| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-05-15 20:07:07
Temat: Re: Czas na.....
Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:4468D2AB.8080207@bluemoonlavender.com...
> nemezis wrote:
>
>> Obrażona nie musi się Pani czuć. Moja była teściowa interesuje
>> się modą i od wielu lat nie przebywa w kraju. Nie jest więc
>> Pani nią na pewno.
>
> Logika powalajaca na kolana. Trolle to tak juz maja, ze nigdy swojej
> wlasnej glupoty nie widza, choc jest ona tak oczywista dla wszystkich
> narazonych na ich obecnosc. Do KF z toba, filozofie, razem z setka innych
> wcielen.
Muszę niestety przestać być miły.
Napisałem bardzo uprzejmie, że nie życzę sobie "tykania"
przez sfrustrowaną kucharę. Podpisałem post i jest to
moje nazwisko (znane i na tej grupie przed 2-3 laty).
Ponieważ jednak wiele się tu zmieniło i dominują jak
widać "obrażalskie kotleciary" pożegnam się.
A idiotyczne zabawy w "klony" do domena znudzonych
idiotek zaniedbywanych przez mężów, a nie normalnych ludzi.
Jerzy Jaworski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-05-15 20:59:06
Temat: Re: Czas na grilla .....marynata i bejca
Użytkownik "nemezis" <p...@v...pl> napisał w wiadomości
news:e47v76$oeg$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Spotkałem w książkach i Necie mnóstwo przepisów
> na grillowanie. Niestety wszystkie z poważnymi mankamentami.
> Nie wystarczy bowiem dobra polędwica, skrzydełka kurczaka,
> czy karkówka, by potrawy z grilla miały wyborny smak.
> Oczywiście, gdy odwiedza nas sama teściowa wystarczy
> kawałek starej kiełbasy "wrzucić na węgle" i po kłopocie.
No tak, nie wszyscy odebrali to jednak jak żart ;o)
> Przy grillu jednak tzw."prestiżowym", gdy zależy nam by potrawy
> smakowały wyśmienicie należy się do tego nieco przyłożyć.
Co to znaczy, grill prestiżowy?
> Paliwo brykiety zmieszane z węglem drzewnym ( dłużej trzymają żar)
Wiem, dlaczego nie lubi grillowania, nie znioszę, jak mi pod bokiem ktoś
udaje, że chałupa mu się pali...
> Zapomiałem o czymś ?
Tak, o temacie...
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-05-15 21:03:39
Temat: Re: Czas na grilla .....marynata i bejcabazyli4 napisał(a):
> Co to znaczy, grill prestiżowy?
Znaczy oksymoron ;)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-05-15 21:17:06
Temat: Re: Czas na.....Magdalena Bassett wrote:
> nemezis wrote:
>> Oczywiście, gdy odwiedza nas sama teściowa wystarczy
>> kawałek starej kiełbasy "wrzucić na węgle" i po kłopocie.
>> Przy grillu jednak tzw."prestiżowym", gdy zależy nam by potrawy
>> smakowały wyśmienicie należy się do tego nieco przyłożyć.
>
> Wlasnie obraziles kilka, a moze i wiecej, osob na tej grupie. Nie
> zdziw sie, jesli potraktuja cie tu jak trolla, ktory szuka tematu do
> prowokacji. MB
Witam,
dziwię się, że całkiem fajny żarcik potraktowałaś tak poważnie...
Więcej poczucia humoru i luzu życzę...
Mi osobiście bardzo podoba się wypowiedź Nemezisa, zarówno pod względem
gastronomicznym jak i barowym :)
Wy, drogie Panie czepialskie, których to wypowiedzi nic nie wniosły do
dyskusji, lepiej podajcie dobry przepis na odpowiednią zalewe (bejcę), którą
to sam jestem żywo zainteresowany, a nie snujcie jakichś teorii
spiskowych...
Mój amatorski przepis na zalewę, którą stosuje do szaszłyków, jest dość
prosty i składa się z najbardziej popularnych przypraw:
-pieprz
-sól
-papryka (słodka i ostra)
-czosnek
-mix grillowy
-kucharek (lub podobne)
Wszystko wymieszane w oleju i na 24 h do lodówki, co jakiś czas mieszając.
Z alkoholi to preferuję żubrówkę z sokiem jabłkowym gardena :)
--
Pozdrawiam
Qwer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-05-15 21:27:03
Temat: Re: Czas na.....
Le lundi 15 mai 2006 ŕ 23:17:06, dans <e4ar72$18g$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Mi osobiście bardzo podoba się wypowiedź Nemezisa, zarówno pod względem
> gastronomicznym jak i barowym :)
Czyli tysz gotujesz mieso na gril ?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-05-15 21:37:17
Temat: Re: Czas na.....
Le lundi 15 mai 2006 ŕ 22:07:07, dans <e4an2a$a7v$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Muszę niestety przestać być miły.
> Napisałem bardzo uprzejmie, że nie życzę sobie "tykania"
> przez sfrustrowaną kucharę.
Jezeli sobie "nie zyczysz" odpowiedzi to nie pisz na grupy. Wtedy na
pewno zadnej odpowiedzi nie dostaniesz, wiesz ?
> Podpisałem post i jest to
> moje nazwisko (znane i na tej grupie przed 2-3 laty).
Aha...
