Data: 2007-06-24 13:58:51
Temat: Re: Crohn?
Od: "Dr.Endriu" <n...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> okazalo sie, ze wystarczy z mojej diety wykluczyc pewne alergeny
> pokarmowe, m.innymi produkty zawierajace gliadyne (glukoproteine zawarta w
> glutenie).
http://portalwiedzy.onet.pl/70149,,,,gliadyna,haslo.
html
"....Gliadyna, rozpuszczalny w alkoholach składnik białka zbóż (glutenu). U
niektórych osób brak enzymów proteolitycznych w komórkach powoduje, że
peptydy gliadyny są wchłaniane i działają alergizująco prowadząc do
powstania choroby trzewnej...."
http://portalwiedzy.onet.pl/5399,,,,choroba_trzewna,
haslo.html
"Choroba trzewna, celiakia - postać dziecięca sprue rodzimej, tj. zespołu
upośledzonego wchłaniania składników pokarmowych, głównie tłuszczów,
charakteryzująca się biegunkami, z oddawaniem obfitych i cuchnących stolców.
Przyczyną choroby jest brak enzymu peptydazowego w błonie śluzowej jelita,
odgrywającego rolę neutralizującą w stosunku do toksycznych dla jelita
składników białka zbożowego (glutenu).
Nierozłożona przez peptydazy gliadyna drażni błonę śluzową jelit, powodując
przewlekły stan zapalny. Objawy: duży brzuch, zahamowanie wzrostu, zmiana
usposobienia.
Sposobem zapobiegania celiakii jest dieta bezglutenowa...."
A jednak celiaklia ...?
--
Pozdrawiam
Dr.Endriu
nmp1(małpa)interia.pl
http://drendriu.ovh.org
"Uwaga !!!. Niniejszym informuję iż nie jestem lekarzem medycyny :) ."
|