Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "brow\(J\)arek" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: DO - Pytanie i prosba
Date: Tue, 25 Mar 2003 18:33:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 66
Message-ID: <b5q42g$gko$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b5p948$ou8$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pf31.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1048613777 17048 213.76.13.31 (25 Mar 2003 17:36:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Mar 2003 17:36:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:16370
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kafka" <i...@N...pl> napisał w wiadomości
news:b5p948$ou8$1@atlantis.news.tpi.pl...
>Wydaje mi sie ze ryby, chude mieso, jajka,
> troche warzyw (a kiszone?), jakis nabial wystarcza do skomponowania
diety DO
> dla takich wlasnie osob?
> Co o tym mysla "wyjadacze DO" ?
Raczej nie wystarczą: w serach, nabiale i mięsie tłuszczu jak się
okazuje tyle, co kot napłakał.
>
> I jeszcze - jak sie maja np. ryby w oleju/w pomidorach w puszce do
DO.
> A jak sos do miesa? Z czego moze sie skladac, czy te z torebek sa
ok?
O "torebkach" bym raczej nie myślał. Rybki w oleju - dobry pomysł
(tylko ten olej też dobrze byłoby zjeść).
> Czy nielaczenie potraw jest analogiczne do MM?
Łączę
> Moze jakies wskazowki dla przyszlych poczatkujacych?
Mięsem się specjalnie nie przejmuj. Z mięsa czerpiemy raczej białko
niz tłuszcz bo wbrew obiegowej opinii w "standardowym" mięsie
(schabowy, kurczak, wędliny) tłuszczu wiele nie znajdziesz. Ponieważ
ilość białka jest limitowana to szybko swtierdzisz, że tak na prawdę
mięsa nie je się wiele.
Co do tłuszczu. I tu obiegowy pogląd o DO jest nieprawdziwy. Jedzenie
smalcu łyżką Ci nie grozi.
Mnie najlepiej uzupełnia sie tłuszcze 30% śmietaną. Nie musisz jej pić
"solo". Można dolać do kawy, herbaty, świetnie smakuje wlana do zupy
grzybowej i pomidorowej (bez makaronu oczywiście). Śmietana idealnie
komponuje sie też z truskawkami i jagodami (pychota).
Drugi z fajnych "dotłuszczaczy" to majonez, który pięknie składa się z
jajkami na twardo oraz sałatkami wszelakimi.
Standardowe pozycje menu (stosowane w różnych układach w zależności od
dodatkó) w przypadku mojej żony to:
- 3-5 żółtek (jajecznica lub jako "kluski lane" do zupy)
- 100-200 g śmietany
- 100-200 g mięska
- ok. 300 g owoców (grapefruit, truskawki) lub warzyw (ziemniaki,
pomidory)
Do tego dochodzą orzechy, słonecznik, ciasto "optymalne", serki
topione, kabanosy, parówki (to wszystko oczywiście nie łącznie :-)) ).
Do dokładnego jadłospisu (na początek) to trzeba by o Tobie wiedzieć
trochę więcej (wiek, wzrost, waga, tryb życia).
--
brow(J)arek pozdrawia
|