Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: DO a arytmia serca
Date: Wed, 25 Jun 2003 14:50:02 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 91
Sender: k...@p...onet.pl@l2434.biaman.pl
Message-ID: <bdc5pv$d83$1@news.onet.pl>
References: <bd6i9e$lvf$1@news.onet.pl> <bd8pvc$dpj$1@absinth.dialog.net.pl>
<bd8srr$m73$1@nemesis.news.tpi.pl> <bdalg7$h0n$1@absinth.dialog.net.pl>
<bdbh1h$4vm$2@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: l2434.biaman.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1056545407 13571 212.33.82.34 (25 Jun 2003 12:50:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Jun 2003 12:50:07 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:19453
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Chaciur" <gchat@na wirtualnej polsce.pl> napisał w wiadomości
news:bdbh1h$4vm$2@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:bdalg7$h0n$...@a...dialog.net.pl...
> > jak byśmy sobie tego życzyli. Około 5% tlenu wchłoniętego do organizmu
> > wymyka się spod kontroli i tworzy wolne rodniki. Te wolne rodniki
reagują z
> > pierwszą napotkaną substancją jaką spotkają. W ten sposób organizm traci
> > substancje i pierwiastki, które są w obiegu, bo musi je zneutralizować i
> > wydalić.
>
> a słyszałeś o antyoksydantach:
> http://www.poradnia.pl/podstrony/jedzenie/bledy/rodn
iki.html
>
> > Przy aktywacji kwasów tłuszczowych (przed beta oksydacją) też potrzebny
> > jest magnez. Jednak większość kwasów tłuszczowych jest 16 -18 węglowa, a
> > glukoza jest 6 węglowa. Do aktywacji kwasów tłuszczowych potrzeba więc
trzy
> > razy mniej Mg, niż do aktywacji glukozy.
>
> Czyli jak mniej to jest go więcej wolnego i go porywają te niegrzeczne
rodniki ...
>
> > Po drugie, to szlak beta oksydacji
> > kw. tł. jest zawsze aktywny niezależnie od diety, a szlak glikolizy o
dużym
> > natężeniu, tylko u węglowodanowców.
>
> Powiem wprost - czy masz jakiekolwiek dane, że dieta zawierająca np 60%
> węglowodanów powoduje wyższe zapotrzebowanie na magnez niż dieta
> w której głównym składnikiem jest tłuszcz, czy to są Twoje wariacje na
temat
> biochemii Harpera?
>
> > > > W szpinaku kiedyś było dużo żelaza. Teraz już nie ma.
> > >
> > > poproszę o te dane
> >
> > Nigdy nie słyszałeś, że wciskano dzieciom szpinak, bo miał dużo żelaza?
> > Okazało się, że przez lata przepisywano dane z jednej tabeli do drugiej
bez
> > sprawdzania. Kiedy powtórzono badania, to wyszło, że ktoś pomylił się
tylko
> > o miejsce przecinka.
>
> Wg danych USDA szpinak ma 2.71 mg/100g czyli nadal dużo,
> oczywiście można wspomnieć, że mąka pszenna z pełnego przemiału
> ma 3.88. Pomimo niższej przyswajalności żelaza niehemowego (5-10%)
> w stosunku do hemowego (ok. 20%) bilans wygląda korzystnie.
>
> > > > Większość nie zwraca uwagi na jakieś tam niedobory magnezu i ma się
> > dobrze.
> > >
> > > Czyli wszelkie schorzenia dotyczące mniej niż 50% populacji powinny
być
> > ignorowane?
> >
> > Nie. Tylko gdyby zapotrzebowanie było 16 razy większe, to dolegliwości
> > wystąpiły by u wszystkich optymalnych. Większość populacji i tak cierpi
na
> > niedobór magnezu, a opty jedzą mniej pożywienia, więc problem wystąpił
by z
> > jeszcze większym nasileniem.
>
> Wystarczy czytać grupę dieta.optymalna i porównać z innymi, problem
magnezu
> niestety występuje przy DO, Ty próbujesz lekceważyć wszelkie problemy
> z tą dietą ponieważ Tobie pomogła..
Niestety się mylisz. Inne jest zapotrzebowanie m.in. na magnez u trawojadów,
a inne u tłuszczojadów.
U nas te normy się nie sprawdzają.
Wszyscy ustawicznie przykładają do optymalnych miarkę ustalonych norm dla
wszystkich, a szczególnie żywiących się paszą, czyli ziarnem z dodatkiem co
najwyżej olejów i wszelkiej zieleniny oraz owoców.
Przy takim żywieniu przelotowość przez przewód pokarmowy jest tak duża, że
wymaga większego dostarczania witamin i minerałów, żeby cokolwiek zdążyło
się wchłonąć przez ścianki jelit, wiadomo przecież, że błonnik w tym
wchłanianiu bardzo przeszkadza. Jak wiesz z roślin wchłanialność jest o
wiele mniejsza,
a także z preparatów z apteki.
O wiele taniej i skuteczniej po prostu jeść pożywienie zwierzęce naturalne.
I zapewniam Cię, Optymalni ze stażem nie mają żadnych braków
mineralno-witaminowych.
Pozdrawiam
Krystyna
|