Data: 2012-03-07 00:02:49
Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: "Alex D. B." <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "KRZYZAK" <k...@k...pl> napisał w wiadomości
news:hvjs64gpb36g$.f8fa6qxgrric.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 4 Mar 2012 09:07:01 +0100, Alex D. B. napisał(a):
>
>> ukiś buraki, i na tym rob barszcz.
>
> Na kiszonych robie ukrainski.
> Chodzi mi o taki czysty swiateczny. Tutaj kwasze tylko kilkoma kawalkami
> jablek. A bajer polega na tym, zeby buraki upiec albo ugotowac w
> mundurkach, a pozniej pokrojone w plastry zalac goracym bulionem i
> zostawic
> na noc. Nie gotowac, nie dodawac czosnku. Polecam sprobowac.
>
ja robie i preferuje inaczej.
ukis jakies 14 dni wczesniej ca. 1kg burakow:
Słoik litrowy lub trochę większy napełnij surowymi
kawałkami obranych buraków dodaj 1-4 (jak lubisz - ja daje z 5) ząbki
czosnku i
trochę soli (plaska lyzeczka na kg) następnie nalej dobrej zimnej wody.
Przykryj czymkolwiek i czekaj 14 dni (zalezy ile masz stopni - to jest dla
ok 20).
W dzień gotowania obierz różne warzywa (wloszczyzna) oraz pozostałe
buraki (z 0.5 kg styknie) może być też trochę słodkiej kapusty ugotuj.
Gdy będą miekie odcedż wywar dodaj wywar z grzybów (ja wrzucam grzyby
suszone do wloszczyzny)
i zagotuj następnie na samym końcu barszcz ze słoika
i też tylko raz zagotuj.Dodaj do smaku soli i/lub cukru
owszem - przepis korzenie ma wybitnie wschodnie, ale polecam. imao 100 razy
lepszy od octu, o zdrowiu nie wspomne.
Alex.
|