« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-25 08:16:09
Temat: CiecierzycaCzy ciecierzyce trzeba namoczyc przed gotowaniem ? Na ile minimum ? I jak
dlugo gotowac (opcja szybkowar)?
Zawsze kupowalam w puszkach, ale dzisiaj zachcialo mi sie suchej
wyprobowac...
pozdrawiam serdecznie
nann, dzisiaj gotujaca po persku
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-25 08:20:04
Temat: Re: CiecierzycaJuz znalazlam :)
http://puszkkka.spinacz.pl/straczkowe.php3
ide zagotowac :)
pozdr.nann
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-25 08:22:10
Temat: Re: Ciecierzycanann wrote:
> Czy ciecierzyce trzeba namoczyc przed gotowaniem ? Na ile minimum ?
Tak. Wersja normalna - na noc, wersja expresowa - zalac woda, zagotowac,
wylaczyc kuchenke i odstawic na godzine.
> I jak dlugo gotowac (opcja szybkowar)?
W szybkowarze gotuje 20-24 minuty (w zaleznosci czy chce ja pozniej jeszcze
w czyms gotowac, np w zupie, a nie chce zeby sie calkowicie rozgotowala, lub
czy chce ja od razu miec na miekko).
> Zawsze kupowalam w puszkach, ale dzisiaj zachcialo mi sie suchej
> wyprobowac...
A ja nigdy nie kupowalam puszkowej, zawsze zdawalam sie na moj powoli
umierajacy smiercia naturalna szybkowar ;-)
> pozdrawiam serdecznie
> nann, dzisiaj gotujaca po persku
A konkretnie co robisz z ciecierzycy? Ja robie hummus, zupe z kapusta i
pomidorami oraz kotlety z ciecierzyca i kukurydza.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-25 08:23:45
Temat: Re: CiecierzycaFeLicja wrote:
> W szybkowarze gotuje 20-24 minuty
...od momentu gdy ciezarek zaczyna "tanczyc". To ma jakas lepsza nazwe,
pozniej sprawdze ;-)
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-25 08:48:50
Temat: [przepis] Ryz po persku, bylo Re: CiecierzycaFeLicja (insearch4myselfNOSPAM@hotmail_NO.comMENT) napisał(a):
> A konkretnie co robisz z ciecierzycy? Ja robie hummus, zupe z
> kapusta i pomidorami oraz kotlety z ciecierzyca i kukurydza.
>
Ryz po persku
SOS
duzy baklazan
ciecierzyca (ok 1 szklanki, lub 1 puszka)
pomidory( puszka lub 4-5 sztuk)
czosnek
Baklazany obrac, pokroic w plasterki, osolic odstawic na 20 min. Nastepnie
skropic oliwa i upiec w piekarniku ( 20 min 180 stopni)
W szybkowarze udusic baklazany, ciecierzyce ( ugotowana lub z puszki),
pomidory (swieze lub puszka), dodac 3-4 zeby czosnku, przyprawic, sola,
pieprzem, sladka papryka (w oryginale jest jeszcze jakas dziwna zolta
przyprawa, ktorej nazwy nie pomne) i co kto lubi...przepis bardzo otwarty na
nowe eksperymenta :)
Ew. mozna dolozyc miecho pokrojone w kostke ok 2x2 cm (piersnik z drobiu,
wieprzowina, baranina)
RYZ po persku
W oryginale ryz perski, w Polce raczej niedostepny, przynajmnie ja nie
spotkalam, ale moze w jakims sklepiku ze specjalami arabsko-perskimi
Ale rownie dobrze spisuje sie rzy dlugoziarnisty, Basmati, gotowalam juz
takze w ten spoob ryz ciemny
Ryz namoczyc w zimnej wodzie z duuuuza iloscia soli (tak na porcje dla 6
osob 1 kg ryzu i plaska dlon soli)
wyplukac, wrzucic do osolonego wrzatku (ponownie duuuzo soli), zagotowac,
krotko pogotowac 2-3 minuty
wyplukac pod bierzaca woda
W garnku w ktorym sie ryz gotowal rozpuscic ok 0,5 szkl oliwy i 0,5 kostki
masla, na rozgrzany tluszcz wyrzucic ryz. W ryzu zrobic dziury, takie 2-3
kominy, coby para uciekala. Pokrywke uszczelnic scierka kuchenna i przykryc.
Ryz powinien sie parowac ok 1,5- 2 godzin na malenkim ogniu. Na dnie robi
sie chrupiaca pyszniutka skorupka.
Przepis jest oryginalny od mojego znajomego Persa (dzisiejszy Iran),
pozdroofka dla Ahmada :)
pozdr.nann
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |