Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 62


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2011-06-08 13:43:52

Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

>> Coraz trudniej kupić dobrą kaszę gryczaną :-(. Ostatnio trafiłam z firmy
>> Janeks, i była pyszna, dobrze upalona, nie zrobiła się z niej breja i nie
>> śmierdziała podczas gotowania. Tyle, że nie mogę tej kaszy już nigdzie
>> upolować. W torebkach nie kupuję.
>> J.
>
> Kaszę gryczaną zagotuj w małej ilości wody (tyle aby kasza była całkiem w
> wodzie) z 2 łyżkami oleju. Po wchłonięciu wody zamieszaj ostrożnie,
> przykryj szczelnie i wstaw do piekarnika (120-130 stopni tak na oko) na
> jakieś pół godziny, można nieco dłużej, jeśli musi poczekac. Będzie sypka
> i nieposklejana. Patent ten (zresztą nie mój) przejął ode mnie i stosował
> z powodzeniem nawet mój teść, swietny kucharz.

E tam, ja kaszę "dogotowuję" zawsze w łóżku pod kołdrą. I dobra kasza zawsze
jest sypka, a to byle jakie blade coś, ostatnio sprzedawane, jest do kitu...
Dlatego jak spotkam Janeksa, to zrobię zapas.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2011-06-08 13:44:43

Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Paulinka wrote:

>> Kaszę gryczaną zagotuj w małej ilości wody (tyle aby kasza była całkiem w
>> wodzie) z 2 łyżkami oleju. Po wchłonięciu wody zamieszaj ostrożnie,
>> przykryj szczelnie i wstaw do piekarnika (120-130 stopni tak na oko) na
>> jakieś pół godziny, można nieco dłużej, jeśli musi poczekac. Będzie sypka
>> i nieposklejana. Patent ten (zresztą nie mój) przejął ode mnie i stosował
>> z powodzeniem nawet mój teść, swietny kucharz.
>
> O proszę, a myślałam, że to mój patent :)

No masz, ja to nawet bez tłuszczu robię;-)
J.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2011-06-08 13:45:10

Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-06-08 15:29, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 08 Jun 2011 15:07:28 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> W dniu 2011-06-08 14:56, Ikselka pisze:
>>> Dnia Wed, 08 Jun 2011 12:56:56 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>
>>> Pieczony królik (wcześniej 24 h w marynacie), ziemniaki, fasolka mamut
>>> gotowana.
>>
>> A co ona za jedna ta fasolka mamut? Swojej zwykłej szparagowej jeszcze
>> nie mamy.
>
> To taka fasola TEŻ szparagowa, o wielkich (dł. nawet do niemal 40 cm),
> delikatnych, zielonych (są inne kolory, ale lubię tylko zieloną), płaskich
> i szerokich na 2-3 cm strąkach, pnąca. Mam w tunelu, ale tę kupiłam w
> Tesco, bo w tunelu dopiero kwitnie. Pyszności fasola!
> http://tiny.pl/hf5pj

Nazewnictwa nie znam jednak, bo otrzymuję gotowe produkty, a sama nie
sadzę. Tato sadzi dokładnie taką zieloną płaską i jeszcze żółtą płaską.
No i oczywiście zwykłą żółtą okrągłą fasolkę.

>>> Bez zupy,bo za gorąco jest.
>>
>> Za mną chodzi krupnik na młodej marchewce i ziemniakach, posypany
>> sowicie natką pietruszki.

> O, tak, tak - krupnik to ja mogę non stop...

Moja ulubiona zupa z dzieciństwa. W ziemie to te obśmiane przez wielu
obgryzane żeberka z krupniku wchodzą w grę, żeby było non stop ;)


--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2011-06-08 13:47:27

Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-06-08 15:43, krys pisze:
> Ikselka wrote:
>
>>> Coraz trudniej kupić dobrą kaszę gryczaną :-(. Ostatnio trafiłam z firmy
>>> Janeks, i była pyszna, dobrze upalona, nie zrobiła się z niej breja i nie
>>> śmierdziała podczas gotowania. Tyle, że nie mogę tej kaszy już nigdzie
>>> upolować. W torebkach nie kupuję.
>>> J.
>>
>> Kaszę gryczaną zagotuj w małej ilości wody (tyle aby kasza była całkiem w
>> wodzie) z 2 łyżkami oleju. Po wchłonięciu wody zamieszaj ostrożnie,
>> przykryj szczelnie i wstaw do piekarnika (120-130 stopni tak na oko) na
>> jakieś pół godziny, można nieco dłużej, jeśli musi poczekac. Będzie sypka
>> i nieposklejana. Patent ten (zresztą nie mój) przejął ode mnie i stosował
>> z powodzeniem nawet mój teść, swietny kucharz.
>
> E tam, ja kaszę "dogotowuję" zawsze w łóżku pod kołdrą. I dobra kasza zawsze
> jest sypka, a to byle jakie blade coś, ostatnio sprzedawane, jest do kitu...
> Dlatego jak spotkam Janeksa, to zrobię zapas.

