Data: 2010-11-25 22:34:18
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Marek <b...@e...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-11-25 14:51, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 20 Nov 2010 15:09:34 +0100, Marek napisał(a):
>
>> Jeszcze jedno... a'propos glutaminianu. Skoro glutaminian prawdopodobnie
>> uszkadza wzrok, to czy jedząc pomidory, które mają go 3x więcej niż
>> przeciętna chińska potrawa oślepniemy?
>
> Pomidory zawierają lycopen, pierwsze słyszę o glutaminianie 8-)
Cytując słowa z linku jaki mi podałaś:
Naturalnie wolny glutaminian sodu występuje na ogół w ilościach nie
większych niż 0,1 g/100 g w produktach spożywczych. Jednak w takich
produktach jak pomidory czy sery może go być nawet od 0,25-0,6 g/100 g.
Jak widzę, to ja się mocniej przyłożyłem do jego czytania niż Ty sama :-D
|