« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-03-06 16:14:27
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Sun, 4 Mar 2012 09:07:01 +0100, Alex D. B. napisał(a):
> ukiś buraki, i na tym rob barszcz.
Na kiszonych robie ukrainski.
Chodzi mi o taki czysty swiateczny. Tutaj kwasze tylko kilkoma kawalkami
jablek. A bajer polega na tym, zeby buraki upiec albo ugotowac w
mundurkach, a pozniej pokrojone w plastry zalac goracym bulionem i zostawic
na noc. Nie gotowac, nie dodawac czosnku. Polecam sprobowac.
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-03-06 18:32:45
Temat: Re: Dla amatorow kapustyUżytkownik "KRZYZAK" <k...@k...pl> napisał
>>
>> ukiś buraki, i na tym rob barszcz.
>
> Na kiszonych robie ukrainski.
> Chodzi mi o taki czysty swiateczny.
Czysty, wigilijny robi się właśnie na kiszonych burakach.
Chyba że masz na myśli inne święta ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2012-03-06 18:57:55
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Tue, 6 Mar 2012 19:32:45 +0100, Alek napisał(a):
> Czysty, wigilijny robi się właśnie na kiszonych burakach.
Co to znaczy "robi sie"? Ja wlasnie proponuje uzycie kwasu buraczanego
jedynie do smaku, albo i nie.
Zostawmy kwas dla bialego barszczu.
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2012-03-07 00:02:49
Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Użytkownik "KRZYZAK" <k...@k...pl> napisał w wiadomości
news:hvjs64gpb36g$.f8fa6qxgrric.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 4 Mar 2012 09:07:01 +0100, Alex D. B. napisał(a):
>
>> ukiś buraki, i na tym rob barszcz.
>
> Na kiszonych robie ukrainski.
> Chodzi mi o taki czysty swiateczny. Tutaj kwasze tylko kilkoma kawalkami
> jablek. A bajer polega na tym, zeby buraki upiec albo ugotowac w
> mundurkach, a pozniej pokrojone w plastry zalac goracym bulionem i
> zostawic
> na noc. Nie gotowac, nie dodawac czosnku. Polecam sprobowac.
>
ja robie i preferuje inaczej.
ukis jakies 14 dni wczesniej ca. 1kg burakow:
Słoik litrowy lub trochę większy napełnij surowymi
kawałkami obranych buraków dodaj 1-4 (jak lubisz - ja daje z 5) ząbki
czosnku i
trochę soli (plaska lyzeczka na kg) następnie nalej dobrej zimnej wody.
Przykryj czymkolwiek i czekaj 14 dni (zalezy ile masz stopni - to jest dla
ok 20).
W dzień gotowania obierz różne warzywa (wloszczyzna) oraz pozostałe
buraki (z 0.5 kg styknie) może być też trochę słodkiej kapusty ugotuj.
Gdy będą miekie odcedż wywar dodaj wywar z grzybów (ja wrzucam grzyby
suszone do wloszczyzny)
i zagotuj następnie na samym końcu barszcz ze słoika
i też tylko raz zagotuj.Dodaj do smaku soli i/lub cukru
owszem - przepis korzenie ma wybitnie wschodnie, ale polecam. imao 100 razy
lepszy od octu, o zdrowiu nie wspomne.
Alex.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2012-03-08 18:10:43
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Wed, 7 Mar 2012 01:02:49 +0100, Alex D. B. napisał(a):
> ja robie i preferuje inaczej.
Taki tez robie (w wersji na szybko podsmazam buraki z octem jablkowym).
Ale taki mi bardziej pasuje zabielony lub w wersji ukrainskiej.
Jakos nie komponuje mi sie z uszkami, a szczegolnie pasztecikami.
Pewnie przyzwyczajenie wyniesione z domu (pomidorowa tez zabielam):)
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2012-03-08 20:39:52
Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Użytkownik "KRZYZAK" <k...@k...pl> napisał w wiadomości
news:18xw6dd1hno8f$.53aa3ptss59v.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 7 Mar 2012 01:02:49 +0100, Alex D. B. napisał(a):
>
>> ja robie i preferuje inaczej.
>
> Taki tez robie (w wersji na szybko podsmazam buraki z octem jablkowym).
> Ale taki mi bardziej pasuje zabielony lub w wersji ukrainskiej.
> Jakos nie komponuje mi sie z uszkami, a szczegolnie pasztecikami.
> Pewnie przyzwyczajenie wyniesione z domu (pomidorowa tez zabielam):)
>
nigdy nie zabielam. dobra zupa mam dobry smak bez psucia jej smietana.
Alex.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2012-03-08 20:41:26
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Thu, 8 Mar 2012 21:39:52 +0100, Alex D. B. napisał(a):
> Użytkownik "KRZYZAK" <k...@k...pl> napisał w wiadomości
> news:18xw6dd1hno8f$.53aa3ptss59v.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 7 Mar 2012 01:02:49 +0100, Alex D. B. napisał(a):
>>
>>> ja robie i preferuje inaczej.
>>
>> Taki tez robie (w wersji na szybko podsmazam buraki z octem jablkowym).
>> Ale taki mi bardziej pasuje zabielony lub w wersji ukrainskiej.
>> Jakos nie komponuje mi sie z uszkami, a szczegolnie pasztecikami.
>> Pewnie przyzwyczajenie wyniesione z domu (pomidorowa tez zabielam):)
>>
> nigdy nie zabielam. dobra zupa mam dobry smak bez psucia jej smietana.
Można zabielać, można nie zabielać - ale wtedy są to RÓŻNE zupy.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2012-03-08 21:39:10
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Thu, 8 Mar 2012 21:39:52 +0100, Alex D. B. napisał(a):
> nigdy nie zabielam. dobra zupa mam dobry smak bez psucia jej smietana.
Podobnie jak dobry strogonow i carbonara;>
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2012-03-08 21:43:42
Temat: Re: Dla amatorow kapustyKRZYZAK pisze:
> Dnia Thu, 8 Mar 2012 21:39:52 +0100, Alex D. B. napisał(a):
>
>> nigdy nie zabielam. dobra zupa mam dobry smak bez psucia jej smietana.
>
> Podobnie jak dobry strogonow i carbonara;>
A najlepsza mizeria pewnie z oliwą...
Śmietana i mąka to normalne, tradycyjne sposoby zagęszczania zup, sosów
etc. Nie trzeba dorabiać szczególnej filozofii do tego typu sposobów.
Oczywiście, jak ktoś nie potrafi zrobić zasmażki i potrawa jest w smaku
mączna, to średnio to wychodzi. Niemniej redukcja to tylko jeden ze
sposobów i nie oznacza, ze idealny.
Viva puryści kulinarni. Brakuje mi tylko Władka Łosia.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2012-03-08 22:01:01
Temat: Re: Dla amatorow kapustyKRZYZAK pisze:
> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>
>> PS
>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>
> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny, niegubiacy
> smakow czysty barszcz czerwony.
Buraki, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, oliwa,
jarzyny, pieprz w całości, cukier, jeśli mało kwaśny to ocet (zabawa z
cytryną i kwaskiem jest mało produktywna smakowo).
Doprawiać do bólu, bo barszcz szybko traci smak.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |