Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Dieta Optymalna
Date: Sun, 24 Feb 2002 12:39:25 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <a5aiun$8hk$1@news.tpi.pl>
References: <a58hk0$bd6$1@sunsite.icm.edu.pl> <a58jc6$aa1$1@news.tpi.pl>
<a5adnj$1sp$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: elblag.elb.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1014550295 8756 213.77.19.210 (24 Feb 2002 11:31:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Feb 2002 11:31:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:2802
Ukryj nagłówki
Użytkownik "druid" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:a5adnj$1sp$1@news.tpi.pl...
> Tak z ciekawości dlaczego błonnik jest nie wskazany ?
Nadmiar błonnika nie jest wskazany.
Ile to nadmiar? Ano tyle kiedy jesz dla samego błonnika, bo coś go ma.
Badania wykonane przez naukowców z Harvard Uniwersyty wykonywane przez 16
lat na grupie 88 tysięcy pielęgniarek wykazały niewielką korelację dodatnią
między spożywaniem błonnika, a zachorowalnością na raka jelita grubego.
Znaczy to, że większy był procent zachorowalności wśród osób, które
spożywały błonnika więcej.
http://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=62448&dzial
=02060902
Co z jelitem gróbym w
> którym wchłania się całe jedzenie .
Jelito grube u człowieka ma tylko około 1m - 1,5 m długości. Prawie już nic
w nim się nie wchłania oprócz wody. Zdecydowana większość składników
pokarmowych wchłaniana jest w jelicie cienkim.
Problem z błonnikiem jest taki, że jako część niestrawialna jest balastem,
który organizm musi przepchać przez przewód pokarmowy tracąc na to energię.
Błonnik też działa drażniąco na ścianki jelita, jest więc jak każda
substancja drażniąca kancerogenem. Ponadto błonnik w jelicie grubym (są tam
bakterie gnilne) zaczyna gnić wydzielając substancje toksyczne. Organizm
więc chcąc się go szybciej pozbyć przyspiesza perystaltykę jelit skracając
czas wchłaniania substancji odżywczych w jelicie cienkim. Ludzki przewód
pokarmowy jest bardzo krótki, ma około 6 m długości. Dla porównania przewód
pokarmowy porównywalnej wagowo owcy ma 40 m długości. W ludzkim przewodzie
pokarmowym pożywienie przesuwać musi się więc wolno, aby wszystko to co
potrzebne zostało wchłonięte.
Pozdrawiam
Leszek
|