Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "jangr" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Dieta optymalna
Date: Tue, 19 Mar 2002 13:55:11 +0000 (UTC)
Organization: jangr
Lines: 57
Message-ID: <01c1cf35$d412c220$0a030ed4@pksec.apollo.aci.com.pl>
References: <a6l1gg$c9r$1@korweta.task.gda.pl> <a6l2gp$p7s$1@news.onet.pl>
<a6l3mk$n0a$1@korweta.task.gda.pl> <a6lncd$46a$1@news.tpi.pl>
<a6pn52$r88$1@korweta.task.gda.pl>
<01c1cc16$7f2d3320$19030ed4@pksec.apollo.aci.com.pl>
<a6tcb2$3n3$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc48.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1016546111 14100 213.76.58.48 (19 Mar 2002 13:55:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Mar 2002 13:55:11 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1161
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:3829
Ukryj nagłówki
> Leszek Serdyński napisał:
> > Użytkownik "jangr" napisał:
> > W zasadzie polega to na utrzymywaniu w spożywanych wszystkich pokarmach
> > proporcji wagowych trzech najważniejszych składników:
> > białek / tłuszczy / węglowodanów
> > jak: 1 / 2,5 - 3,5 / 0,4
> > z tym, że ilość białek
> WĘGLOWODANÓW
> > powinna wynosić ok. 0,8 g/ kg należnej wagi ciała,
Tak podaje Harper, ale ilości są różnie przedstawiane przez
różne źródła. A węglowodany wg Harpera minimum to 50g.
> > tłuszcze bez ograniczeń (z zastrzeżeniem, że powinny
> > być to: smalec, masło,
> > ostatecznie czasem oliwa z oliwek),
> Kolejność: żółtko, masło, śmietana, słonina (boczek).
> Smalec mało wskazany.
OK.
> > ilość węglowodanów
> BIAŁEK
> powinna być zawarta w granicach 50 - 70 g. na dobę u
> > zaawansowanego
> U POCZĄTKUJĄCEGO !!!!!!!
Z tymi proporcjami stale się na grupach zmagamy. Jak by nie
liczyć, nie zgadza się to z proporcjami 1 : 2,5-3,5 : 0.4
Jeżeli zapotrzebowanie przedstawi się w g/kg wagi ciała,
będą odbiegać od podanych proporcji. Proponuję jednoznacznie
ustalić zasady podawania BTW w diecie, bo nie zawsze dane z
materiałów do siebie pasują.
Może jednak przejdziemy tylko na g/kg wagi należnej?
Początkujący B/T/W: 0,9 / 2,4 / 0,5 +- 0,1 [g/kg]
Zaawansowany B/T/W: 0,5 / 2,8 / 0,6 +- 0,1 [g/kg]
(to tak przykładowo, popraw, proszę, te wartości) [g/kg]
> > ; początkujący
> ZAAWANSOWANY
> o wiele mniej (50%); wszystkie produkty
> > obfitujące w węglowodany należy bilansować.
> Białka też.
Oczywiście.
> Pozdrawiam
> Leszek
Serdecznie pozdrawiam,
-------------------
Janusz ze Szczecina
(na DO: 26 mies.)
j...@i...pl
-------------------
|