Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.prz.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!not-fo
r-mail
From: "OlekK" <o...@o...au>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Co zamiast jajek?
Date: Wed, 21 Feb 2007 08:33:04 +1100
Organization: Onet.pl
Lines: 51
Message-ID: <erfpen$7nd$1@news.onet.pl>
References: <1...@l...googlegroups.com>
<erdbrs$j9s$1@news.onet.pl>
<1...@t...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 124-254-80-210-static-dsl.ispone.net.au
X-Trace: news.onet.pl 1172007192 7917 124.254.80.210 (20 Feb 2007 21:33:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Feb 2007 21:33:12 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-Sender: 4nKBDGEVpQm3W7ofCNZJ74ncXMIKeEKa
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:56381
Ukryj nagłówki
<n...@t...pl> wrote in message
news:1172003012.404574.192120@t69g2000cwt.googlegrou
ps.com...
> Dla ciekawości jak długo jesz te jajka, skąd one pochodzą i jak
> przyrządzasz
> jajecznicę?
> Ja od 6 lat jadam 3-5 żółtek (z niewielką ilością białka) i nie wyobrażam
> sobie innego śniadania. Do tej pory uzywałem jajek oznaczonych jako
> "organiczne".
> Ostatnia znalazłem gospodarstwo, sprzedające świeże jajka od kur
> chodzących
> po trawce i są jeszcze lepsze.
> Bardzo ważną rzeczą są jeszcze dodatki; oprócz boczku dodaję jarzyny i
> czasami pieczarki. Pychota, polecam.
> Pozdrawiam, Olek K
>Tzn jajka jem od zawsze, ale tak intensywniej to jakoś od nowego roku.
>Pochodzą różnie, czasem od znajomej, czasem sklepowe, ale w sumie nie
>analizowałem tego pod tym kątem.
Jak najbardziej zalecam używanie jajek świeżych, bezpośrednio od chłopa;
jesli nie ma takowych to kupować jajka organiczne. Gdy rozbijasz swieże
jajko i oddzielasz żółtko, to ono się nie rozlewa,
>Oczywiście w grę
> wtedy wchodzą całe jajka, szczerze mówiąc nie potrafię zrozumieć jak
>mozna zrobić jajecznicę z samych żółtek... co sie dzieje wtedy z
>białkiem??
Białko wyrzucamy, moja żona ścina je na patelni i wrzuca do kosza.
>Jeśli możesz, podziel sie proszę tym przepisem na jajecznicę, co to za
>jarzyny dodajesz, jak je przyrządzasz itp, taki poradnik "jajecznica
>dla opornych" ;)
Najczęsciej pory, paprykę, pomidory, cebula, cukinię kapustę, szpinak,
bazylię, pieczarki (wybierz parę z nich). Zawsze czuszkę (czerwona
papryczka, bo ja lubie ostre)
Przyrzadzamy następująco: osmażamy plasterki boczku na smalcu, dodajemy
jarzyny a za chwilę masło; solimy, pieprzymy i do tego wlewamy żółtka.
Mieszamy delikatnie i krótko, tak aby wmieszać tłuszcz ale nie zrobić
mamałygi z żółtek.
I to wszystko, proste i smaczne.
Jeszcze raz powtórzę: jakość jajek jest tu rzeczą kluczową.
Pozdrawiam, Olek K
|