Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Alex D. B." <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dla amatorow kapusty
Date: Wed, 7 Mar 2012 01:02:49 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <jj68ji$po6$1@inews.gazeta.pl>
References: <1sxo7bso96jwk.uqurzjocf0yn$.dlg@40tude.net>
<9...@m...uni-berlin.de>
<5...@4...net>
<b7rvviezc32.p1vqu6w5oozo$.dlg@40tude.net> <jiv7ri$40e$1@inews.gazeta.pl>
<hvjs64gpb36g$.f8fa6qxgrric.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 212-76-57-246.home.aster.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1331078578 26374 212.76.57.246 (7 Mar 2012 00:02:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Mar 2012 00:02:58 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6109
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: agiees
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343200
Ukryj nagłówki
Użytkownik "KRZYZAK" <k...@k...pl> napisał w wiadomości
news:hvjs64gpb36g$.f8fa6qxgrric.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 4 Mar 2012 09:07:01 +0100, Alex D. B. napisał(a):
>
>> ukiś buraki, i na tym rob barszcz.
>
> Na kiszonych robie ukrainski.
> Chodzi mi o taki czysty swiateczny. Tutaj kwasze tylko kilkoma kawalkami
> jablek. A bajer polega na tym, zeby buraki upiec albo ugotowac w
> mundurkach, a pozniej pokrojone w plastry zalac goracym bulionem i
> zostawic
> na noc. Nie gotowac, nie dodawac czosnku. Polecam sprobowac.
>
ja robie i preferuje inaczej.
ukis jakies 14 dni wczesniej ca. 1kg burakow:
Słoik litrowy lub trochę większy napełnij surowymi
kawałkami obranych buraków dodaj 1-4 (jak lubisz - ja daje z 5) ząbki
czosnku i
trochę soli (plaska lyzeczka na kg) następnie nalej dobrej zimnej wody.
Przykryj czymkolwiek i czekaj 14 dni (zalezy ile masz stopni - to jest dla
ok 20).
W dzień gotowania obierz różne warzywa (wloszczyzna) oraz pozostałe
buraki (z 0.5 kg styknie) może być też trochę słodkiej kapusty ugotuj.
Gdy będą miekie odcedż wywar dodaj wywar z grzybów (ja wrzucam grzyby
suszone do wloszczyzny)
i zagotuj następnie na samym końcu barszcz ze słoika
i też tylko raz zagotuj.Dodaj do smaku soli i/lub cukru
owszem - przepis korzenie ma wybitnie wschodnie, ale polecam. imao 100 razy
lepszy od octu, o zdrowiu nie wspomne.
Alex.
|