Data: 2003-03-03 11:35:40
Temat: Re: Czerwona herbata
Od: Vroobelek <V...@y...iq.NOWYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Stało się to 3 Mar 2003 10:36:18 +0100, gdy r...@p...onet.pl
napisał:
>
>O buddzet za te herbate to raczej nie mam zmartwien tyle jest mnie stac:) ale
>gdybys sie mogl wypowiedziec czy tobie to pomoglo ?bo po co mam inwestowac
>jesli nie ma to sensu? opowiedz czy pijac ta,e herbate odnoisles jakikolwiek
>skutek.
Cudów nie ma - herbaty czerwone (i zielone) poprawiają wydzielanie soków
żołądkowych i chyba tylko tyle, jeśli chodzi o interesujący nas temat.
Picie czerwonej herbaty np. po obiedzie na pewno będzie korzystne, ale
dowodów na to nie mam. Nigdy nie piłem jej systematycznie, a tym
bardziej litrami. Po prostu - kiedy mam na nią ochotę.
BTW. W książce Cornelii Teufl "Zielona herbata najlepsza dla zdrowia"
(wyd. Interspar, polecam - dokładne opisy gatunków, sposobów zaparzania
i wpływu na zdrowie) znalazłem:
"Poziom cukru we krwi:
Istnieje jedynie niewiele badań dotyczących wpływu ziel. herbaty na
poziom cukru we krwi. W testach prowadzonych na zwierzętach wykazano, że
podawanie z.h. myszom powoduje spadek z 200-300mg% do ok. 100mg%. Co
natomiast interesujace, do efektu tego nie dochodzi u diabetykow."
i na temat kofeiny (teiny) zawartej w herbacie:
"Kofeina ta ma jednak odmienne działanie w porównaniu do kofeiny
zawartej w kawie: ta ostatnia wchłaniana jest już w żołądku, w związku z
czym działa bardzo syzbko. Ten sam zwiazek zawarty w herbacie (zielonej)
przyswajany jest dopiero w jelitach, toteż znacznie wolniej przedstaje
się do krwioobiegu".
czyli herbata nie powoduje wyrzutu cukru do krwi, jak to się dzieje z
kawą.
Jeszcze coś: herbatę warto parzyć krótko, bowiem od 2-3 minuty
wydzielają się garbniki, które "mocno działają na błonę śluzową,
ograniczają wchłanianie składników pokarmowych, zwłaszcza białek, wiążą
wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i inne ważne dla organizmu
biopierwiastki. Garbniki niszczą również zawartą w treści pokarmowej
witaminę B1." (http://wiem.onet.pl/wiem/016897.html)
Ja zwykle parzę herbatę zieloną 1,5-2 minuty, czarną 3, a czerwoną 5 (w
tej ostatniej wydziela się najmniej garbników)
Rozpisałem się ;>
pzdr
Vr.
|