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-05-15 22:12:09
Temat: Re: Czas na grilla .....marynata i bejca
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@Q...pl> napisał w wiadomości
news:e4aqbm$klv$1@inews.gazeta.pl...
> > Co to znaczy, grill prestiżowy?
>
> Znaczy oksymoron ;)
:o)
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-05-15 22:46:47
Temat: Re: Czas na.....Użytkownik "Qwer" <asdqaz@USUN_TOpoczta.onet.pl>
> Mój amatorski przepis na zalewę, którą stosuje do szaszłyków, jest dość
> prosty i składa się z najbardziej popularnych przypraw:
> -pieprz
> -sól
> -papryka (słodka i ostra)
> -czosnek
> -mix grillowy
> -kucharek (lub podobne)
> Wszystko wymieszane w oleju i na 24 h do lodówki, co jakiś czas mieszając.
>
> Z alkoholi to preferuję żubrówkę z sokiem jabłkowym gardena :)
Zalewa to nie jest "bejca".
Zalewa służy do zmiękczenia mięsa i nadania mu właściwej
konsystencji . Bejca natomiat do smarowania mięsa
podczas pieczenia. Nadaje właściwy smak i zapobiega
wysuszeniu. Pieczyste nie przypomina wtedy "podeszwy"
posiadając odpowiednią miękkość i aromat. W zalewie
dominuje ocet winny, a w bejcy oliwa.
Oto przepisy. Nie twierdzę, że są optymalne. Chętnie
zapoznam się z doświadczeniami innych.
Marynata:
Woda 1l (6%)
Ocet winny 0,1 l
Pieprz i ziele angielskie ( po 10 ziarenek)
Kilka ząbków czosnku , łyżeczka Vegetty, pół startej gałki muszkatałowej
lub zamiast 2 ostatnich pozycji marynata pikantna (op.200ml)
Bejca
1 szklanka oliwy z oliwek (zielona)
0,5 szklanki wody
kilka goździków, zioła, 2 łyzeczki wspomnianego wyzej mixu
grillowego
2 łyżki miodu (w ostateczności sztuczny...zapobiega wysuszeniu i
utracie aromatu podczas pieczenia)
2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Smarujemy pędzelkiem ostrożnie by nie "ożył ogień" lub lepiej
obficie a każdy szaszłyk zawijamy w folię aluminiową.
Lepsza (choć droższa jest folia gruba) zawsze stoną błyszczącą
do wewnątrz.
A jeżeli piwo to jakie ?
Proszę wybaczyć moją ciekawość. Mialem zamiar po przywitaniu
pań (moja nieobecność trwała prawie 2 lata) opóścić grupę.
Ciekawość jednak przemogła.
Grillowanie to niezależny dział sztuki kucharskiej.
I choć na polskiej grupie niedoceniany ...to nie znaczy, że
łatwiejszy.
Dobry, aromatyczny i właściwie podany grill wcale nie łatwiej
przygotować jak danie klasyczne.
Sprawa dodatków ( sałatki, pieczywo {czosnkowe, cebulowe,ziołowe}
napoje, oraz sposób serwowania to temat osobny choć równie
fascynujący
Jerzy J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-05-15 22:58:02
Temat: Re: Czas na grilla .....marynata i bejcaUżytkownik "bazyli4" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
-------- Ograniczone cytowanie ----------------------
> No tak, nie wszyscy odebrali to jednak jak żart ;o)
>
>> Przy grillu jednak tzw."prestiżowym", gdy zależy nam by potrawy
>> smakowały wyśmienicie należy się do tego nieco przyłożyć.
>
> Co to znaczy, grill prestiżowy?
Metafora. Chodzi o takie przygotowanie i serwowanie potraw
by nie przypominało to podejmowania grillem teściowej ( niech
mi wybaczą pozostałe Panie.....nie mam zamiaru żadnej znowu obrazić).
Czyli innymi słowy, gdy chcemy zaimponować swoimi umiejętnościami
znajomym i okazać im w ten sposób szacunek.
>> Paliwo brykiety zmieszane z węglem drzewnym ( dłużej trzymają żar)
>
> Wiem, dlaczego nie lubi grillowania, nie znioszę, jak mi pod bokiem ktoś
> udaje, że chałupa mu się pali...
No cóż ...grill raczej wymaga przestrzeni. Duży ogród lub
w ostateczności wydzielone miejsce publiczne np. w Truskawiu
k/o Warszawy (polana w Kampinoskim P.N)
Balkon raczej do tego sie nie nadaje. I to nie tylko ze względu
na dym. Również chałas (w końcu to rodzaj mini-festynu).
>
>
>> Zapomiałem o czymś ?
>
> Tak, o temacie...
Temat rozwinąłem nieco..(na razie tyle) w odpowiedzi do Qwera.
J.J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-05-16 00:44:27
Temat: Re: Czas na grilla .....marynata i bejcabazyli4 wrote:
>> Przy grillu jednak tzw."prestiżowym", gdy zależy nam by potrawy
>> smakowały wyśmienicie należy się do tego nieco przyłożyć.
>
> Co to znaczy, grill prestiżowy?
Nie znasz się i tyle :p
Grill zwykły to taki za 19.99 kupiony w tesco, grill prestiżowy to taki,
który kosztował co najmniej 49,99 :P
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
***** www.madej.master.pl ****** http://skocz.pl/bjbu *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |