Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czy mozna samą śmietaną?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czy mozna samą śmietaną?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-12 09:05:22

Temat: Czy mozna samą śmietaną?
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy można zalać tartę i to co nałożyło się na ciasto jako farsz, samą
śmietaną i czy ona się skrzepnie podczas pieczenia?
Zawsze zalewam masa jajeczną z niewielkim dodatkiem śmietany i ładnie
podrasta, rumieni się, ale chciałabym poczęstować tartą z pora, gościa co
nie jada jajek.
Czy ktoś może tak robił?
A może trzeba dodać do tej śmietany np. maki?

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-12 12:56:25

Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Sowa napisał:

> Czy można zalać tartę i to co nałożyło się na ciasto jako farsz, samą
> śmietaną i czy ona się skrzepnie podczas pieczenia?
> Zawsze zalewam masa jajeczną z niewielkim dodatkiem śmietany i ładnie
> podrasta, rumieni się, ale chciałabym poczęstować tartą z pora, gościa co
> nie jada jajek.
> Czy ktoś może tak robił?
> A może trzeba dodać do tej śmietany np. maki?

Tartego żółtego sera może?
(zakładam, że skoro śmietana wchodzi w grę, to gość jest lakto-wege,
więc z serem nie powinno być problemu?)

Pozdrawiam,

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-12 14:40:10

Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?
Od: "zosia " <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sowa <m...@b...pl> napisał(a):

> Czy można zalać tartę i to co nałożyło się na ciasto jako farsz, samą
> śmietaną i czy ona się skrzepnie podczas pieczenia?
> Zawsze zalewam masa jajeczną z niewielkim dodatkiem śmietany i ładnie
> podrasta, rumieni się, ale chciałabym poczęstować tartą z pora, gościa co
> nie jada jajek.
> Czy ktoś może tak robił?
> A może trzeba dodać do tej śmietany np. maki?

możesz śmietankowy serek (ja najbardziej lubię ziołowy almette) rozrobić z
mlekiem (jak za rzadkie, to dodać śmietany, ale ja nie dodaję) i tym zalać
tartę. często tak robię, ścina się, bardzo dobre wychodzi. sama śmietana
moim zdaniem się nie zetnie.
z

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-12 15:07:37

Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa Dacko" <e...@k...pl> napisał w wiadomości
news:btu5kl$bgt9d$1@ID-193986.news.uni-berlin.de...

> Tartego żółtego sera może?

Ale tego sera do śmietany dać?
Bo problem w tym, że ta tarta będzie za sucha bez takiego "wypełniacza" jak
śmietana.

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-12 15:10:17

Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "zosia " <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:btubka$lr0$1@inews.gazeta.pl...

> możesz śmietankowy serek (ja najbardziej lubię ziołowy almette) rozrobić z
> mlekiem (jak za rzadkie, to dodać śmietany, ale ja nie dodaję) i tym zalać
> tartę. często tak robię, ścina się, bardzo dobre wychodzi. sama śmietana
> moim zdaniem się nie zetnie.

Dzięki, ale dla odmiany Almette, to jest to co mi przez gardło nie
przejdzie.
To musi być śmietana.

Sowa

Chyba po prostu zaeksperymentuję - najwyżej pożremy półpłynną tartę. :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-12 15:12:05

Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 12 Jan 2004 16:07:37 +0100, "Sowa"
<m...@b...pl> wrote:

>
>U?ytkownik "Ewa Dacko" <e...@k...pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:btu5kl$bgt9d$1@ID-193986.news.uni-berlin.de...
>
>> Tartego ?ó?tego sera mo?e?
>
>Ale tego sera do ?mietany da??
>Bo problem w tym, ?e ta tarta b?dzie za sucha bez takiego "wype?niacza" jak
>?mietana.
>
>Sowa
>
smietana, jak sie ja piecze to sie dziwnie zachowuje, u mnie
wysycha na takie dziwne cos, ni to stale ni to plynne. za to
zloty ser pasuje, jak wiadomo, do wszysktiego, ser nie wysuszy, a
naltusci nieco
ale w sumie zawsze robie jajeczno-smietanowo (nawet mlekowo) -
serowa oblewke tarty. ziolek jeszcze dorzucam jak mam taka
fantazje. poza tym lepsza tarta troche suchsza niz za mokra -
moze wyjsc zakalec ze spodu - nawet jak podpiekany luzem
wczesniej....

trys

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-12 15:13:01

Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 12 Jan 2004 16:10:17 +0100, "Sowa"
<m...@b...pl> wrote:

>
>U?ytkownik "zosia " <p...@g...pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:btubka$lr0$1@inews.gazeta.pl...
>
>> mo?esz ?mietankowy serek (ja najbardziej lubi? zio?owy almette) rozrobi? z
>> mlekiem (jak za rzadkie, to doda? ?mietany, ale ja nie dodaj?) i tym zala?
>> tart?. cz?sto tak robi?, ?cina si?, bardzo dobre wychodzi. sama ?mietana
>> moim zdaniem si? nie zetnie.
>
>Dzi?ki, ale dla odmiany Almette, to jest to co mi przez gard?o nie
>przejdzie.
>To musi by? ?mietana.
>
>Sowa
>
>Chyba po prostu zaeksperymentuj? - najwy?ej po?remy pó?p?ynn? tart?. :-)
>


mozez powrzucac kawalki serka topionego jakiegos...to juz
ostateczna ostatecznosc! wymieszac ze smietana i juz

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-12 17:46:19

Temat: Re: Czy mozna samą śmietaną?
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Sowa napisał:

>>Tartego żółtego sera może?
>
> Ale tego sera do śmietany dać?

Tak bym zrobiła, utarła na objętość prawie tyle tego sera
co mam śmietany (myślę o objętości po utarciu), wymieszała
i tę serowo-śmietanową masę wyłożyła na tartę.

Daj znać co wyszło :)

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rafaello na krakersach - zrobilam - watpliwosci...
klasyczna pizza - straaasznie długie
koktajl orgazm
wędzenie w Zepterze
Moj dzisiejszy obiad

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »