« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-25 10:14:52
Temat: Czym nasączyć i przełożyć tort?Postanowiłam zrobic moj pierwszy tort. O biszkopt sie nie martwie bo zawsze
wychodzi mi dobrze. Mam tez dobry i sprawdzony przepis na krem waniliowy i
czekoladowy. Niestety nie wiem jak wykonuje sie mieszanine do nasaczenia
tortu. Moze macie jakies ciekawe pomysly na mase do przelozenia tortu inna
niz zwyly krem. Mam troche drylowanych wisni wiec moze moglabym je jakos
wykorzystac. Czekam na pomysly. Z gory dzieki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-25 11:15:03
Temat: Re: Czym nasączyć i przełożyć tort?
O biszkopt sie nie martwie bo zawsze wychodzi mi dobrze.
a czy mogłabyś podzieliś się z nami tym przepisem na
"zawsze udjąy się biszkopt"
bo to akurat mało kiedy jest u mnie ok
aha a mogłabys jeszcze napisać w jakiej foremce (rozmir) pieczesz
biszkopt ze swojego przepisu
dzieki i pozdr.
a co do nasączania to proponuje np.
sok z owoców z puszki + alkohol + sok z limonki
sok z cytryny+woda+cukier
mocna herbata lekko osłodzona
albo rum
> Postanowiłam zrobic moj pierwszy tort. O biszkopt sie nie martwie bo zawsze
> wychodzi mi dobrze. Mam tez dobry i sprawdzony przepis na krem waniliowy i
> czekoladowy. Niestety nie wiem jak wykonuje sie mieszanine do nasaczenia
> tortu. Moze macie jakies ciekawe pomysly na mase do przelozenia tortu inna
> niz zwyly krem. Mam troche drylowanych wisni wiec moze moglabym je jakos
> wykorzystac. Czekam na pomysly. Z gory dzieki.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-25 11:34:47
Temat: Re: Czym nasączyć i przełożyć tort?Użytkownik "Ania_B" <ania@_nospam_wp.pl> napisał w wiadomości
> a czy mogłabyś podzieliś się z nami tym przepisem na
> "zawsze udjąy się biszkopt"
> bo to akurat mało kiedy jest u mnie ok
> aha a mogłabys jeszcze napisać w jakiej foremce (rozmir) pieczesz biszkopt
> ze swojego przepisu
> dzieki i pozdr.
Korzystam z przepisu na Biszkopt jasny z ksiazki "103 ciasta siostry
Anastazji". Jak bede w domu to napisze ten przepis na grupe. W ksiazce sa
podane proporcje na duza blache (wymiary sprawdzonej blaszki podam razem z
przepisem). Jesli pieke biszkopt w sredniej wielkosci, okraglej tortownicy
to robie z polowy porcji.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-25 19:07:40
Temat: Re: Czym nasączyć i przełożyć tort?Biszkopt kakaowy, krem czekoladowy na żółtkach z czekoladą (ten robiony na
parze), jedna warstwa dżemy (np malinowego). Nasączany mieszaniną 1/1 bardzo
mocne herbaty i rumu.
POEZJA :)
--
morghul
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-25 21:26:21
Temat: Re: Czym nasączyć i przełożyć tort?
> Moze macie jakies ciekawe pomysly na mase do przelozenia tortu inna
> niz zwyly krem.
Nasączony biszkopt, na to pokroić w plastry arbuz /usunąć pestki/ na arbuz bita
śmietana a przybieramy kuleczkami wycietymi z arbuza.Bardzo dobry.Smacznego!
pozdrawiam maria
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-28 07:08:28
Temat: Re: Czym nasączyć i przełożyć tort?
Użytkownik "fajna laska" <f...@g...pl> napisał w wiadomości
> Korzystam z przepisu na Biszkopt jasny z ksiazki "103 ciasta siostry
> Anastazji".
6 jajek
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i na końcu żółtka.
Przesiną mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodać do masy i
wymieszać delikatnie łyżką. Piec w temp. 160-180 stopni przez 30-40 min.
Jeśli robię biszkopt pod jakieś ciasto "z górą" to na blaszce 30x40 wychodzi
dosyć wysokie ciasto. Na tort, w tortownicy 28 cm, zrobilam z 2/3 porcji i
bez problemu podzieliłam na 3 placki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-28 08:13:45
Temat: Re: Czym nasączyć i przełożyć tort?
maria napisała:
> > Moze macie jakies ciekawe pomysly na mase do przelozenia tortu inna
> > niz zwyly krem.
> Nasączony biszkopt, na to pokroić w plastry arbuz /usunąć pestki/ na arbuz bita
> śmietana a przybieramy kuleczkami wycietymi z arbuza.Bardzo dobry.Smacznego!
Czy owoce kładziesz bezpośrednio na ciasto, czy też smarujesz je
wcześniej cieńką warstwą kremu??
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-28 12:27:58
Temat: Re: Czym nasączyć i przełożyć tort?Dnia Mon, 28 Aug 2006 09:08:28 +0200, Waćpanna lub waćpan fajna laska, w
wiadomości <news:ecu4og$9ov$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
>> Korzystam z przepisu na Biszkopt jasny z ksiazki "103 ciasta siostry
>> Anastazji".
>
> 6 jajek
> 1 szkl mąki
> 1 szkl cukru
> 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
No to już nie jest biszkopt, tylko ciasto proszkowe :P
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-28 19:26:17
Temat: Re: Czym nasączyć i przełożyć tort?>
> Czy owoce kładziesz bezpośrednio na ciasto, czy też smarujesz je
> wcześniej cieńką warstwą kremu??
> Pozdrawiam :)
> JM
Ja kładę owoce bezpośrednio na ciasto.Jeśli potrzebuję na już to ponczuję
,jeśli na następny dzień to wtedy ponczu nie używam,bo sok z arbuza w niewielkim
stopniu ale spełnia ta rolę.
pozdrawiam maria
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |