Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Co to jest Beaf Strogonow?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Co to jest Beaf Strogonow?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-01 18:17:07

Temat: Re: Co to jest Beaf Strogonow?
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:
> W
> każdym razie pieczarki nie są obowiązkowe.
===
To jest chyba taka dyskusja, jak o tym, czy w rosole ma być kapusta.

Sam pisałeś "Larousse gastronomique faktycznie każe dać pieczarek", a z
moich obserwacji wynika, że tak się robi najczęściej. Oczywiście nie szlajam
się nałogowo po restauracjach, więc napisałem tylko o tych kilku
przypadkach, które sam widziałem i jadłem.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-01 18:31:57

Temat: Re: Co to jest Beaf Strogonow?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cm5ula$5kf$1@inews.gazeta.pl>,
"waldek" <A...@o...pl> wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
> > W
> > każdym razie pieczarki nie są obowiązkowe.
> ===
> To jest chyba taka dyskusja, jak o tym, czy w rosole ma być kapusta.

Trochę tak, ale jednak skoro taki autorytet jak Pomian ze strony
gastronomii francuskiej podaje przepis bez pieczarek, a wiarygodne
autorki rosyjskie wyraźnie zaznaczają, że klasyczny boeuf Stroganoff nie
zawiera pieczarek, to ja zakładam, że wiedzą co mówią. Jednak,
przyznaję, większość przepisów na Stroganoffa, które spotkałem,
pieczarki zawiera. Mimo to nie można mówić, by Ewa o czymś zapomniała.
Podała po prostu składniki najprostszej i jak się wydaje, najbardziej
klasycznej wersji.
>
> Sam pisałeś "Larousse gastronomique faktycznie każe dać pieczarek",

W tym sensie "każe", że podaje akurat taki przepis. Nie, żeby
dyskutowano tam kwestię jaki przepis jest najwłaściwszy.

> a z
> moich obserwacji wynika, że tak się robi najczęściej.

A to tak. Jednak w ogóle to, co zwykle podaje się jako Stroganoff
daleko odbiega od klasycznego, prostego sposobu przyrządzenia polędwicy.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-01 20:26:40

Temat: Re: Co to jest Beaf Strogonow?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 1 novembre 2004 ŕ 19:31:57, vous écriviez :

>> To jest chyba taka dyskusja, jak o tym, czy w rosole ma być kapusta.

> Trochę tak, ale jednak skoro taki autorytet jak Pomian ze strony
> gastronomii francuskiej podaje przepis bez pieczarek, a wiarygodne
> autorki rosyjskie wyraźnie zaznaczają, że klasyczny boeuf Stroganoff nie
> zawiera pieczarek, to ja zakładam, że wiedzą co mówią. Jednak,
> przyznaję, większość przepisów na Stroganoffa, które spotkałem,
> pieczarki zawiera. Mimo to nie można mówić, by Ewa o czymś zapomniała.
> Podała po prostu składniki najprostszej i jak się wydaje, najbardziej
> klasycznej wersji.
>>
>> Sam pisałeś "Larousse gastronomique faktycznie każe dać pieczarek",

> W tym sensie "każe", że podaje akurat taki przepis. Nie, żeby
> dyskutowano tam kwestię jaki przepis jest najwłaściwszy.

>> a z
>> moich obserwacji wynika, że tak się robi najczęściej.

> A to tak. Jednak w ogóle to, co zwykle podaje się jako Stroganoff
> daleko odbiega od klasycznego, prostego sposobu przyrządzenia polędwicy.

Przerzucilam kilka zrodel, drukowanych i internetowych francuskich, no
ze Strogonowem / Stragonowem / Strognoffem etc jest tak wlasciwie jak
z bigosem : w bigosie musi byc kapusta i mieso, a w Strogonowie
poledwica i smietana (no i moze cebula, ale to mniej pewne).

Poza tym znalazlam wersje z pieczarkami, z pomidorami, z przecierem
pomidoriwym, z papryka, z musztarda, z cytryna, z koniakiem, z
bulionem cielecym, z bialym winem, z sosem Worcestershire, z
tymiankiem, z czosnkiem. Jak rowniez z marchewka.



Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-01 20:49:57

Temat: Re: Co to jest Beaf Strogonow?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 1 novembre 2004 ŕ 21:26:40, vous écriviez :

> Przerzucilam kilka zrodel, drukowanych i internetowych francuskich, no
> ze Strogonowem / Stragonowem / Strognoffem etc jest tak wlasciwie jak
> z bigosem : w bigosie musi byc kapusta i mieso, a w Strogonowie
> poledwica i smietana (no i moze cebula, ale to mniej pewne).

> Poza tym znalazlam wersje z pieczarkami, z pomidorami, z przecierem
> pomidoriwym, z papryka, z musztarda, z cytryna, z koniakiem, z
> bulionem cielecym, z bialym winem, z sosem Worcestershire, z
> tymiankiem, z czosnkiem. Jak rowniez z marchewka.

Z czerwonym winem tysz, z wodka (przepis portugalski), z jogurtem
(zastepujacym smietane), z pietruszka, z szalwia (zastepujaca
pietruszke), z korniszonami (przepis akurat polski), z dodatkiem cukru
jak rowniez maczki kukurydzianej. Ciekawe.

Czesto zalecanym dodatkiem jest makaron.




--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-01 21:00:09

Temat: Re: Co to jest Beaf Strogonow?
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:2381395708$20041101215010@ewcia.kloups...

> Czesto zalecanym dodatkiem jest makaron.

A ja podaje tylko do frytek (gdy B.F bez pieczarek) i koniecznie dobry (!)
ogorek kiszony - tak lubie:)))
Z makaronem zapewne tyz bydzie dobry. Kiedys sprobuje:)

Pzdr.
Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-02 13:02:51

Temat: Re: Co to jest Beaf Strogonow?
Od: "Wujek MAnieq" <d...@N...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldek" <A...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cm4114$39f$1@inews.gazeta.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> > Le lundi 1 novembre 2004 ŕ 01:07:28, vous écriviez :
> >
> >>>> Co to jest, z czego sie składa, i jak sie go przyrządza?
> >>>
> >>> Z poledwicy wolowej, i ze smietany.
> >
> >> Trochę dziwaczny przepis na strogonowa. Najwyraźniej o czymś
> >> zapomniałaś.
> >
> > Czego mianowicie ? :)
> ===
> Jadłem trochę tych strogonowów i wszystkie były z pieczarkami. Zarówno w
> Berlinie, jak i we Wrocławiu. Chyba taki jest pomysł na tą potrawę.
> Może w Paryżu robią inaczej?

Słowa te cytuje za Panem Robertem Makłowiczem " w orginalnym przepisie
występuje tylko mięso żadnych pieczarek ". Cytat nie dosłowny z odcinka pt
"Smak ziemi obiecanej"


--
Pozdrawim MAnieq




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czerwona kapusta
Co to jest Beaf Strogonow?
Co to jest Beaf Strogonow?
Ale z niego ziółko!
ryz preparowany - jak zrobic? ;)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »