« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-08-26 11:17:58
Temat: Re: Comber sarniComber sarni po litewsku
Dobrze skruszaly, oczyszczony z blon nie marynowany comber sarni nasolic,
opruszyc lekko pieprzem i natrzec utluczonymi jagodami jalowca (5 szt).
Odstawic w chlodne miejsce na 1-2godziny. Bezposrednio przed pieczeniem
owijamy comber cienkimi plastrami sloniny (miesa nie szpikujemy). Comber
ukladamy w brytfance polewamy suto maslem i pieczemy w srednio rozgrzanym
piekarniku. Gdy sloninka sie zarumieni, zsuwamy ja na bok, comber zas
posypujemy odrobina cukru pudru (ok. 3dag). Gdy comber jest upieczony (mnie
to zajelo 3 godziny) rozklocamy w garnuszku 1 1/2 szklanki gestej smietanyz
czubata lyzeczka maki oraz z sokiem z cytryny (1 duza). Solimy do smaku i
krotko zagotowujemy, po czym wlewamy do brytfanki, z ktorej usunelismy
slonine. Gdy sos sie zagotuje ponownie, wyjmujemy comber a do sosu dodajemy
podzielone na male kawaleczki 8 dag masla. Sosu wiecej nie gotujemy lecz
chwile ubijamy w brytfance sprezyna i polewamy nim comber (oczywiscie
podzielony na polmisku).
Smacznego
Robert Piotrowicz
____________________________________________________
____________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |