Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: DO - Pytanie i prosba
Date: Tue, 25 Mar 2003 22:28:04 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 31
Message-ID: <b5qhl6$cbn$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <b5p948$ou8$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-1314.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1048627687 12663 62.87.175.34 (25 Mar 2003 21:28:07
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Mar 2003 21:28:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:16373
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kafka" <i...@N...pl> napisał w wiadomości
news:b5p948$ou8$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Czy ktos ze stosujacych DO moglby skomponowac jadlospis na 2-3 dni
> zawierajacy odpowiednie proporcje BTW (nie mam pewnosci - ale to chyba
> 1:2:0,8, czy tak?),
To jest proporcja dla odchudzających się.
ktory jednak nie zawiera w czystej postaci takich potraw
> jak tluste mieso, smietana itp (uwaga ta wynika z faktu, ze przeczytalam
> chyba ze 2 posty wlasnie mowiace o tym ze takie potrawy sa nie do
> przelkniecia - ja tez tak mam).
Na początku niektóre osoby muszą się trochę przełamywać do tłustości, ale z
czasem gust się zmienia.
Dla odchudzających się dobrą potrawą są lody optymalne. Musisz szukać takich
potraw, które przypominają słodycze, a zawierają głównie tłuszcz. Niedawno
robiłem zapiekankę z pół litra śmietany 30% i pięciu żółtek. Żółtka uciera
się z łyżką cukru i miesza z ubitą śmietaną. Wylewa się masę do naczynia
żaroodpornego, wstawia w naczynie z wodą i zapieka przez godzinę w
piekarniku w 180 st.
Po wyjeciu i lekkim przestudzeniu posypuje się jeszcze powierzchnię cukrem i
lekko powtórnie zapieka, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje. W 100
gramach tej zapiekanki jest ok. 5 gram białka, 30 gram tłuszczu i 7 gram
węglowodanów.
Pozdrawiam
Leszek
|