Data: 2002-07-03 08:38:43
Temat: Re: Dieta optymalna
Od: "Tomasz" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ale dieta optymalna nie sluży do jednorazowego zastosowania aby troche
schudnac. To jest raczej sposob na codzienne odzywianie sie, a ze przy
takich ilościach zjadanego pokarmu utyć sie nie da to juz sprawa
drugorzedna.
Przez pierwsze 3 miesiace musisz stosowac trochę inne proporcje a po
przestrojeniu sie organizmu inne , docelowe.
Moge Ci przekazac takie kompendium wiedzy , które sam otrzymalem jako
początkujący od kolegi z Australii.
Oto cytat:
Proponuje zaczac od linkow na mojej stronie
www.members.optushome.com.au/bartim
Ta strona jest po angielsku, ale w "Links" znajdzie Pan prawie wszystkie
linki do stron
po polsku........
...........
Rzeczywiscie niewiele, ale ... to dlatego, ze sama zasada jest bardzo prosta
. Nalezy tylko zachowac
odpowiednie proporcje w stosunku dziennym ( ! ) pomiedzy bialkami,
tluszczami i weglowodanami.
To wszystko jesli chodzi o OGOLNA zasade. Na jednej z podanych stron
znalazlem kilka dobrych wskazowek
dla poczatkujacych :
Waga należna (WN) = wzrost - 100 ..............
Białko należne (BN) =WN x (0,5-0,8) ............
Tłuszcz należny (TN) - BN x (2,5-3,5) ............
Węglowodany należne CN = WN x (0,5-0,8) ............
Uwagi:
Dietę optymalną należy rozpoczynać od razu, bez okresów wstępnych.
Młodzi i zdrowi - białko tłuszcze i węglowodany, obliczają wg wyższych
wartości wskaźnika, tj. BN i CN = 0,8 a TN = 3.5.
W wieku średnim według średnich wartości, BN i CN = 0,6 - 0,7 a TN = 3.0.
W wieku podeszłym wg wartości niższych, BN i CN = 0,5 a TN = 2,5
Początkujący (do 3 - go miesiąca stosowania diety) i cierpiący na choroby z
autoagresji i kolagenozy, takie jak: reumatyzm, Buerger, choroba Bechterewa,
SM, cukrzyca typu I i II, mogą ilość BN, głownie kolagenu, zwiększyć nawet o
50% powyżej normy do wskaźnika 1,2.
Przy marskości wątroby, BN należy ograniczyć nawet do minimum, - do
wskaźnika 0,5 ( pod warunkiem, że będzie to białko najwyższej jakości jak
żółtka i podroby).
Przy otyłości, zachowując średnie wartości BN i CN, wskaźnik TN można
ograniczyć do 2 a nawet 1,5.
Przy miażdżycy i chorobach serca, po doprowadzeniu do wagi należnej, wartość
BN i CN należy utrzymywać na niskim poziomie (0,5 - 0,6) a NT na średnim
poziomie (2,5 - 3,0)
Korzystniej jest węglowodany spożywać osobno, np. na kolację.
Powyższa instrukcja i towarzyszące jej zalecenia dotyczące głodu i apetytu
są znaczącym osiągnięciem półtorarocznej działalności "Szkółki Optymalnej"
założonej w ustronskim "Źródełku" i prowadzonej przez dwóch braci lekarzy:
Arkadiusza i Jacka Kunów. Tu została ona praktycznie sprawdzona, pozytywnie
oceniona, a następnie przeniesiona do powstałego w tym roku pierwszego
Bractwa Optymalnego w Krakowie oraz przekazana grupie inicjatywnej,
tworzącej oddział BO w Kielcach. Jest ona dobrą pomocą szkoleniową, godną
szerszego rozpowszechnienia i dalszego udoskonalania.
|