Data: 2002-01-15 10:07:28
Temat: Re: Dieta Kwasniewskiego a funkcjonowanie mozgu.
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Daruma" <d...@u...reply-to.invalid> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.a47rli.v3e.daruma@l2p47a.ihar.edu.pl...
>
> Pewnie przerabiają tłuszcze na węglowodany.
>
> Daruma
Oj, Tomaszu, nie wygłupiaj się. Człowiek z Twoją wiedzą nie powinien pisać
takich bzdur.
Tłuszcz, czyli trigliceryd składa się z trzech kwasów tłuszczowych i
łączącej je poprzeczki glicerolowej. Tylko ten glicerol może być
przetworzony na glukozę, ale jest tego nikły procent w stosunku do całości
cząsteczki tłuszczu.
Większość, czyli kwasy tłuszczowe nie są przetwarzane w organiźmie na
węglowodany.
Cytat z "Biochemii Harpera" wyd III 1995 str. 334.
"Dostarczanie węglowodanów przez tkankę tłuszczową w postaci glicerolu jest
ważną funkcją, ponieważ jest to jedyne źródło węglowodanów, oprócz
glukoneogenezy z białek, w głodującym organiźmie, dla tych procesów, które
muszą zużytkować glukozę."
str.264:
"Wobec tego reszta propionylowa z kwasów tłuszczowych o nieparzystej liczbie
atomów węgla jest jedynym fragmentem kwasów tłuszczowych, który jest
glukogenny."
Gdybyś korzystając ze swojej wiedzy policzył ile tej glukozy może powstać z
powiedzmy 100 gram tłuszczu, to wyszło by około kilku gram.
Pozdrawiam
Leszek
|