Data: 2006-02-28 15:37:38
Temat: Re: Czerwone światło dla sałaty :-)
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jerzy Wierzchnicki wrote:
> W "Wiadomościach elektrotechnicznych" napisali:
> Ze wszystkich kolorów tęczy najbardziej potrzebny do rozwoju cukru i chlorofilu
> w sałacie jest kolor czerwony. Jedna z japońskich firm ogrodniczych
> wykorzystała ten fakt w swoich plantacjach sałaty, umieszczonych w halach o
> pow. 1000m2. Okazuje się, że sałata w czerwonym świetle dojrzewa trzy razy
> szybciej niż na otwartym powietrzu. Do naświetlania upraw wykorzystano zestawy
> czerwonych diod świecących LED.
>
> Pozdrawia wiosennie i nowalijkowo, bez konserwantów i genetycznych modyfikacji
> Jurek
>
> --
> http://www.ogrodniczek.republika.pl/
>
W USA uzywa sie czerwonej wlokniny pod pomidory i truskawki. Owoce sa
slodsze i wieksze. Tu mozna zobaczyc zdjecie w googlu, o co mi chodzi:
http://www.florence.ars.usda.gov/kidsonly/middle/ima
ge9.jpg
http://tinylink.com/?AQZS7Hn8e3
MB
|