Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <o...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Czy w waszych ogradach pojawiłysię smardze ?
Date: 17 Apr 2002 22:17:27 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 39
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <a9k85h$rvp$1@hercules.iupui.edu>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1019074647 8577 192.168.240.245 (17 Apr 2002 20:17:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Apr 2002 20:17:27 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.77.148.94, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:44527
Ukryj nagłówki
> > Warunkowo tzn?
> > Jakas konkretna obrobka cieplna, czy mozna je suszyc?
>
> Rozne zrodla roznie sie wypowiadaja na ten temat. Jest w nich
> giromitryna, ktora bywa usuwana przez gotowanie lub suszenie,
> ale nie zawsze. Jezeli nie masz z nimi doswiadczenia, nie radze
> ich jesc. Wprawdzie informacje ze strony
> http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/zatrucia.htm
> ze zatrucia sa nierzadko smiertelne, wydaja sie przesadzone
> (nie slyszalem o smiertelnych zatruciach w Polsce grzybami
> innymi niz muchomory srtomotnikowe), ale ja bym nie ryzykowal.
Witam przytoczę fragment tekstu na temat piestrzenicy:
Piestrzenica kasztanowata - Grzyb kapeluszowy z klasy workowców, pojawia się
wiosną w suchych sosnowych lasach Eurazji.W stanie surowym silnie trujący.
Występuje w kwietniu i maju. Bywa mylona ze Smardzem jadalnym i stożkowym.
Substancją toksyczna jest gyromitryna, substancja lotna, która ulatnia się w
czasie suszenia owocników (susz nie jest trujący). Piestrzenica powoduje dwa
rodzaje zatruć: Pokarmowe po 8-12 h po spożyciu potrawy ze świeżych grzybów.
Dochodzi do uszkodzenia nerek i wątroby. U osób obsługujących suszarnie i
magazyny świeżo wysuszonych grzybów na skutek wdychania ulatniającej się
trucizny, która powoduje zapalenie spojówek oraz silne podrażnienie górnych
dróg oddechowych.
Piestrzenica w stanie suszonym nie posiada substancji trujących ale a ja
osobiście nie jadam tego grzyba choć zapach jego bardzo sympatyczny.
Jedno jest pewne smardze nie są trujące (lekko trujące w stanie surowym ale w
tym stanie nikt ich nie jada) - są bardzo smaczne... jadłem to potwierdzam na
100%
Pozdrawiam
Zenit
www.grzybypodhala.prv.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|