Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Dieta Kwasniewskiego a funkcjonowanie mozgu.
Date: Tue, 15 Jan 2002 11:07:28 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <a20uli$l00$1@news.tpi.pl>
References: <5...@a...torun.dialup.inetia.pl>
<3...@a...krakow.pl> <3...@n...vogel.pl>
<s...@l...ihar.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: deb-elblag.vectra.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1011088882 21504 213.77.19.215 (15 Jan 2002 10:01:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Jan 2002 10:01:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:1088
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Daruma" <d...@u...reply-to.invalid> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.a47rli.v3e.daruma@l2p47a.ihar.edu.pl...
>
> Pewnie przerabiają tłuszcze na węglowodany.
>
> Daruma
Oj, Tomaszu, nie wygłupiaj się. Człowiek z Twoją wiedzą nie powinien pisać
takich bzdur.
Tłuszcz, czyli trigliceryd składa się z trzech kwasów tłuszczowych i
łączącej je poprzeczki glicerolowej. Tylko ten glicerol może być
przetworzony na glukozę, ale jest tego nikły procent w stosunku do całości
cząsteczki tłuszczu.
Większość, czyli kwasy tłuszczowe nie są przetwarzane w organiźmie na
węglowodany.
Cytat z "Biochemii Harpera" wyd III 1995 str. 334.
"Dostarczanie węglowodanów przez tkankę tłuszczową w postaci glicerolu jest
ważną funkcją, ponieważ jest to jedyne źródło węglowodanów, oprócz
glukoneogenezy z białek, w głodującym organiźmie, dla tych procesów, które
muszą zużytkować glukozę."
str.264:
"Wobec tego reszta propionylowa z kwasów tłuszczowych o nieparzystej liczbie
atomów węgla jest jedynym fragmentem kwasów tłuszczowych, który jest
glukogenny."
Gdybyś korzystając ze swojej wiedzy policzył ile tej glukozy może powstać z
powiedzmy 100 gram tłuszczu, to wyszło by około kilku gram.
Pozdrawiam
Leszek
|