Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czy Ktoś zna przeris na piław???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czy Ktoś zna przeris na piław???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-08 18:21:47

Temat: Czy Ktoś zna przeris na piław???
Od: "Daniel Ramotowski" <d...@d...pg.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Chodzi" za mną dzisiaj piław,a nie pamiętam jak się to robi.Czy ktoś może
mi pomóc???
Dzięki.Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-10 17:03:35

Temat: Re: Czy Ktoś zna przeris na piław???
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Daniel Ramotowski <d...@d...pg.gda.pl> wrote:

> "Chodzi" za mną dzisiaj pi"aw,a nie pamiętam jak się to robi.Czy ktoś może
> mi pomóc???
> Dzięki.Ania

1/4 kg dlugoziarnistego ryzu
1 duza cebula drobno posiekana
3 lyzki oliwy

Ryz pluczemy w cieplej, osolonej wodzie, odcedzic. Rozgrzewamy oliwe w
garnku. Kiedy wrzucone na oliwe ziarnko ryzu zaczyna szybko brazowiec,
wrzucamy caly ryz i obsmazamy, az ziarna zaczny wygladac jak
przezroczyste. Dodajemy cebule, mieszamy. Dodajemy do ryzu wywar miesny
lub wode w objetosci 2,5 objetosci ryzu. Mozna tez dodac teraz przyprawy
-- szafran, bialy pieprz etc. Gotujemy pod przykryciem, az ziarnka
zaczna mieknac. Nastepnie przykrywamy garnek sciereczka, by sie para nie
skraplala, i trzymamy jeszcze na bardzo malym ogniu ok. 20 minut.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-12 09:21:06

Temat: Re: Czy Ktoś zna przeris na piław???
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Daniel Ramotowski <d...@d...pg.gda.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:
> "Chodzi" za mną dzisiaj piław,a nie pamiętam jak się to robi.Czy ktoś może
> mi pomóc???

Oto przepis na pilaw z dodatkiem mięsa (kuchnia arabska):

40-50 dkg baraniny bez kości (łopatka lub udziec)
25 dkg ryżu
10 dkg cebuli
2-3 ząbki czosnku
6 dkg tłuszczu
6 dkg koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ostrej papryki


Ryż przebrać, opłukać, włożyć do płaskiego rondla. Mięso opłukać, pokrajać
w drobną kostkę. Cebulę i czosnek także pokrajać w drobną kostkę.
Mięso, cebulę i czosnek dodać do ryżu, osolić, posypać papryką i pieprzem.
Wymieszać. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z 1/2 litra wrzącej wody
i zalać ryż z mięsem i cebulą. Dodać tłuszcz.
Zawartość rondla starannie wymieszać i przykryć. Gotować powoli,
nie mieszając, aż do chwili kiedy płyn wsiąknie w ryż.
Przykryty rondel wstawić do piekarnika na 30-40 minut.
Podawać w tym samym rondlu lub wyłożyć na okrągły, ogrzany półmisek.

Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Na 8-go coś wykwintnego....
Re: Na 8-go coś wykwintnego....
Ryz inaczej
czerwona kapusta po Slasku
kajmak

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »