Data: 2004-11-01 18:31:57
Temat: Re: Co to jest Beaf Strogonow?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cm5ula$5kf$1@inews.gazeta.pl>,
"waldek" <A...@o...pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
> > W
> > każdym razie pieczarki nie są obowiązkowe.
> ===
> To jest chyba taka dyskusja, jak o tym, czy w rosole ma być kapusta.
Trochę tak, ale jednak skoro taki autorytet jak Pomian ze strony
gastronomii francuskiej podaje przepis bez pieczarek, a wiarygodne
autorki rosyjskie wyraźnie zaznaczają, że klasyczny boeuf Stroganoff nie
zawiera pieczarek, to ja zakładam, że wiedzą co mówią. Jednak,
przyznaję, większość przepisów na Stroganoffa, które spotkałem,
pieczarki zawiera. Mimo to nie można mówić, by Ewa o czymś zapomniała.
Podała po prostu składniki najprostszej i jak się wydaje, najbardziej
klasycznej wersji.
>
> Sam pisałeś "Larousse gastronomique faktycznie każe dać pieczarek",
W tym sensie "każe", że podaje akurat taki przepis. Nie, żeby
dyskutowano tam kwestię jaki przepis jest najwłaściwszy.
> a z
> moich obserwacji wynika, że tak się robi najczęściej.
A to tak. Jednak w ogóle to, co zwykle podaje się jako Stroganoff
daleko odbiega od klasycznego, prostego sposobu przyrządzenia polędwicy.
Władysław
|