Data: 2006-08-25 17:56:14
Temat: Re: Zeberka... jak?
Od: "@nn" <a...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Misiek wrote:
> Kupilem zeberka, chce na sobote je jakos przyrzadzic... Dotychczas
> robilem je gotowane, duszone w sosie wlasnym, duszone w sosie
> chrzanowym (tudziez innym), smazone, pieczone na grillu...
> moze szacowne gremium ma jakies jeszcze pomysly?
Ja robię takie:
1 kg żeberek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. oleju
2 szklanki rosołu
1 słoik marynowanych pieczarek
2 zielone papryki
4 pomidory
1/2 szkl. śmietany
1 łyżeczka masła
1-2 łyżki mąki
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Mięso umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, następnie drobno posiekać.
Mięso posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju, dodać posiekane cebulę i
czosnek, po chwili wlać rosół,lekko zamieszać, przykryć i dusić przez ok.
1,5 godz.
Pieczarki odcedzić, paprykę drobno pokroić, pomidory sparzyć, obrać ze
skórki i pokroić na małe kawałki. Paprykę i pomidory dodać do mięsa po 40
minutach duszenia. Na pięć minut przed końcem dodać do mięsa pieczarki.
Mięso wyjąć i odstawić. Do warzyw dodać masło i smietanę wymieszaną z mąką.
Doprawić solą, pieprzem i papryką. Włożyć mięso, doprowadzić do wrzenia.
Jeść ;)
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
*** www.madej.master.pl *** zagraj i Ty: http://tinyurl.com/eenks ***
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|