Data: 2004-11-01 20:26:40
Temat: Re: Co to jest Beaf Strogonow?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le lundi 1 novembre 2004 ŕ 19:31:57, vous écriviez :
>> To jest chyba taka dyskusja, jak o tym, czy w rosole ma być kapusta.
> Trochę tak, ale jednak skoro taki autorytet jak Pomian ze strony
> gastronomii francuskiej podaje przepis bez pieczarek, a wiarygodne
> autorki rosyjskie wyraźnie zaznaczają, że klasyczny boeuf Stroganoff nie
> zawiera pieczarek, to ja zakładam, że wiedzą co mówią. Jednak,
> przyznaję, większość przepisów na Stroganoffa, które spotkałem,
> pieczarki zawiera. Mimo to nie można mówić, by Ewa o czymś zapomniała.
> Podała po prostu składniki najprostszej i jak się wydaje, najbardziej
> klasycznej wersji.
>>
>> Sam pisałeś "Larousse gastronomique faktycznie każe dać pieczarek",
> W tym sensie "każe", że podaje akurat taki przepis. Nie, żeby
> dyskutowano tam kwestię jaki przepis jest najwłaściwszy.
>> a z
>> moich obserwacji wynika, że tak się robi najczęściej.
> A to tak. Jednak w ogóle to, co zwykle podaje się jako Stroganoff
> daleko odbiega od klasycznego, prostego sposobu przyrządzenia polędwicy.
Przerzucilam kilka zrodel, drukowanych i internetowych francuskich, no
ze Strogonowem / Stragonowem / Strognoffem etc jest tak wlasciwie jak
z bigosem : w bigosie musi byc kapusta i mieso, a w Strogonowie
poledwica i smietana (no i moze cebula, ale to mniej pewne).
Poza tym znalazlam wersje z pieczarkami, z pomidorami, z przecierem
pomidoriwym, z papryka, z musztarda, z cytryna, z koniakiem, z
bulionem cielecym, z bialym winem, z sosem Worcestershire, z
tymiankiem, z czosnkiem. Jak rowniez z marchewka.
Ewcia
--
Niesz
|