Data: 2006-05-15 22:46:47
Temat: Re: Czas na.....
Od: "nemezis" <p...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Qwer" <asdqaz@USUN_TOpoczta.onet.pl>
> Mój amatorski przepis na zalewę, którą stosuje do szaszłyków, jest dość
> prosty i składa się z najbardziej popularnych przypraw:
> -pieprz
> -sól
> -papryka (słodka i ostra)
> -czosnek
> -mix grillowy
> -kucharek (lub podobne)
> Wszystko wymieszane w oleju i na 24 h do lodówki, co jakiś czas mieszając.
>
> Z alkoholi to preferuję żubrówkę z sokiem jabłkowym gardena :)
Zalewa to nie jest "bejca".
Zalewa służy do zmiękczenia mięsa i nadania mu właściwej
konsystencji . Bejca natomiat do smarowania mięsa
podczas pieczenia. Nadaje właściwy smak i zapobiega
wysuszeniu. Pieczyste nie przypomina wtedy "podeszwy"
posiadając odpowiednią miękkość i aromat. W zalewie
dominuje ocet winny, a w bejcy oliwa.
Oto przepisy. Nie twierdzę, że są optymalne. Chętnie
zapoznam się z doświadczeniami innych.
Marynata:
Woda 1l (6%)
Ocet winny 0,1 l
Pieprz i ziele angielskie ( po 10 ziarenek)
Kilka ząbków czosnku , łyżeczka Vegetty, pół startej gałki muszkatałowej
lub zamiast 2 ostatnich pozycji marynata pikantna (op.200ml)
Bejca
1 szklanka oliwy z oliwek (zielona)
0,5 szklanki wody
kilka goździków, zioła, 2 łyzeczki wspomnianego wyzej mixu
grillowego
2 łyżki miodu (w ostateczności sztuczny...zapobiega wysuszeniu i
utracie aromatu podczas pieczenia)
2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Smarujemy pędzelkiem ostrożnie by nie "ożył ogień" lub lepiej
obficie a każdy szaszłyk zawijamy w folię aluminiową.
Lepsza (choć droższa jest folia gruba) zawsze stoną błyszczącą
do wewnątrz.
A jeżeli piwo to jakie ?
Proszę wybaczyć moją ciekawość. Mialem zamiar po przywitaniu
pań (moja nieobecność trwała prawie 2 lata) opóścić grupę.
Ciekawość jednak przemogła.
Grillowanie to niezależny dział sztuki kucharskiej.
I choć na polskiej grupie niedoceniany ...to nie znaczy, że
łatwiejszy.
Dobry, aromatyczny i właściwie podany grill wcale nie łatwiej
przygotować jak danie klasyczne.
Sprawa dodatków ( sałatki, pieczywo {czosnkowe, cebulowe,ziołowe}
napoje, oraz sposób serwowania to temat osobny choć równie
fascynujący
Jerzy J.
|