Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.eu07.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Dirko" <j...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Co się stało z moim smardzem?
Date: Sat, 30 May 2015 20:16:07 +0200
Organization: MaSzyna eu07 TeaM
Lines: 36
Message-ID: <mkcup9$g69$1@eu07.pl>
References: <556845c8$0$8369$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 093105057133.siedlce.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: eu07.pl 1433009769 16585 93.105.57.133 (30 May 2015 18:16:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@e...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 30 May 2015 18:16:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:238836
Ukryj nagłówki
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:556845c8$0$8369$65785112@news.neostrada.pl...
> W zeszłym roku w maju był, gdzieś tak w połowie. Nic z nim nie robiłam,
> pozwoliłam mu naturalnie zakończyć żywot. W tym roku doglądam tego
> miejsca, a tu nic i nic. Czy jeszcze noce za zimne? Czy raczej już się nie
> pojawi?
>
Hejka. Ponieważ na naszym trawniku w zeszłym roku wyrosło kilka
maślaczków poczułem się sprowokowany Twoim postem do zasięgnięcia informacji
w temacie grzybowym.
"Smardze rosną w tej chwili u ludzi, którzy urządzają sobie ogrody z
iglakami i sypią korę. Na tej korze następnego roku pojawiają się ogromne
ilości tych grzybów. Po dwóch latach znikają, grzybnia przyczaja się i czeka
na kolejny bodziec... Grzyby przez dziesiątki lat mogą nie tworzyć
owocników, aż raptem następuje ich wysyp." http://www.wiz.pl/8,636.html
"Grzybnia może rosnąć pod ziemią wiele lat, do wytworzenia owocnika
potrzebny jest bodziec przesyłany przez roślinę - gospodarza. Naukowcy nadal
nie wiedzą, jaka substancja pełni tę funkcję. "Wiedza i życie" z 2006 roku.
Pozdrawiam mykofilnie Ja...cki
PS Udaje się hodować dwie grupy grzybów: degradujące materiał roślinny -
drewno, trociny, słomę - są to boczniaki i grupa gatunków azjatyckich, np.
twardziak jadalny. Druga grupa rozkłada substancje organiczne - do niej
należy pieczarka, pierścieniaki, czernidłaki kołpakowate i chętnie hodowane
w Tajlandii pochwiaki.
Największe kłopoty sprawia trzecia grupa grzybów, która jest
najsmaczniejsza, czyli grzyby mikoryzowe. Udaje się dobrze tylko trufla. Jej
grzybnią szczepi się sadzonki dębów i po kilku latach pod znaczną częścią
drzew widać po jednej, dwie sztuki. Całkiem źle jest z grzybami lubianymi w
Polsce: prawdziwkami, kurkami, kozakami czerwonymi... Tu jak w grze w
totolotka: szansa uzyskania w kilka lat prawdziwka czy maślaka ze
szczepionek mikoryzowych sprzedawanych przez różne firmy jest jak jeden do
stu. Za mało wiemy, co powoduje mikoryzę pełną, z wytworzeniem owocnika
włącznie, a co decyduje, że metoda zawodzi.
|