« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-12 09:05:22
Temat: Czy mozna samą śmietaną?Czy można zalać tartę i to co nałożyło się na ciasto jako farsz, samą
śmietaną i czy ona się skrzepnie podczas pieczenia?
Zawsze zalewam masa jajeczną z niewielkim dodatkiem śmietany i ładnie
podrasta, rumieni się, ale chciałabym poczęstować tartą z pora, gościa co
nie jada jajek.
Czy ktoś może tak robił?
A może trzeba dodać do tej śmietany np. maki?
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-12 12:56:25
Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?Użytkownik Sowa napisał:
> Czy można zalać tartę i to co nałożyło się na ciasto jako farsz, samą
> śmietaną i czy ona się skrzepnie podczas pieczenia?
> Zawsze zalewam masa jajeczną z niewielkim dodatkiem śmietany i ładnie
> podrasta, rumieni się, ale chciałabym poczęstować tartą z pora, gościa co
> nie jada jajek.
> Czy ktoś może tak robił?
> A może trzeba dodać do tej śmietany np. maki?
Tartego żółtego sera może?
(zakładam, że skoro śmietana wchodzi w grę, to gość jest lakto-wege,
więc z serem nie powinno być problemu?)
Pozdrawiam,
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-12 14:40:10
Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?Sowa <m...@b...pl> napisał(a):
> Czy można zalać tartę i to co nałożyło się na ciasto jako farsz, samą
> śmietaną i czy ona się skrzepnie podczas pieczenia?
> Zawsze zalewam masa jajeczną z niewielkim dodatkiem śmietany i ładnie
> podrasta, rumieni się, ale chciałabym poczęstować tartą z pora, gościa co
> nie jada jajek.
> Czy ktoś może tak robił?
> A może trzeba dodać do tej śmietany np. maki?
możesz śmietankowy serek (ja najbardziej lubię ziołowy almette) rozrobić z
mlekiem (jak za rzadkie, to dodać śmietany, ale ja nie dodaję) i tym zalać
tartę. często tak robię, ścina się, bardzo dobre wychodzi. sama śmietana
moim zdaniem się nie zetnie.
z
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-12 15:07:37
Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?
Użytkownik "Ewa Dacko" <e...@k...pl> napisał w wiadomości
news:btu5kl$bgt9d$1@ID-193986.news.uni-berlin.de...
> Tartego żółtego sera może?
Ale tego sera do śmietany dać?
Bo problem w tym, że ta tarta będzie za sucha bez takiego "wypełniacza" jak
śmietana.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-12 15:10:17
Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?
Użytkownik "zosia " <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:btubka$lr0$1@inews.gazeta.pl...
> możesz śmietankowy serek (ja najbardziej lubię ziołowy almette) rozrobić z
> mlekiem (jak za rzadkie, to dodać śmietany, ale ja nie dodaję) i tym zalać
> tartę. często tak robię, ścina się, bardzo dobre wychodzi. sama śmietana
> moim zdaniem się nie zetnie.
Dzięki, ale dla odmiany Almette, to jest to co mi przez gardło nie
przejdzie.
To musi być śmietana.
Sowa
Chyba po prostu zaeksperymentuję - najwyżej pożremy półpłynną tartę. :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-12 15:12:05
Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?On Mon, 12 Jan 2004 16:07:37 +0100, "Sowa"
<m...@b...pl> wrote:
>
>U?ytkownik "Ewa Dacko" <e...@k...pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:btu5kl$bgt9d$1@ID-193986.news.uni-berlin.de...
>
>> Tartego ?ó?tego sera mo?e?
>
>Ale tego sera do ?mietany da??
>Bo problem w tym, ?e ta tarta b?dzie za sucha bez takiego "wype?niacza" jak
>?mietana.
>
>Sowa
>
smietana, jak sie ja piecze to sie dziwnie zachowuje, u mnie
wysycha na takie dziwne cos, ni to stale ni to plynne. za to
zloty ser pasuje, jak wiadomo, do wszysktiego, ser nie wysuszy, a
naltusci nieco
ale w sumie zawsze robie jajeczno-smietanowo (nawet mlekowo) -
serowa oblewke tarty. ziolek jeszcze dorzucam jak mam taka
fantazje. poza tym lepsza tarta troche suchsza niz za mokra -
moze wyjsc zakalec ze spodu - nawet jak podpiekany luzem
wczesniej....
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-12 15:13:01
Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?On Mon, 12 Jan 2004 16:10:17 +0100, "Sowa"
<m...@b...pl> wrote:
>
>U?ytkownik "zosia " <p...@g...pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:btubka$lr0$1@inews.gazeta.pl...
>
>> mo?esz ?mietankowy serek (ja najbardziej lubi? zio?owy almette) rozrobi? z
>> mlekiem (jak za rzadkie, to doda? ?mietany, ale ja nie dodaj?) i tym zala?
>> tart?. cz?sto tak robi?, ?cina si?, bardzo dobre wychodzi. sama ?mietana
>> moim zdaniem si? nie zetnie.
>
>Dzi?ki, ale dla odmiany Almette, to jest to co mi przez gard?o nie
>przejdzie.
>To musi by? ?mietana.
>
>Sowa
>
>Chyba po prostu zaeksperymentuj? - najwy?ej po?remy pó?p?ynn? tart?. :-)
>
mozez powrzucac kawalki serka topionego jakiegos...to juz
ostateczna ostatecznosc! wymieszac ze smietana i juz
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-12 17:46:19
Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?Użytkownik Sowa napisał:
>>Tartego żółtego sera może?
>
> Ale tego sera do śmietany dać?
Tak bym zrobiła, utarła na objętość prawie tyle tego sera
co mam śmietany (myślę o objętości po utarciu), wymieszała
i tę serowo-śmietanową masę wyłożyła na tartę.
Daj znać co wyszło :)
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |