Data: 2010-12-11 22:52:51
Temat: Re: Co to są tłuszcze trans?
Od: Leszek Serdyński <l...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ie0q1m$t55$1@news.onet.pl...
>
>> Wystarczyło wpisać w google "tłuszcze trans"
>>
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82uszcze_trans
>
> Jest tam napisane, może źle rozumiem, że cząstka tłuszczu jest
> uwodorniana:
> rozrywane jest podwujne wiązanie między atomami węgla (czy to wiązanie
> omega?),
> dodawany jest tam wodur,
> i powstaje inny kwas tłuszczowy,
Tak, tylko ten wodór może przyjąć różne położenie w przestrzeni. Jeżeli taka
reakcja następuje pod kontrolą enzymów w organizmie, to wodór zajmuje
pozycję cis. Jeżeli uwodornianie jest prowadzone przemysłowo to wodory
zajmują pozycje przypadkowe w tym tzw. trans.
Podczas spalania kwasów tłuszczowych w komórkach następuje cięcie kwasów
tłuszczowych na cząsteczki dwuwęglowe (beta oksydacja). Wykonują to enzymy,
dla których konfiguracja przestrzenna obrabianego związku jest bardzo ważna.
Być może niewłaściwie położony wodór zatrzymuje sprawne działanie maszyny
enzymatycznej i powstają uszkodzenia enzymów (są białkami), co prowadzi do
powstawania śmieci w organizmie. Tak ja rozumiem szkodliwość uwodornianych
tłuszczy.
> a cząsteczka pszy okazji zmienia kształt z litery V na prosty.
> Np z oleinowego powstaje stearynowy,
> i są podejżenia , że jest on rakotwurczy.
>
> Ale z tego nic nie wynika, dalej nie wiem jak na opakowaniu margaryny
> doczytać się, czy ta właśnie zawiera tłuszcze trans czy nie?
Ilość tłuszczy z wiązaniami trans zależy od jakości prowadzonego procesu
uwodorniania. Domniemywa się, że im lepsza firma (droższy produkt), tym jest
uboższy w wiązania trans.
> Na opakowaniu jest napisane np że są tam utwardzone: olej słonecznikowy
> (40%) i palmowy (30%) .
> Ale z tego nic nie wynika, bo nie wiem co powstanie z oleju
> słonecznikowego po utwardzeniu?
Ja też nie wiem, wiec w ogóle nie kupuję margaryn, uważając, że to śmieć.
Pozdrawiam
Leszek
|