Data: 2006-07-25 12:21:18
Temat: Re: Dieta Atkinsa cz. 2
Od: " Jeff" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Iwon\(k\)a <i...@p...onet.pl> napisał(a):
> "andy" <c...@g...com> wrote in message
> Witam. Tak się złożyło, że badałem profile żywieniowe na diecie
> tzw. śródziemnomorskiej. I co sie okazało - prawie 70% energi (w
> ujęciu kalorycznym składników pokarmowych) pochodziło z tłuszczów
> (oliwa).
> dokladnie. Jak wlasnie przeczytalam we "wprost" przed 30 laty, kardiolog
> Ancel Keys, wykazal ze oliwa z oliwek, podobnie jak cala dieta
> srodziemnomorska,
> jest najlepsza ochrona przed chorobami serca. a wyniki badan dr Ewy
> Stachowskiej
> z Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecicnie przeprowadzonych wsrod
> pacjentow po przeszczepie
> nerki wykazaly, iz oliwa dziala jak lek. u osob po przeszczepach nerek
> czesto dochodzi
> do zmian meizdzycowych grozacych zawalem, jednak dzieki tej diecie procesy
> te
> udalo sie zatrzymac. chorzy oprocz warzyw i owocow spozywali dziennie 30 ml
> oliwy z oliwek oraz 30 g orzechow.
Taaaak.....mozliwe, ale to 30 ml oliwy i 30 g orzechow nie stanowily chyba
70 % enrgii podawanego tym pacjentom pozywienia??
Hmmm.....bowiem gdyby tak bylo, to znaczy, ze tym ludziom zaserowano diete
o calkowitej wartosci energetycznej, ok. 600 kalorii. Czyli prawie glodowkowa.
Ponadto w takiej sytuacji, nie mozna wnioskowac tak liniowo i sugerowac, ze
oliwa i orzechy mialy wlasnosci uzdrawiajace.....
No chyba, ze podasz jakis link do tego artykulu, to zobaczymy co tam dokladnie
napisano.
------
Jeff
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|