Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "flower" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zeberka... jak?
Date: Fri, 25 Aug 2006 09:32:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 163
Message-ID: <ecm94i$77u$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ecm7hq$ct7$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: mgm.softman.com.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1156491218 7422 213.25.195.100 (25 Aug 2006 07:33:38
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Aug 2006 07:33:38 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276380
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ecm7hq$ct7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Kupilem zeberka, chce na sobote je jakos przyrzadzic... Dotychczas robilem
> je gotowane, duszone w sosie wlasnym, duszone w sosie chrzanowym (tudziez
> innym), smazone, pieczone na grillu...
> moze szacowne gremium ma jakies jeszcze pomysly?
Ostatnio szukałem przepisów na żeberka, znalazłem kilka i zapisałem; są one
najprostsze.
Robiłem te w sosie cebulowym, z czystym sumieniem mogę je polecić.
Żeberka duszone z marchewką
800 g żeberek,
2 cebule,
1 ogórek,
1 pomarańcza,
2 marchewki,
1 łyżka smalcu,
sól,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 szkl. bulionu,
1/2 łyżeczki cząbru.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Pomarańczę wyszorować,
przekroić, wycisnąć sok. Marchewki obrać, ogórek i marchewki opłukać. Ogórek
pokroić w plasterki. a potem w trójkąciki, marchewkę w cienkie słupki.
Cebule obrać, pokroić w talarki. Żeberka posolić, zrumienić na smalcu,
wyjąć. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, ponownie włożyć żeberka, wlać
bulion. dodać cząber, przykryć, dusić 30 min. Pod koniec dodać jarzyny i sok
z pomarańczy, zmniejszyć ogień, dusić 10 min. Z rondla zlać sos, zagęścić
mąką. Żeberka wyłożyć na talerze, polać sosem.
Żeberka wieprzowe po węgiersku
1 kg żeberek wieprzowych,
2 średnie cebule,
3 łyżki smalcu,
3 dojrzałe pomidory,
80 dkg niedużych ziemniaków,
400 ml rosołu (może być z kostki),
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól,
pieprz i szczypta kminku.
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem.
W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na
złoto-brązowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym
po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem
(ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać
rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Pomidory sparzyć i obrać ze
skórki. Miąższ pokroić w cząstki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i
pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery części.
Tak przygotowane warzywa dodać do duszących się żeberek. Dusić dalej do
miękkości mięsa i ziemniaków. W razie potrzeby posolić.
Żeberka z czosnkiem i papryką
200 g cebulek,
8 - 10 ząbków czosnku,
1.2 kg żeberek,
sól,
pieprz,
4 łyżki oleju,
3 ziarna jałowca,
2 listki laurowe,
2 - 3 papryczki chili,
550 ml bulionu,
350 g świeżych grzybów,
3 papryki.
Cebulki i czosnek obrać. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni. Żeberka
umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić.
Tłuszcz z patelni zlać do rondla, wrzucić cebulkę, czosnek, przyprawy,
chili, poddusić. Wlać bulion, zagotować, włożyć żeberka, przykryć, dusić 1 h
20 min. Paprykę opiec, zdjąć skórkę, miąższ pokroić. Grzyby oczyścić, umyć,
osuszyć, poddusić na pozostałym oleju, posolić, Z rondla wyjąć żeberka,
listki laurowe, chili. Sos zagęścić zasmażką, włożyć mięso, grzyby i
paprykę. Dusić przez 5 min. Podawać posypane tymiankiem.
Żeberka z kminkiem
50-60 dkg żeberek,
tłuszcz,
10 dkg cebuli,
3 dkg mąki,
sól, pieprz,
kminek.
Żeberka umyć, osączyć, pokrajać na porcje, posypać przyprawami i
częścią mąki, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do
naczynia, a na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną, opłukaną i pokrajaną w
kostkę cebulę, dodać do mięsa, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod
przykryciem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Pod koniec duszenia połączyć z
pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Miękkie żeberka wyjąć,
sos przetrzeć, doprawić do smaku, polać mięso, zagrzać. Podawać z
ziemniakami, kapustą zasmażaną i surówkami.
Żeberka z kminkiem I
600 g żeberek,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka smalcu,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka zmielonego kminku,
sól, pieprz.
Żeberka umyć, osączyć i pokroić na porcje. Natrzeć połową mąki,
solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i kminkiem. Na patelni mocno rozgrzać
smalec i obrumienić żeberka. Mięso przełożyć do rondla, a na pozostałym
tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, którą następnie wraz z
tłuszczem dodać do mięsa i pod przykryciem dusić na małym ogniu. Pod koniec
duszenia dodać resztę mąki wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Zagotować
i dusić do miękkości. Miękkie żeberka wyjąć, sos przetrzeć przez sito.
Doprawić i razem z mięsem podgrzać. Podawać z gotowanymi ziemniakami i
zasmażaną kapustą.
Żeberka w piwie
1 kg żeberek wieprzowych (paski),
dwie duże cebule, 0
.5 -07. litra jasnego piwa,
olej do smażenia,
sól, pieprz,
sproszkowana czerwona papryka,( słodka lub ostra według upodobań),
liść laurowy,
ziele angielskie 2-3 ziarna,
majeranek.
Żeberka umyć i poporcjować. Oprószyć solą pieprzem i papryką. Cebulę pokroić
w półkrążki. Olej rozgrzać na patelni i na ostrym ogniu obsmażyć ze
wszystkich stron żeberka. Przełożyć je do garnka. Na tym samym oleju
zeszklić na patelni cebulę, dodać do żeberek. Na patelnię po smażonej cebuli
wlać piwo i zagotować. Wlać do garnka z żeberkami i cebulą, dodać liść
laurowy i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu aż żeberka będą miękkie.
Na koniec dodać roztarty w rękach majeranek, ewentualnie doprawić do smaku
solą i pieprzem. Smacznego
Żeberka w sosie cebulowym
Żeberka wieprzowe (ok. 1/2 kg),
pieprz, sól,
papryka w proszku,
2-3 cebule,
1 mały koncentrat pomidorowy,
1,5 kostki rosołowej,
3 łyżki oleju roślinnego.
Żeberka obsypać przyprawami (szczypta pieprzu, soli i papryki - według
uznania), Włożyć na patelnię i podsmażyć, aż się zarumienią, a następnie
przełożyć do garnka, Wlać szklankę bulionu (rozpuszczona 1 kostka rosołowa)
tak, żeby przykryć żeberka i poddusić (gotować, aż żeberka zmiękną). W
międzyczasie pokroić cebulę w talarki, przysmażyć na tłuszczu na patelni i
dodać do niej bulionu z 1/2 kostki rosołowej, poddusić ją i dodać do niej
koncentrat pomidorowy (mała puszka). W ten sposób przyrządzamy sos, który
dodajemy do żeberek. Następnie sos i żeberka mieszamy. Podawać na gorąco z
ziemniakami.
|