Data: 2000-10-24 13:19:10
Temat: Re: DO kontratakuje!!!!!
Od: c...@p...wp.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <8t39ru$gu9$1@news.tpi.pl>,
"Grzegorz Wasiak" <g...@r...zgora.pl> wrote:
> Dlaczego wiec nie robia tych badan? W historii czlowieka mamy wiele teorii,
> ktore traktowane byly jako niepowazne tylko dlatego, ze zaprzeczaly
> owczesnie obowiazujacym pogladom. Niektore z nich okazaly sie jednak
> prawdziwe /przyklad gornolotny - Kopernik/. Nie mozna zakladac, ze cos jest
> niewlasciwe tylko dlatego, ze nie odpowiada obecnemu stanowi wiedzy. Powinno
> to zostac zweryfikowane doswiadczalnie.
>
Robi sie takie badania. Sila rzeczy badania medyczne na ludziach musza
byc oparte na statystyce. Pisalem juz kilkakrotnie na tej grupie o
znaczeniu poziomu cholesterolu dla pojedynczego czlowieka i znaczeniu
sredniej statystycznej dla danej populacji. Populacyjnie jestesmy
przystosowani do okreslonej diety, ktora wyznacza przecietny poziom
cholesterolu. Ten cholesterol jest produkowany przez nasz organizm, jak i
przyjmowany z pozywieniem. Usuwany jest przez watrobe, ktora wychwytuje
go w postaci LDL. To wlasnie od ilosci watrobowych receptorow LDL zalezy
szybkosc usuwania cholesterolu i tolerancja jego wysokiej podazy w
diecie. Ilosc receptorow jest uzalezniona genetycznie i uksztaltowana
ewolucyjnie poprzez diete. Tak wiec w danej populacji mozna wyznaczyc
srednia stezenia, ktorej pod grozba odkladania sie plytek
cholesterolowych w naczyniach nie powinno sie przekraczac. Sredna
populacyjna to jedno, a indywidualne predyspozycje to calkiem cos innego.
Jeden czlowiek moze miec znacznie podwyzszona tolerancje, inny z powodu
dolegliwosci takich jak podwyzszone cisnienie krwi i krzepliwosc bedzie
znacznie latwiej odkladal plytki cholesterolowe, nawet pomimo wysokiej
liczby receptorow. Wlasnie dlatego stosujemy populacyjne zalecenia
dietetyczne. Statystycznie rowniez ok 70% ludzi (populacja europejska)
bez zadnych problemow toleruje nawet duze zwiekszenie podazy cholesterolu
w diecie, bez wyraznego zwiekszenia jego poziomu we krwi. Pozostale 30%
reaguje na zwiekszenie podazy, wzrostem stezenia cholesterolu we krwi.
Jakas czesc z tych 30% bedzie miala sklonnosci do odkladania plytek
cholesterolowych. Jak wiec widac, dla wiekszosci, wzrost stezenia poziomu
cholesterolu w diecie nie jest grozny. Zeby jednak dowiedziec sie w
kotrej grupie jestesmy trzeba przeprowadzic nie pojedyncze, ale
wielokrotene badanie sprawdzajace poziom cholesterolu we krwi w
zaleznosci od jego podazy w diecie. Dla spoleczenstwa jako calosci, ze
wzgledu na koszty ubezpieczen medycznych, latwiejsze i tansze jest
propagowanie diety, ktora obnizy mozliwosc wystapienia miazdzycy. Okazalo
sie, ze w Polsce, w okresie kryzysu ekonomicznego i zwiazanej z nim zmany
dietetycznej (mniej tluszczu i miesa) smiertelnosc z powodu powiklan
miazdzycowych spadla o 20%. Teraz wszystko oczywiscie wraca do wysokiej
polskiej normy. Ta zmiana diety, spowodowana kartkami na mieso i innymi
utrudnieniami w zdobyciu tlustego ochlapu, zdzialala wiecej niz najlepsze
leki przeciwmiazdzycowe.
Cien
Sent via Deja.com http://www.deja.com/
Before you buy.
|