Mi się ostatnio dokooptowały mole i wywaliłam cały zapas.
BTW jest jakiś inny sposób niż niegromadzenie zapasów i mysie szafek
wodą z octem?


--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2011-06-08 13:50:39

Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-06-08 15:27, Aicha pisze:
> W dniu 2011-06-08 15:14, Paulinka pisze:
>
>>>> Za mną chodzi krupnik na młodej marchewce i ziemniakach, posypany
>>>> sowicie natką pietruszki.
>>>
>>> O, właśnie, właśnie... rozmrażam udko (ale z koperkiem, natka fuj;).
>>
>> Rosjanie odkryli ostatnio nowe możliwości niepozornej natki, ja bym
>> nie rezygnowała ;)
>
> Czy one mają coś wspólnego z paragwajską pietruszką pięciopalczastą? ;)

LOL nie znałam tego.


--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2011-06-08 13:58:29

Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-06-08 15:47, Paulinka pisze:

> Mi się ostatnio dokooptowały mole i wywaliłam cały zapas.
> BTW jest jakiś inny sposób niż niegromadzenie zapasów i mysie szafek
> wodą z octem?

Trochę pospamuję:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60177411
- "moje" mole tego nie potrafią sforsować, a mam w szafce z 5 czy 6
torebek z kaszami i ryżami i po kilka mąk i makaronów. Pakuję wszystko
zaraz po przyniesieniu do domu.

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2011-06-08 14:01:04

Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-06-08 15:58, Aicha pisze:
> W dniu 2011-06-08 15:47, Paulinka pisze:
>
>> Mi się ostatnio dokooptowały mole i wywaliłam cały zapas.
>> BTW jest jakiś inny sposób niż niegromadzenie zapasów i mysie szafek
>> wodą z octem?
>
> Trochę pospamuję:
> http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60177411
> - "moje" mole tego nie potrafią sforsować, a mam w szafce z 5 czy 6
> torebek z kaszami i ryżami i po kilka mąk i makaronów. Pakuję wszystko
> zaraz po przyniesieniu do domu.

A spróbuję. Cena zacna.



--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2011-06-08 14:01:45

Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Paulinka wrote:

> Mi się ostatnio dokooptowały mole i wywaliłam cały zapas.

Musiałaś przynieść z czymś.

> BTW jest jakiś inny sposób niż niegromadzenie zapasów i mysie szafek
> wodą z octem?

Jak szczelnie fabrycznie opakowane w folie, to moli byc nie powinno. Ale jak
raz z bólem serca musiałam wywalić trzylitrowy słoik suszonych grzybow, z
powodu moli właśnie, to od tamtej pory grzyby zawsze przed zapakowaniem w
słoik wyparzam w piekarniku.
J.
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2011-06-08 14:03:56

Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Aicha wrote:

> W dniu 2011-06-08 15:47, Paulinka pisze:
>
>> Mi się ostatnio dokooptowały mole i wywaliłam cały zapas.
>> BTW jest jakiś inny sposób niż niegromadzenie zapasów i mysie szafek
>> wodą z octem?
>
> Trochę pospamuję:
> http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60177411
> - "moje" mole tego nie potrafią sforsować, a mam w szafce z 5 czy 6
> torebek z kaszami i ryżami i po kilka mąk i makaronów. Pakuję wszystko
> zaraz po przyniesieniu do domu.

Ale takiej na zapakowanie 25 kilowej torebki z mąką, to chyba nie
przewidzieli?;-)
J.
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2011-06-08 14:23:48

Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 08 Jun 2011 15:25:04 +0200, krys napisał(a):

> Paulinka wrote:
>
>> W dniu 2011-06-08 15:12, Aicha pisze:
>>> W dniu 2011-06-08 15:07, Paulinka pisze:
>>>
>>>>> Bez zupy,bo za gorąco jest.
>>>>
>>>> Za mną chodzi krupnik na młodej marchewce i ziemniakach, posypany
>>>> sowicie natką pietruszki.
>>>
>>> O, właśnie, właśnie... rozmrażam udko (ale z koperkiem, natka fuj;).
>>
>> Rosjanie odkryli ostatnio nowe możliwości niepozornej natki, ja bym nie
>> rezygnowała ;)
>
> Chyba jendak nie natki, tylko pietruszki, z naciskiem na nasiona;-)

Z naciskiem na nasiona to olej raczej wyjdzie :-)


--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zawijanie tortilli na osiołka
Bób w kuchence mikrofalowej
Dla zaangażowanych w walkę z GMO i przekonanych o jedynie słusznej zdrowej żywności
Wątróbki z dorsza.
Fyrsztyk tatarski

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »