Strona główna Grupy pl.misc.dieta Czy glutaminian sodu szkodzi?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czy glutaminian sodu szkodzi?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 176


« poprzedni wątek następny wątek »

151. Data: 2010-12-09 19:19:18

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 20:03, Aicha pisze:

>> Wystarczy umiejętność czytania oraz rozumienia zdań pojedynczych
>> złożonych,
>> ale widzę, że to ponad Twoje siły. Te swoje pornoopowiastki pewnie
>> piszesz
>> zdaniami pojedynczymi i równoważnikami zdań, jak była salowa a dziś
>> wielka_polska_pisarka_Grochola swoje wypociny dla analfabetów.
>
> To Panslavi pisze pornopowiastki? Czemu ja nic o tym nie wiem i nie mam
> ich w swoim archiwum???
> ROTFL roku.
>

I żebyś znowu mi nie zarzuciła Bóg wie czego - tego Twojego posta do
Panslaviego z nieprawidłowo zacytowanym cytatem z posta do mnie
przeczytałam przed przeczytaniem Twojego postu do mnie.
Mam nadzieję, że zrozumiesz :D

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


152. Data: 2010-12-09 19:21:20

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 20:17, Aicha pisze:
> W dniu 2010-12-09 11:13, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 09:11:50 +0100, Aicha napisał(a):
>>
>>
>>> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
>>> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>>>
>>> Gdzie tu jest choćby piśnięte, że coś (inne białko) oprócz glutenu
>>
>> Jest o białku drożdży:
>> "(...)drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się
>> znaleźć w
>> chlebie prócz...(...)".
>>
>> Słowo "prócz" łączy w mojej wypowiedzi wymienione przeze mnie drożdże z
>> drugim rodzajem białka:
>> "(...)...prócz glutenu."
>>
>> Wystarczy umiejętność czytania oraz rozumienia zdań pojedynczych
>> złożonych,
>> ale widzę, że to ponad Twoje siły. Te swoje pornoopowiastki pewnie
>> piszesz
>> zdaniami pojedynczymi i równoważnikami zdań, jak była salowa a dziś
>> wielka_polska_pisarka_Grochola swoje wypociny dla analfabetów.
>>
>>> istnieje w mące?
>>
>> Napisałam "W CHLEBIE":"(...)Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się
>> znaleźć
>> w chlebie prócz glutenu."
>> Może Ci rozbiór logiczny tego zdania zrobić?
>
> Hahaha. To teraz moje tłumaczenie dla opornych: Mąka jest w chlebie. A
> skoro białko chlebowe (uproszczenie, nie nazwa systematyczna) składa się

_WEDŁUG CIEBIE_

> z białka drożdżowego plus glutenu, to znaczy, że w mące nie ma innego
> białka oprócz glutenu. CBDU.
> I EOT, bo szkoda mojego czasu.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


153. Data: 2010-12-09 19:21:41

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: witek J <j...@p...p.lodz.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka used his keyboard to write :
> Dnia Thu, 09 Dec 2010 15:51:14 +0100, medea napisał(a):
>
>> (...)
>>> Obecnie po zsekwecjonowaniu genomu drożdży S.cerevisiae (piekarnicze)
>>> wiemy, że maja ... 5885 białek! W większości całkowicie różnicych się od
>>> siebie funkcjami i budową. Ale są tez takie białka jak histony - które
>>> są identyczne w drożdżach, pszenicy czy komórkach człowieka.
>>
>> A! W takim razie dziękuję bardzo za wyjaśnienie.
>
>
> Piszesz, jakbyś zrozumiała.
>
Nie oceniaj innych po sobie

>Do czego (jako statystyczny klient piekarni) uzyjesz informacji o histonach
> i sekwencjonowaniu genomu drożdży? A, wiem, ta informacja posłuży Tobie
> oraz innym zjadaczom chleba do odróżnienia tego "zdrowego" od "paskudnego"
> po etykiecie :-)
Ta informacja nie dotyczy sposobów rozróżniania rodzajów chleba, ale
jest wyjaśnieniem, które w widoczny sposób pokazuje jakie głupoty
pleciesz teraz i w innych miejscach (np. "magiczne znikanie białek
komórek roślinnych w procesie pieczenia chleba".
Wiek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


154. Data: 2010-12-09 19:32:58

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 13:41, witek J pisze:

> Problem polega na tym że, rośliny w tym zboża, w każdej komórce mają
> troche więcej innych rodzajów białka - obecnie ocenia się ta ilość na
> między 24 tys a 32 tys. Więc trochę trudno mówić o glutenie jedynych
> białach w mące.;-)
> Obecnie po zsekwecjonowaniu genomu drożdży S.cerevisiae (piekarnicze)
> wiemy, że maja ... 5885 białek! W większości całkowicie różnicych się od
> siebie funkcjami i budową. Ale są tez takie białka jak histony - które
> są identyczne w drożdżach, pszenicy czy komórkach człowieka.

No dobra, ale są przecież metody na oznaczanie całkowitej zawartości
białka, powiedzmy "w chlebie". Podejrzewam, że o to chodziło naszej
walecznej oponentce.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


155. Data: 2010-12-09 19:40:04

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 16:20, Panslavista pisze:

>> Na pierwsze potrafię. Ale nie odpowiem, bo to pytanie typu "A buty są z
>> czego?" Czyli głupie.
>
> Nie. Pytanie z zakresu regulaminów wojskowych:
>
> "Z czego są buty?"

Nie!
Ile żołnierz ma butów i z czego?

> "Żołnierzowi przysługuja dwie pary butów Z CZEGO druga para w
> magazynie...

Żołnierz ma 2 pary butów, z czego jedna w magazynie :)

--
Pozdrawiam - Aicha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


156. Data: 2010-12-09 19:48:48

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:idrbap$6qg$1@news.onet.pl...
>W dniu 2010-12-09 16:20, Panslavista pisze:
>
>>> Na pierwsze potrafię. Ale nie odpowiem, bo to pytanie typu "A buty są z
>>> czego?" Czyli głupie.
>>
>> Nie. Pytanie z zakresu regulaminów wojskowych:
>>
>> "Z czego są buty?"
>
> Nie!
> Ile żołnierz ma butów i z czego?
>
>> "Żołnierzowi przysługuja dwie pary butów Z CZEGO druga para w
>> magazynie...
>
> Żołnierz ma 2 pary butów, z czego jedna w magazynie :)
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha

He..he, byłaś w wojsku? Ja ponad dwa lata.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


157. Data: 2010-12-09 20:12:54

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 18:29, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 09 Dec 2010 17:08:04 +0100, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2010-12-09 16:05, Ikselka pisze:
>>
>>> Piszesz, jakbyś zrozumiała.
>>
>> Zrozumiałam.
>
> Yhy.

Na tyle, na ile mi było potrzebne. Doktoratu nie zamierzam na ten temat
pisać.

>>> Do czego (jako statystyczny klient piekarni) uzyjesz informacji o histonach
>>> i sekwencjonowaniu genomu drożdży? A, wiem, ta informacja posłuży Tobie
>>> oraz innym zjadaczom chleba do odróżnienia tego "zdrowego" od "paskudnego"
>>> po etykiecie :-)
>>
>> A po co mam się tym kierować przy kupnie chleba? Ja się kieruję głównie
>> smakiem i doświadczeniem. :)
>>
>
> Jassne - a ja czytam etykiety :-PPP

A mnie za bardzo nie interesują etykiety, kiedy mi coś smakuje.
Zresztą zazwyczaj mój smak doskonale wskazuje na dobrą jakość produktu. :)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


158. Data: 2010-12-09 20:14:53

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 18:30, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 09 Dec 2010 17:09:23 +0100, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2010-12-09 16:06, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 15:52:52 +0100, medea napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2010-12-09 14:03, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 11:23:02 +0100, medea napisał(a):
>>>>>
>>>>>> To wyjaśnijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest w tej
>>>>>> mące oprócz glutenu.
>>>>>
>>>>> W CHLEBIE.
>>>>> Nie chodzi o białko W MĄCE
>>>>
>>>> Chleb się robi z mąki przecież, a te białka w tajemniczych
>>>> okolicznościach chyba nie znikają po drodze?
>>>>
>>>> Ewa
>>>
>>> Możesz zacytować, z czego wnioskujesz owo "znikanie"? Bo może wreszcie
>>> dojdziemy do jakichś ustaleń.
>>
>> W takim razie na czym polega różnica między mąką a chlebem, biorąc pod
>> uwagę temat tej dyskusji?
>>
>
> Odpowiedź pytaniem na pytanie jest niegrzeczna.

Skoro twierdzisz, że w chlebie nie ma czegoś co jest w mące, z której
się go piecze, to wnioskuję, że coś się z tym czymś w tajemniczy sposób
dzieje. Pytam - co się dzieje z tym czymś?

Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


159. Data: 2010-12-09 20:56:28

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"medea" <x...@p...fm> wrote in message
news:4d0138b5$0$22795$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-12-09 18:30, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 17:09:23 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2010-12-09 16:06, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 15:52:52 +0100, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2010-12-09 14:03, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 11:23:02 +0100, medea napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> To wyjaśnijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest w
>>>>>>> tej
>>>>>>> mące oprócz glutenu.
>>>>>>
>>>>>> W CHLEBIE.
>>>>>> Nie chodzi o białko W MĄCE
>>>>>
>>>>> Chleb się robi z mąki przecież, a te białka w tajemniczych
>>>>> okolicznościach chyba nie znikają po drodze?
>>>>>
>>>>> Ewa
>>>>
>>>> Możesz zacytować, z czego wnioskujesz owo "znikanie"? Bo może wreszcie
>>>> dojdziemy do jakichś ustaleń.
>>>
>>> W takim razie na czym polega różnica między mąką a chlebem, biorąc pod
>>> uwagę temat tej dyskusji?
>>>
>>
>> Odpowiedź pytaniem na pytanie jest niegrzeczna.
>
> Skoro twierdzisz, że w chlebie nie ma czegoś co jest w mące, z której się
> go piecze, to wnioskuję, że coś się z tym czymś w tajemniczy sposób
> dzieje. Pytam - co się dzieje z tym czymś?
>
> Ewa

Denaturuje.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


160. Data: 2010-12-09 21:37:50

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Panslavista napisał:
> "Ikselka"<i...@g...pl> wrote in message
> news:1e5wcotv1ae16.s7tplnkvi2zw.dlg@40tude.net...
>
>> Na pierwsze potrafię. Ale nie odpowiem, bo to pytanie typu "A buty są z
>> czego?" Czyli głupie.
>
> Nie. Pytanie z zakresu regulaminów wojskowych:
>
> "Z czego są buty?"
>
> "Żołnierzowi przysługuja dwie pary butów Z CZEGO druga para w
> magazynie...

Zamordowałeś dowcip...

Ile par butów ma żołnierz i z czego?

Takoż - z czego zrobiona jest lufa karabinu?

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 15 . [ 16 ] . 17 . 18


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dla kogo jest BMI ?
POMOCY !!!
Szukam programu do zliczania kalorii
waga z pomiarem tkanki tluszczowej z USB - jaka najlepsza?
idealna sylwetka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »