Data: 2002-03-19 13:55:11
Temat: Re: Dieta optymalna
Od: "jangr" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Leszek Serdyński napisał:
> > Użytkownik "jangr" napisał:
> > W zasadzie polega to na utrzymywaniu w spożywanych wszystkich pokarmach
> > proporcji wagowych trzech najważniejszych składników:
> > białek / tłuszczy / węglowodanów
> > jak: 1 / 2,5 - 3,5 / 0,4
> > z tym, że ilość białek
> WĘGLOWODANÓW
> > powinna wynosić ok. 0,8 g/ kg należnej wagi ciała,
Tak podaje Harper, ale ilości są różnie przedstawiane przez
różne źródła. A węglowodany wg Harpera minimum to 50g.
> > tłuszcze bez ograniczeń (z zastrzeżeniem, że powinny
> > być to: smalec, masło,
> > ostatecznie czasem oliwa z oliwek),
> Kolejność: żółtko, masło, śmietana, słonina (boczek).
> Smalec mało wskazany.
OK.
> > ilość węglowodanów
> BIAŁEK
> powinna być zawarta w granicach 50 - 70 g. na dobę u
> > zaawansowanego
> U POCZĄTKUJĄCEGO !!!!!!!
Z tymi proporcjami stale się na grupach zmagamy. Jak by nie
liczyć, nie zgadza się to z proporcjami 1 : 2,5-3,5 : 0.4
Jeżeli zapotrzebowanie przedstawi się w g/kg wagi ciała,
będą odbiegać od podanych proporcji. Proponuję jednoznacznie
ustalić zasady podawania BTW w diecie, bo nie zawsze dane z
materiałów do siebie pasują.
Może jednak przejdziemy tylko na g/kg wagi należnej?
Początkujący B/T/W: 0,9 / 2,4 / 0,5 +- 0,1 [g/kg]
Zaawansowany B/T/W: 0,5 / 2,8 / 0,6 +- 0,1 [g/kg]
(to tak przykładowo, popraw, proszę, te wartości) [g/kg]
> > ; początkujący
> ZAAWANSOWANY
> o wiele mniej (50%); wszystkie produkty
> > obfitujące w węglowodany należy bilansować.
> Białka też.
Oczywiście.
> Pozdrawiam
> Leszek
Serdecznie pozdrawiam,
-------------------
Janusz ze Szczecina
(na DO: 26 mies.)
j...@i...pl
-------------------
|