uj... to nie wiesz co tracisz :)
> > To jest tak:
> > 100g masła
> > 100g maki
> > 100g cukru
>
> OK, to rozumiem, ale napisałaś uprzednio "A do kruszonki cynamon dość dużo
> ok
> łyżeczki na 100g każdego składnika", to sobie obliczylam, że np na 3
> składniki po 100g kazdy dajesz w sumie 3 łyżeczki cynamonu :-D
>
>
> > 1 łyżeczka cynamonu - w sumie to względnie gustu ja lubię dużo :) - to
> > do zamrażary na jakiś czas, kruszonka będzie lepsza - kranczipsowa :P
> > Cynamonem bym "nawet kiełbasę posypywała" LOL ...mmm ten smak ...i
> > aromat
>
> Dotychczas tolerowałam cynamon tylko w śmietanie do naleśników, w śliwkach
> w occie, w jabłkach w szarlotce i zapiekanych z masłem i ryżem, także w
> dyni zapiekanej z masłem i śmietaną... Ale może otworzę dla niego jeszcze
> nowe bramy zastosowań - waśnie mi się pomyślało, że jadłam kiedyś u kogoś
> śledzie, do których ku mojemu zdziwieniu dodaje się cynamon, ale dzis już
> nie wiem, gdzie dzwonią :-)
> --
>
> Ikselka.

Śledzie korzenne. A mozna do kopytek i klusek śląskich - polać masłem,
posypać cynamonem i cukrem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2009-10-27 09:56:21

Temat: Re: Ciasto na chleb żytni
Od: jilet <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Paź, 02:50, "Prawusek" <p...@i...pl> wrote:

> >> Dotychczas tolerowałam cynamon tylko w śmietanie do naleśników, w śliwkach
> >> w occie, w jabłkach w szarlotce i zapiekanych z masłem i ryżem, także w
> > >dyni zapiekanej z masłem i śmietaną... Ale może otworzę dla niego jeszcze
> > >nowe bramy zastosowań - waśnie mi się pomyślało, że jadłam kiedyś u kogoś
> >> śledzie, do których ku mojemu zdziwieniu dodaje się cynamon, ale dzis już
> >> nie wiem, gdzie dzwonią :-)
> > --
>
> >> Ikselka.
>
>> Śledzie korzenne. A mozna do kopytek i klusek śląskich - polać masłem,
>> posypać cynamonem i cukrem.


Zgadza się np. na roztopione masło wrzucam (to zależy ile potrzebuję)
łyżkę bułki tartej(najlepiej takiej że tak powiem "gruboziarnistej"),
zarumieniam ją na małym gazie wedle uznania, a na koniec do już dość
dobrze przestygniętej okrasy( zwykle na kopytka, pierogi z serem,
owocami) dodaję cynamon a czasem jeszcze ociupinkę! tartego imbiru.
--
jilett :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2009-10-27 09:58:14

Temat: Re: Ciasto na chleb żytni
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Prawusek pisze:
> A mozna do kopytek i klusek śląskich - polać masłem,
> posypać cynamonem i cukrem.

Moja córka uwielbia tzw. kluseczki "cynamonki". Zwykłe leniwe kluski
polane stopionym masłem i posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2009-10-27 15:07:26

Temat: Re: Ciasto na chleb żytni
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Paź, 10:58, medea <e...@p...fm> wrote:
> [...]
> Moja córka uwielbia tzw. kluseczki "cynamonki". Zwykłe leniwe kluski
> polane stopionym masłem i posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.

Ha! Ten sosik do knedli ze śliwkami! To dopiero jest niebo w gębie;))

BTW Mój syn zajadał się ciastem cynamonowym robionym przez jego
pierwszą teściową - zwykły placek drożdżowy posypany grubo cynamonem i
następnie zwinięty w harmonijkę. I w tej postaci pieczony.

Kiedyś gdzieś przeczytałam, że jedną z właściwości cynamonu jest
ułatwienie dotleniania mózgu.

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2009-10-28 11:43:56

Temat: Re: Ciasto na chleb żytni
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 27 Oct 2009 08:07:26 -0700 (PDT), JaMyszka napisał(a):


> Kiedyś gdzieś przeczytałam, że jedną z właściwości cynamonu jest
> ułatwienie dotleniania mózgu.

Pewnie na zasadzie podobnej do tabaki: w postaci zmielonej cynamon łatwo
się unosi w chmurkę i wdycha (kiedyś z rozpędu wsadziłam nos zbyt głęboko
do słoika z cynamonem, żeby sprawdzić, czy nie zwietrzał - i to dopiero
były efekty!) i pobudza do kichania, a to, jak wiadomo, świetny sposób na
oczyszczenie dróg oddechowych i lepszą ich wentylację, co zaś za tym idzie
- lepsze dotlenienie wszelkich organów ;-PPP

--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak zrobić Białą Kiełbasę na obiad ?
Latte Macchiatto!
prośba o pomoc Jaką patelnie kupić
Rewelacyjne krewetki na ostro
KIWANO

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »