« poprzedni wątek | następny wątek » |
131. Data: 2010-12-09 13:55:20
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:fcs57c30upi6.1lgjnv9g4u0ia.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 09 Dec 2010 14:14:43 +0100, Theli napisał(a):
>
>> W dniu 2010-12-09 14:03, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 11:23:02 +0100, medea napisał(a):
>>>
>>>> To wyjaśnijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest w
>>>> tej
>>>> mące oprócz glutenu.
>>>
>>> W CHLEBIE.
>>
>> A CHLEB jest z czego?
>> Co się dzieje z białkami z mąki, których potem nie ma w chlebie?
>
>
>
> Rozmowa z Tobą jest niczym w tym skeczu:
> http://someone.jogger.pl/2005/11/22/a-pies-ci-morde-
lizal.../
He..he, w tym sęk, a wtym sęku dziura:
http://www.youtube.com/watch?v=vROu2HP7Ht0
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
132. Data: 2010-12-09 14:51:14
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?W dniu 2010-12-09 13:41, witek J pisze:
> Gluten - to mieszanina dwóch rodzajów białek roslinych (gluteniny i
> gladyny) - niesławna, gdyż jest powiązana z odpowiedzią
> autoimmunizacyjną (informacje tez na wikipedii którą cyt. Ikselna)
> Problem polega na tym że, rośliny w tym zboża, w każdej komórce mają
> troche więcej innych rodzajów białka - obecnie ocenia się ta ilość na
> między 24 tys a 32 tys. Więc trochę trudno mówić o glutenie jedynych
> białach w mące.;-)
> Obecnie po zsekwecjonowaniu genomu drożdży S.cerevisiae (piekarnicze)
> wiemy, że maja ... 5885 białek! W większości całkowicie różnicych się od
> siebie funkcjami i budową. Ale są tez takie białka jak histony - które
> są identyczne w drożdżach, pszenicy czy komórkach człowieka.
A! W takim razie dziękuję bardzo za wyjaśnienie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
133. Data: 2010-12-09 14:52:52
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?W dniu 2010-12-09 14:03, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 09 Dec 2010 11:23:02 +0100, medea napisał(a):
>
>> To wyjaśnijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest w tej
>> mące oprócz glutenu.
>
> W CHLEBIE.
> Nie chodzi o białko W MĄCE
Chleb się robi z mąki przecież, a te białka w tajemniczych
okolicznościach chyba nie znikają po drodze?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
134. Data: 2010-12-09 15:00:30
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Thu, 09 Dec 2010 14:41:42 +0100, Theli napisał(a):
> W dniu 2010-12-09 14:33, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 14:14:43 +0100, Theli napisał(a):
>>
>>> W dniu 2010-12-09 14:03, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 11:23:02 +0100, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> To wyjaśnijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest w tej
>>>>> mące oprócz glutenu.
>>>>
>>>> W CHLEBIE.
>>>
>>> A CHLEB jest z czego?
>>> Co się dzieje z białkami z mąki, których potem nie ma w chlebie?
>>
>
> A potrafisz odpowiedzieć na te pytania?
>
Na pierwsze potrafię. Ale nie odpowiem, bo to pytanie typu "A buty są z
czego?" Czyli głupie.
Na drugie pytanie nie potrafię odpowiedzieć zgodnie z logiką (czyli w
formie "Dlatego, że..."). Ale jeśli Ty odpowiesz na pytanie "Dlaczego
Ziemia jest płaska", to może się jednak zmuszę choćby do próby odpowiedzi
na Twoje pytanie, jednak ona dla Ciebie nie będzie przyjemna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
135. Data: 2010-12-09 15:05:19
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Thu, 09 Dec 2010 15:51:14 +0100, medea napisał(a):
> (...)
>> Obecnie po zsekwecjonowaniu genomu drożdży S.cerevisiae (piekarnicze)
>> wiemy, że maja ... 5885 białek! W większości całkowicie różnicych się od
>> siebie funkcjami i budową. Ale są tez takie białka jak histony - które
>> są identyczne w drożdżach, pszenicy czy komórkach człowieka.
>
> A! W takim razie dziękuję bardzo za wyjaśnienie.
Piszesz, jakbyś zrozumiała.
Do czego (jako statystyczny klient piekarni) uzyjesz informacji o histonach
i sekwencjonowaniu genomu drożdży? A, wiem, ta informacja posłuży Tobie
oraz innym zjadaczom chleba do odróżnienia tego "zdrowego" od "paskudnego"
po etykiecie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
136. Data: 2010-12-09 15:06:04
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Thu, 09 Dec 2010 15:52:52 +0100, medea napisał(a):
> W dniu 2010-12-09 14:03, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 11:23:02 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> To wyjaśnijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest w tej
>>> mące oprócz glutenu.
>>
>> W CHLEBIE.
>> Nie chodzi o białko W MĄCE
>
> Chleb się robi z mąki przecież, a te białka w tajemniczych
> okolicznościach chyba nie znikają po drodze?
>
> Ewa
Możesz zacytować, z czego wnioskujesz owo "znikanie"? Bo może wreszcie
dojdziemy do jakichś ustaleń.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
137. Data: 2010-12-09 15:20:20
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1e5wcotv1ae16.s7tplnkvi2zw.dlg@40tude.net...
> Na pierwsze potrafię. Ale nie odpowiem, bo to pytanie typu "A buty są z
> czego?" Czyli głupie.
Nie. Pytanie z zakresu regulaminów wojskowych:
"Z czego są buty?"
"Żołnierzowi przysługuja dwie pary butów Z CZEGO druga para w
magazynie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
138. Data: 2010-12-09 16:08:04
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?W dniu 2010-12-09 16:05, Ikselka pisze:
> Piszesz, jakbyś zrozumiała.
Zrozumiałam.
> Do czego (jako statystyczny klient piekarni) uzyjesz informacji o histonach
> i sekwencjonowaniu genomu drożdży? A, wiem, ta informacja posłuży Tobie
> oraz innym zjadaczom chleba do odróżnienia tego "zdrowego" od "paskudnego"
> po etykiecie :-)
A po co mam się tym kierować przy kupnie chleba? Ja się kieruję głównie
smakiem i doświadczeniem. :)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
139. Data: 2010-12-09 16:09:23
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?W dniu 2010-12-09 16:06, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 09 Dec 2010 15:52:52 +0100, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2010-12-09 14:03, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 11:23:02 +0100, medea napisał(a):
>>>
>>>> To wyjaśnijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest w tej
>>>> mące oprócz glutenu.
>>>
>>> W CHLEBIE.
>>> Nie chodzi o białko W MĄCE
>>
>> Chleb się robi z mąki przecież, a te białka w tajemniczych
>> okolicznościach chyba nie znikają po drodze?
>>
>> Ewa
>
> Możesz zacytować, z czego wnioskujesz owo "znikanie"? Bo może wreszcie
> dojdziemy do jakichś ustaleń.
W takim razie na czym polega różnica między mąką a chlebem, biorąc pod
uwagę temat tej dyskusji?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
140. Data: 2010-12-09 17:29:05
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Thu, 9 Dec 2010 16:20:20 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1e5wcotv1ae16.s7tplnkvi2zw.dlg@40tude.net...
>
>> Na pierwsze potrafię. Ale nie odpowiem, bo to pytanie typu "A buty są z
>> czego?" Czyli głupie.
>
> Nie. Pytanie z zakresu regulaminów wojskowych:
>
> "Z czego są buty?"
>
> "Żołnierzowi przysługuja dwie pary butów Z CZEGO druga para w
> magazynie...
...oraz "Co to jest musztra? - "Musztra służy do..."
:-D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |