Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zeberka... jak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zeberka... jak?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-08-25 07:06:13

Temat: Zeberka... jak?
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kupilem zeberka, chce na sobote je jakos przyrzadzic... Dotychczas robilem
je gotowane, duszone w sosie wlasnym, duszone w sosie chrzanowym (tudziez
innym), smazone, pieczone na grillu...
moze szacowne gremium ma jakies jeszcze pomysly?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-08-25 07:32:23

Temat: Re: Zeberka... jak?
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ecm7hq$ct7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Kupilem zeberka, chce na sobote je jakos przyrzadzic... Dotychczas robilem
> je gotowane, duszone w sosie wlasnym, duszone w sosie chrzanowym (tudziez
> innym), smazone, pieczone na grillu...
> moze szacowne gremium ma jakies jeszcze pomysly?

Ostatnio szukałem przepisów na żeberka, znalazłem kilka i zapisałem; są one
najprostsze.
Robiłem te w sosie cebulowym, z czystym sumieniem mogę je polecić.

Żeberka duszone z marchewką

800 g żeberek,
2 cebule,
1 ogórek,
1 pomarańcza,
2 marchewki,
1 łyżka smalcu,
sól,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 szkl. bulionu,
1/2 łyżeczki cząbru.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Pomarańczę wyszorować,
przekroić, wycisnąć sok. Marchewki obrać, ogórek i marchewki opłukać. Ogórek
pokroić w plasterki. a potem w trójkąciki, marchewkę w cienkie słupki.
Cebule obrać, pokroić w talarki. Żeberka posolić, zrumienić na smalcu,
wyjąć. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, ponownie włożyć żeberka, wlać
bulion. dodać cząber, przykryć, dusić 30 min. Pod koniec dodać jarzyny i sok
z pomarańczy, zmniejszyć ogień, dusić 10 min. Z rondla zlać sos, zagęścić
mąką. Żeberka wyłożyć na talerze, polać sosem.

Żeberka wieprzowe po węgiersku

1 kg żeberek wieprzowych,
2 średnie cebule,
3 łyżki smalcu,
3 dojrzałe pomidory,
80 dkg niedużych ziemniaków,
400 ml rosołu (może być z kostki),
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól,
pieprz i szczypta kminku.

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem.
W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na
złoto-brązowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym
po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem
(ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać
rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Pomidory sparzyć i obrać ze
skórki. Miąższ pokroić w cząstki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i
pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery części.
Tak przygotowane warzywa dodać do duszących się żeberek. Dusić dalej do
miękkości mięsa i ziemniaków. W razie potrzeby posolić.

Żeberka z czosnkiem i papryką

200 g cebulek,
8 - 10 ząbków czosnku,
1.2 kg żeberek,
sól,
pieprz,
4 łyżki oleju,
3 ziarna jałowca,
2 listki laurowe,
2 - 3 papryczki chili,
550 ml bulionu,
350 g świeżych grzybów,
3 papryki.

Cebulki i czosnek obrać. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni. Żeberka
umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić.
Tłuszcz z patelni zlać do rondla, wrzucić cebulkę, czosnek, przyprawy,
chili, poddusić. Wlać bulion, zagotować, włożyć żeberka, przykryć, dusić 1 h
20 min. Paprykę opiec, zdjąć skórkę, miąższ pokroić. Grzyby oczyścić, umyć,
osuszyć, poddusić na pozostałym oleju, posolić, Z rondla wyjąć żeberka,
listki laurowe, chili. Sos zagęścić zasmażką, włożyć mięso, grzyby i
paprykę. Dusić przez 5 min. Podawać posypane tymiankiem.

Żeberka z kminkiem

50-60 dkg żeberek,
tłuszcz,
10 dkg cebuli,
3 dkg mąki,
sól, pieprz,
kminek.

Żeberka umyć, osączyć, pokrajać na porcje, posypać przyprawami i
częścią mąki, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do
naczynia, a na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną, opłukaną i pokrajaną w
kostkę cebulę, dodać do mięsa, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod
przykryciem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Pod koniec duszenia połączyć z
pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Miękkie żeberka wyjąć,
sos przetrzeć, doprawić do smaku, polać mięso, zagrzać. Podawać z
ziemniakami, kapustą zasmażaną i surówkami.

Żeberka z kminkiem I

600 g żeberek,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka smalcu,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka zmielonego kminku,
sól, pieprz.

Żeberka umyć, osączyć i pokroić na porcje. Natrzeć połową mąki,
solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i kminkiem. Na patelni mocno rozgrzać
smalec i obrumienić żeberka. Mięso przełożyć do rondla, a na pozostałym
tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, którą następnie wraz z
tłuszczem dodać do mięsa i pod przykryciem dusić na małym ogniu. Pod koniec
duszenia dodać resztę mąki wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Zagotować
i dusić do miękkości. Miękkie żeberka wyjąć, sos przetrzeć przez sito.
Doprawić i razem z mięsem podgrzać. Podawać z gotowanymi ziemniakami i
zasmażaną kapustą.

Żeberka w piwie

1 kg żeberek wieprzowych (paski),
dwie duże cebule, 0
.5 -07. litra jasnego piwa,
olej do smażenia,
sól, pieprz,
sproszkowana czerwona papryka,( słodka lub ostra według upodobań),
liść laurowy,
ziele angielskie 2-3 ziarna,
majeranek.

Żeberka umyć i poporcjować. Oprószyć solą pieprzem i papryką. Cebulę pokroić
w półkrążki. Olej rozgrzać na patelni i na ostrym ogniu obsmażyć ze
wszystkich stron żeberka. Przełożyć je do garnka. Na tym samym oleju
zeszklić na patelni cebulę, dodać do żeberek. Na patelnię po smażonej cebuli
wlać piwo i zagotować. Wlać do garnka z żeberkami i cebulą, dodać liść
laurowy i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu aż żeberka będą miękkie.
Na koniec dodać roztarty w rękach majeranek, ewentualnie doprawić do smaku
solą i pieprzem. Smacznego

Żeberka w sosie cebulowym

Żeberka wieprzowe (ok. 1/2 kg),
pieprz, sól,
papryka w proszku,
2-3 cebule,
1 mały koncentrat pomidorowy,
1,5 kostki rosołowej,
3 łyżki oleju roślinnego.

Żeberka obsypać przyprawami (szczypta pieprzu, soli i papryki - według
uznania), Włożyć na patelnię i podsmażyć, aż się zarumienią, a następnie
przełożyć do garnka, Wlać szklankę bulionu (rozpuszczona 1 kostka rosołowa)
tak, żeby przykryć żeberka i poddusić (gotować, aż żeberka zmiękną). W
międzyczasie pokroić cebulę w talarki, przysmażyć na tłuszczu na patelni i
dodać do niej bulionu z 1/2 kostki rosołowej, poddusić ją i dodać do niej
koncentrat pomidorowy (mała puszka). W ten sposób przyrządzamy sos, który
dodajemy do żeberek. Następnie sos i żeberka mieszamy. Podawać na gorąco z
ziemniakami.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-08-25 07:35:59

Temat: Re: Zeberka... jak?
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ecm94i$77u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:ecm7hq$ct7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Kupilem zeberka, chce na sobote je jakos przyrzadzic... Dotychczas
robilem
> > je gotowane, duszone w sosie wlasnym, duszone w sosie chrzanowym
(tudziez
> > innym), smazone, pieczone na grillu...
> > moze szacowne gremium ma jakies jeszcze pomysly?
>
> Ostatnio szukałem przepisów na żeberka, znalazłem kilka i zapisałem; są
one
> najprostsze.
> Robiłem te w sosie cebulowym, z czystym sumieniem mogę je polecić.
>

P.S. Przepisy te pochodzą z różnych stron, już nie pamiętam jakich, ale
najprawdopodobniej z http://www.gotowanie.wkl.pl/ oraz
http://kuchnia.kisa.pl/. Na pierwszej z nich są obok przepisów opinie i
porady, warto je przeczytać; ja skorzystałem z jednej znich: sos cebulowy
wrzuciłem do żeberek i razem jeszcze poddusiłem 15 minut.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-08-25 08:03:48

Temat: Re: Zeberka... jak?
Od: "rympal" <r...@w...pl§> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ecm7hq$ct7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Kupilem zeberka, chce na sobote je jakos przyrzadzic... Dotychczas robilem
> je gotowane, duszone w sosie wlasnym, duszone w sosie chrzanowym (tudziez
> innym), smazone, pieczone na grillu...
> moze szacowne gremium ma jakies jeszcze pomysly?
>

obsmaz a pozniej do gara z papusta kiszona i dlugo dus. (1,5-2 godz)
Takie najbardziej mi smakuja...

rym


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-08-25 08:17:22

Temat: Re: Zeberka... jak?
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Misiek napisał:
> Kupilem zeberka, chce na sobote je jakos przyrzadzic... Dotychczas robilem
> je gotowane, duszone w sosie wlasnym, duszone w sosie chrzanowym (tudziez
> innym), smazone, pieczone na grillu...
> moze szacowne gremium ma jakies jeszcze pomysly?

Upiecz (na grilu np), uprzednio wysmarowawszy musztardą zmieszaną z miodem.

--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-08-25 08:34:04

Temat: Re: Zeberka... jak?
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ecm94i$77u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:ecm7hq$ct7$1@atlantis.news.tpi.pl...

>
> Ostatnio szukałem przepisów na żeberka, znalazłem kilka i zapisałem; są
one
> najprostsze.
> Robiłem te w sosie cebulowym, z czystym sumieniem mogę je polecić.

(ciach)
dzieki wyprobuje na pewno
choc pomysl mieszania zeberek ze sokiem pomaranczowym... jakos mi mnie
podchodzi.
Nie lubie po prostu mies w sosach owocowych (czy z dodatkiem owocow)
jedyne mieso i owoc jaki razem toleruje to schabowy sote "przykryty" pod
konmiec smazenia grubym plastrem grapefruita

Pozrawiam i juz mi slinka cieknie (wlasnie na te w sosie cebulowym)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-08-25 08:44:26

Temat: Re: Zeberka... jak?
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "rympal" <r...@w...pl§> napisał w wiadomości
news:ecmatr$ps1$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:ecm7hq$ct7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Kupilem zeberka, chce na sobote je jakos przyrzadzic... Dotychczas
robilem
> > je gotowane, duszone w sosie wlasnym, duszone w sosie chrzanowym
(tudziez
> > innym), smazone, pieczone na grillu...
> > moze szacowne gremium ma jakies jeszcze pomysly?
> >
>
> obsmaz a pozniej do gara z papusta kiszona i dlugo dus. (1,5-2 godz)
> Takie najbardziej mi smakuja...
>

Znam, uwielbiam...
ale dzieki za sugestie...
ja (dodaktowo) obsmazam z cbula i dodaje do papuchy wlasnie cebule...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-08-25 08:44:46

Temat: Re: Zeberka... jak?
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "tapta" <t...@S...pl> napisał w wiadomości
news:ecmb9c$ma0$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik Misiek napisał:
> > Kupilem zeberka, chce na sobote je jakos przyrzadzic... Dotychczas
robilem
> > je gotowane, duszone w sosie wlasnym, duszone w sosie chrzanowym
(tudziez
> > innym), smazone, pieczone na grillu...
> > moze szacowne gremium ma jakies jeszcze pomysly?
>
> Upiecz (na grilu np), uprzednio wysmarowawszy musztardą zmieszaną z
miodem.
>

znam ale dzieki za sugestie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-08-25 17:56:14

Temat: Re: Zeberka... jak?
Od: "@nn" <a...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Misiek wrote:
> Kupilem zeberka, chce na sobote je jakos przyrzadzic... Dotychczas
> robilem je gotowane, duszone w sosie wlasnym, duszone w sosie
> chrzanowym (tudziez innym), smazone, pieczone na grillu...
> moze szacowne gremium ma jakies jeszcze pomysly?

Ja robię takie:
1 kg żeberek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. oleju
2 szklanki rosołu
1 słoik marynowanych pieczarek
2 zielone papryki
4 pomidory
1/2 szkl. śmietany
1 łyżeczka masła
1-2 łyżki mąki
sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Mięso umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, następnie drobno posiekać.
Mięso posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju, dodać posiekane cebulę i
czosnek, po chwili wlać rosół,lekko zamieszać, przykryć i dusić przez ok.
1,5 godz.
Pieczarki odcedzić, paprykę drobno pokroić, pomidory sparzyć, obrać ze
skórki i pokroić na małe kawałki. Paprykę i pomidory dodać do mięsa po 40
minutach duszenia. Na pięć minut przed końcem dodać do mięsa pieczarki.
Mięso wyjąć i odstawić. Do warzyw dodać masło i smietanę wymieszaną z mąką.
Doprawić solą, pieprzem i papryką. Włożyć mięso, doprowadzić do wrzenia.
Jeść ;)
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
*** www.madej.master.pl *** zagraj i Ty: http://tinyurl.com/eenks ***
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-08-25 20:18:33

Temat: Re: Zeberka... jak?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

tapta napisał(a):
> Użytkownik Misiek napisał:
>> Kupilem zeberka, chce na sobote je jakos przyrzadzic... Dotychczas
>> robilem
>> je gotowane, duszone w sosie wlasnym, duszone w sosie chrzanowym (tudziez
>> innym), smazone, pieczone na grillu...
>> moze szacowne gremium ma jakies jeszcze pomysly?
>
> Upiecz (na grilu np), uprzednio wysmarowawszy musztardą zmieszaną z miodem.

W sprzedaży jest musztarda miodowa. Naprawdę.
Zreszta lepiej posmarowac miodem, zgrilować i dopiero podac musztardę do
juz upieczonych żeberek.
Mnie jakoś pieczona musztarda niezbyt smakuje.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

grzybki
Domain For Sale: Auction Airsoft .co .uk
Sok z malin a wyciskanie
pomidory w oleju
Sufletowe szaleństwo

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »