Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co to jest Beaf Strogonow?
Date: Mon, 1 Nov 2004 21:26:40 +0100
Lines: 44
Message-ID: <1103380394$20041101212657@ewcia.kloups>
References: <8761768596$20041101002412@ewcia.kloups> <cm3uq5$sc1$1@inews.gazeta.pl>
<5109524707$20041101011829@ewcia.kloups> <cm4114$39f$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cm5ula$5kf$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...onet.pl>
Reply-To: "Ewa (siostra Ani) N." <e...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de gYu2CTww7t3oQufTbHATLA7dz1N2bTFo8qVHbbNrP4QNtjFn6b
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <w...@n...onet.pl>
X-Comment-To: Wladyslaw Los
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220354
Ukryj nagłówki
Le lundi 1 novembre 2004 ŕ 19:31:57, vous écriviez :
>> To jest chyba taka dyskusja, jak o tym, czy w rosole ma być kapusta.
> Trochę tak, ale jednak skoro taki autorytet jak Pomian ze strony
> gastronomii francuskiej podaje przepis bez pieczarek, a wiarygodne
> autorki rosyjskie wyraźnie zaznaczają, że klasyczny boeuf Stroganoff nie
> zawiera pieczarek, to ja zakładam, że wiedzą co mówią. Jednak,
> przyznaję, większość przepisów na Stroganoffa, które spotkałem,
> pieczarki zawiera. Mimo to nie można mówić, by Ewa o czymś zapomniała.
> Podała po prostu składniki najprostszej i jak się wydaje, najbardziej
> klasycznej wersji.
>>
>> Sam pisałeś "Larousse gastronomique faktycznie każe dać pieczarek",
> W tym sensie "każe", że podaje akurat taki przepis. Nie, żeby
> dyskutowano tam kwestię jaki przepis jest najwłaściwszy.
>> a z
>> moich obserwacji wynika, że tak się robi najczęściej.
> A to tak. Jednak w ogóle to, co zwykle podaje się jako Stroganoff
> daleko odbiega od klasycznego, prostego sposobu przyrządzenia polędwicy.
Przerzucilam kilka zrodel, drukowanych i internetowych francuskich, no
ze Strogonowem / Stragonowem / Strognoffem etc jest tak wlasciwie jak
z bigosem : w bigosie musi byc kapusta i mieso, a w Strogonowie
poledwica i smietana (no i moze cebula, ale to mniej pewne).
Poza tym znalazlam wersje z pieczarkami, z pomidorami, z przecierem
pomidoriwym, z papryka, z musztarda, z cytryna, z koniakiem, z
bulionem cielecym, z bialym winem, z sosem Worcestershire, z
tymiankiem, z czosnkiem. Jak rowniez z marchewka.
Ewcia
--
Niesz
|