« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-21 08:21:17
Temat: Re: Co zamowic z Wloch ?On Wed, 21 Aug 2002 10:27:22 +0200, "Dorota Orzeszak"
<s...@a...com.pl> wrote:
>Witam,
>Moi "tesciowie" jada na wakacje do Wloch, chca nam cos przywiesc specjalnego
>z kulinarnych dodatkow itp. Co warto zakupic we Wloszech?
>Sama nie mam wogole doswiadczenia, bo nigdy tam nie bylam :(
>
>Moze kawalek swiezego parmezanu?
swiezego nieswiezego, ale suchego dosc to na pewno...tam to tez
takie tanie nie jest, ale...mozna tez rozmaite oliwy kupic...a ja
na lotnisku w mediolanie, w sklepie bezclowym widzialam wielki (i
piekny!!!) sloi marynowanych (po tamtejszemu marynowane sa z
oliwa...) borowikow i kosztowal, ten najwieksz Ł100 (90 pare, ale
zaokraglilam, jak mi sie kolana ugiely)... nie wiem czy w PL
mozna dostac takie rozne soliki z roznymi warzywami w
zalewach/marynowane/wlasnie octowato - malo- -oliwkowych [duzo],
np suszone pomidory, karczochy, grzybki, gzrybki z papryka,
papryka... niech powesza ;)))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-21 08:27:22
Temat: Co zamowic z Wloch ?Witam,
Moi "tesciowie" jada na wakacje do Wloch, chca nam cos przywiesc specjalnego
z kulinarnych dodatkow itp. Co warto zakupic we Wloszech?
Sama nie mam wogole doswiadczenia, bo nigdy tam nie bylam :(
Moze kawalek swiezego parmezanu?
--
Pozdrawiam
Valentine
Poznan, Debiec
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 08:44:37
Temat: Re: Co zamowic z Wloch ?
----- Original Message -----
From: "Dorota Orzeszak" <s...@a...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, August 21, 2002 10:27 AM
Subject: Co zamowic z Wloch ?
> Witam,
> Moi "tesciowie" jada na wakacje do Wloch, chca nam cos przywiesc
specjalnego
> z kulinarnych dodatkow itp. Co warto zakupic we Wloszech?
> Sama nie mam wogole doswiadczenia, bo nigdy tam nie bylam :(
>
> Moze kawalek swiezego parmezanu?
>
> --
> Pozdrawiam
> Valentine
> Poznan, Debiec
>
Cześć Sąsiadko :-))) Dawno cie nie widziałam ... Z Włoch to poproś tak - z
serów parmezan, asiago, pecorino, gorgonzolę :-))), mascarpone (do
prawdziwego tiramisu, ale nie wiem, czy droge przetrzyma), mozzarellę
prawdziwą, z win - tez by sie coś przydało, bo mają dobre, NA PEWNO -
pomidory suszone w oliwie, bo maja super i tansze duzo niz u nas, dobra
oliwe extra vergine, ocet balsamico, z wedlin, ktore przetrwaja - pancette,
szynke parmenska (prosciutto di Parma) albo prosciutto di San Daniele, rozne
salumi (takie rozne suchawe ichnie kielbaski, w typie salami -
pychota),OLIWKI !!!, jakies frymusne makarony kolorowe, albo w dziwnych
ksztaltach, ryz arborio - najlepszy na risotto, grappe ... yyyy - jak
widzisz, gdyby to dla mnie mieli cos przywiezc, musieliby zabrac ciezarowke
;-)))
Herbatka efemeryczna i rozmarzona na temat Italii ukochanej
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 09:07:54
Temat: Re: Co zamowic z Wloch ?
----- Original Message -----
From: "Krzysztof" <u...@k...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, August 21, 2002 11:20 AM
Subject: Re: Co zamowic z Wloch ?
> polecam vagole - pyszne malze :-)
> odradzam miekkie sery - nie przetrzymaja drogi - chyba ze beda mieli
lodowke
>
Krzysiu, a małże to niby przetrzymają ??? No chyba, że jakieś w marynacie,
w oliwie, albo wędzone - aa- i one się vongole nazywają
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 09:20:35
Temat: Re: Co zamowic z Wloch ?polecam vagole - pyszne malze :-)
odradzam miekkie sery - nie przetrzymaja drogi - chyba ze beda mieli lodowke
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 09:21:38
Temat: Re: Co zamowic z Wloch ?Użytkownik "Dorota Orzeszak" <s...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:ajvinj$snn$1@news.tpi.pl...
> Witam,
> Moi "tesciowie" jada na wakacje do Wloch, chca nam cos przywiesc
specjalnego
> z kulinarnych dodatkow itp. Co warto zakupic we Wloszech?
> Sama nie mam wogole doswiadczenia, bo nigdy tam nie bylam :(
>
> Moze kawalek swiezego parmezanu?
>
> --
> Pozdrawiam
> Valentine
> Poznan, Debiec
Och, cala masa. Dobry stosunek "waga/cena/niedostepnosc w polsce lub
zwariowana tutaj cena" ma parmezan (lub jakis inny ser grana, np. padano,
ew, cos mniej popularnego typu pecorino - mozarella raczej nie przezyje
drogi pworotnej) i szynka parmenska. Jak zapakujesz "vacuum" to przetrzyma i
podroz i przebywanie w lodowce lub piwnicy. Jak jada samochodem poelcalbym
kilka workow maki tipo 00 i pszenicy durum, trudno to rozsadnie w Polsce
zastapic. Ew. ryz do risotta, jak robisz. Podobnie sol morska, ktora u nas
jest bezsensownie droga. No i zabawy dla koneserow czyli wina i oliwa, ale
to trudno kupic za posrednictwem osob trzecich, chyba ze masz ulubiona
konkretna marke (jak by byli w Malcesine niech kupia tamtejsza oliwe z
apelacja, the best one).
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 13:53:05
Temat: Re: Co zamowic z Wloch ?To ja przy okazji zapytam:
co dac wyjezdzajacym do siebie wlochom (tzn. on Wloch ona Polka) na pamiatke
pobytu w Polsce?
chcialabym sprawic im jakas niespodzianke
--
Saman_tha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 13:57:45
Temat: Re: Co zamowic z Wloch ?Wlocha ;->>>
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-22 11:40:50
Temat: Re: Co zamowic z Wloch ?> Krzysiu, a małże to niby przetrzymają ??? No chyba, że jakieś w
marynacie,
> w oliwie, albo wędzone - aa- i one się vongole nazywają
w sosie wlasnym - w sloiczku - obzeralem sie jak glupi :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-22 12:41:01
Temat: Re: Co zamowic z Wloch ?
----- Original Message -----
From: "Krzysztof" <u...@k...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, August 22, 2002 1:40 PM
Subject: Re: Co zamowic z Wloch ?
> > Krzysiu, a małże to niby przetrzymają ??? No chyba, że jakieś w
> marynacie,
> > w oliwie, albo wędzone - aa- i one się vongole nazywają
>
> w sosie wlasnym - w sloiczku - obzeralem sie jak glupi :-)
>
aaaa to teraz wszystko jasne :-)- mi sie zaraz skojarzylo spaghetti con
vongole - jaakie to bylo pyszne - ale ze swiezych malzy.
Herbatka efemeryczna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |