Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "nemezis" <p...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czas na.....
Date: Tue, 16 May 2006 00:46:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 58
Message-ID: <e4b0dh$g1h$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e47v76$oeg$1@nemesis.news.tpi.pl>
<4...@b...com>
<e4ar72$18g$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: clz246.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1147733233 16433 83.31.127.246 (15 May 2006 22:47:13
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 May 2006 22:47:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0620-0, 2006-05-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Not-Tested
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268902
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Qwer" <asdqaz@USUN_TOpoczta.onet.pl>
> Mój amatorski przepis na zalewę, którą stosuje do szaszłyków, jest dość
> prosty i składa się z najbardziej popularnych przypraw:
> -pieprz
> -sól
> -papryka (słodka i ostra)
> -czosnek
> -mix grillowy
> -kucharek (lub podobne)
> Wszystko wymieszane w oleju i na 24 h do lodówki, co jakiś czas mieszając.
>
> Z alkoholi to preferuję żubrówkę z sokiem jabłkowym gardena :)
Zalewa to nie jest "bejca".
Zalewa służy do zmiękczenia mięsa i nadania mu właściwej
konsystencji . Bejca natomiat do smarowania mięsa
podczas pieczenia. Nadaje właściwy smak i zapobiega
wysuszeniu. Pieczyste nie przypomina wtedy "podeszwy"
posiadając odpowiednią miękkość i aromat. W zalewie
dominuje ocet winny, a w bejcy oliwa.
Oto przepisy. Nie twierdzę, że są optymalne. Chętnie
zapoznam się z doświadczeniami innych.
Marynata:
Woda 1l (6%)
Ocet winny 0,1 l
Pieprz i ziele angielskie ( po 10 ziarenek)
Kilka ząbków czosnku , łyżeczka Vegetty, pół startej gałki muszkatałowej
lub zamiast 2 ostatnich pozycji marynata pikantna (op.200ml)
Bejca
1 szklanka oliwy z oliwek (zielona)
0,5 szklanki wody
kilka goździków, zioła, 2 łyzeczki wspomnianego wyzej mixu
grillowego
2 łyżki miodu (w ostateczności sztuczny...zapobiega wysuszeniu i
utracie aromatu podczas pieczenia)
2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Smarujemy pędzelkiem ostrożnie by nie "ożył ogień" lub lepiej
obficie a każdy szaszłyk zawijamy w folię aluminiową.
Lepsza (choć droższa jest folia gruba) zawsze stoną błyszczącą
do wewnątrz.
A jeżeli piwo to jakie ?
Proszę wybaczyć moją ciekawość. Mialem zamiar po przywitaniu
pań (moja nieobecność trwała prawie 2 lata) opóścić grupę.
Ciekawość jednak przemogła.
Grillowanie to niezależny dział sztuki kucharskiej.
I choć na polskiej grupie niedoceniany ...to nie znaczy, że
łatwiejszy.
Dobry, aromatyczny i właściwie podany grill wcale nie łatwiej
przygotować jak danie klasyczne.
Sprawa dodatków ( sałatki, pieczywo {czosnkowe, cebulowe,ziołowe}
napoje, oraz sposób serwowania to temat osobny choć równie
fascynujący
Jerzy J.
|